recept
#Receptek

Burgundi csiga

2009.05.09.
1 perces olvasási idő

Az igazi francia éti csiga elkészítése, lépésről lépésre. Nagyon időigényes de megéri!

Elkészítés:

Esős időt követően összegyűjtjük a csigákat. Mivel elég időigényes az elkészítése érdemes legalább 120-150 db-ot gyűjtenünk a méretesebb példányokból. Az összeszedett csigákat egy hálóval bélelt faládába helyezzük úgy, hogy a láda alja ne érintkezzen a földdel (például téglákra helyezhetjük).

6 napig éheztetjük őket, hogy kitisztuljanak. Az első és a második este vízsugárral alaposan lemossuk őket, mert ez elősegíti a tisztulásukat, majd három napig száradni hagyjuk őket.

Elérkezett a csiga elkészítés napja.

A csigákat forró vízbe tesszük és az újraforrástól számítva kb. 3-4 percig főzzük. A csigákat ezek után kiszedjük a házukból és lecsipkedjük róluk a hátsó fekete részt. Az így kapott csupasz csigákat 20 percre sós hideg vízbe tesszük, majd alaposan lemossuk. Csigáink végre készen állnak a főzésre!

Egy nagy lábosban 3 liter vizet, 1 liter fehér bort, 5 gerezd fokhagymát, 5 egészben hagyott vöröshagymát, amelyek mindegyikébe 2-2 szegfűszeget szúrunk, 5 sárgarépát karikákra szelve, 5-6 babérlevelet, lehetőleg frisset, ízlés szerint petrezselymet, kakukkfüvet, sót és borsot felforralunk, majd beletesszük a csigákat és lassú tűzön 5-6 órát főzzük, majd hagyjuk kihűlni. (Így a csigákat átjárja az összes aroma)

Míg a csigákat főzzük, nekiláthatunk a házak tisztogatásának. Kitisztítás után forró vízbe dobjuk a házakat, fertőtlenítjük, majd kiszárítjuk (sütőben célszerű, mert úgy gyorsabb).

Közben elkészítjük a vajkrémet is az alábbi összetevőkből.

Vajkrém elkészítése:

  • 25 dkg vaj
  • 5 gramm só
  • 1 gramm bors
  • 40 gramm préselt fokhagyma
  • nagyon finomra vágott petrezselyem
  • 1-2 db finomra vágott újhagyma

Ezeket alaposan összedolgozzuk. A kitisztított, kiszárított csigaházba beleteszünk egy kis vajkrémet, majd belehelyezzük a megfőtt csigát, majd újra egy kis vajkrém következik, így zárjuk le a csigaház nyílását.
Ezután sütőbe tesszük éppen csak annyi időre, hogy a vaj megolvadjon és már tálalhatjuk is. Általában 12 db-ot készítünk személyenként. A többi csigát nyugodtan lefagyaszthatjuk és bármikor elő tudjuk venni és egyszerűen csak sütőben megmelegítjük.

Jó étvágyat!

(franciakonyha.hu)

Kapcsolódó címkék

étrend