Tisztelt Doktornő!

2012.04.05.
18 éves lány vagyok, 165 centi, 57 kiló. A hét elején egyszerű megfázással mentem el a helyi orvoshoz. A vizsgálat során vérnyomást is mértek, ami 140/80 lett. Korábban is magas értéket mértek nálam, akkor már írt fel az orvos vérnyomáscsökkentőt - amit nem szedtem be, mert azelőtt soha nem volt probléma a vérnyomásommal (az iskolában és a kollégiumban rendszeresen mérik.) Most beutalt a doki vérvételre, aminek ma kaptam meg az eredményét: magas az alfa-amiláz értékem, több mint a kétszerese a normálisnak ( 201,6)
Emiatt elküldött hasi ultrahangra, és a beutalón a diagnózis alatt a magasvérnyomás mellett idült hasnyálmirigy gyulladás is szerepel. Ezt igazából nem tudom hová rakni.
Miután utánaolvastam és megnéztem a tüneteit, akkor sem. Az biztos, hogy a szeszgyártók nem rajtam gazdagszanak meg, cigizni sem cigizek. Nem fogyok, nem is sárgulok, sőt, a hasam sem szokott köldöktől kiinduló övszerű fájdalmat produkálni. Az emésztésem lehet, hogy nem tökéletes, de eddig annak tudtam be, hogy elég rendszertelenül táplálkozom. Most hogy így utána olvasgattam ezeknek, és egy 80%-os biztonsággal ki tudnám zárni a felsorolt tüneteket, még kevésbé értem hogy kerül a diagnózisom közé. Ugyanakkor abban a maradék 20%-os bizonytalanságban roppant kellemetlenül érintene ha a hasnyálmirigyem elkezdené feloldani önmagát. (már azon túl, hogy a magasvérnyomást sem fogadtam kitörő örömmel.)
Ráadásul, a "rendszeres gyógyszerei" pont alatt, be van jegyezve a két vérnyomás csökkentő gyógyszer amit felírt, és amit addig nem vagyok hajlandó szedni, amíg egy másik orvos is azt nem mondja hogy márpedig nekem tényleg magas vérnyomásom van.
Lehetséges hogy tünetmentesen kialakuljon egy ilyen súlyos betegség? Mik befolyásolhatják az alfa-amiláz értéket?
Rendesen elkezdtem aggódni, érettségi előtt állok és nagyon nem vágyom orvosi vizsgálatokkal telitáblázott utolsó hónapra. :S
A válaszát előre is köszönöm!

Szakértőnk válasza a Tisztelt Doktornő! kérdésre

Kedves Levélíró!

A rendelőben mért értékek sok esetben nem tükrözik a vérnyomás valódi értékeit, hiszen a betegek többsége "izgul", vagyis magasabb értékeket produkál. Emiatt esetedben célszerű volna a vérnyomásnapló otthoni vezetése. Ez azt jelenti, hogy naponta 3x megméred a vérnyomásod, ezt feljegyzed és bemutatod a háziorvosodnak. Ő az értékek alapján dönt arról, hogy szükséges-e gyógyszer szedése, vagy ellát pl. életmóddal kapcsolatos tanácsokkal. Sajnos vannak fiatal betegek, akiknek valóban magasabb a tenziójuk, náluk ezért a genetikai örökség a felelős.

A magasabb alfa-amiláz érték lehet mérési hiba (nem ártana egy kontroll vizsgálat!). Valóban jelezheti a hasnyálmirigy betegségét, de utalhat bélbetegségre vagy vesekárosodásra is, sőt, a nyálmirigyek károsodására is! (Emellett gyógyszerek is emelhetik a szintet.) Amennyiben a kontroll érték is magas, érdemes elmenned a kivizsgálásra azzal együtt, hogy valóban kevés esélyt látok a hasnyálmirigy betegségére. (Azért abban az esetben a lipáz szintje sem lenne normális.)

Minden jót:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor