barack
#Receptek

Töltött barack leveles tésztában sütve, hízni vágyóknak

2010.09.18.
1 perces olvasási idő

Egy talán kevésbé ismert finomság - ismerjük meg a barackot századik arcán keresztül is.

Hozzávalók:

  • 50 dkg leveles tészta
  • 6 kemény őszibarack
  • 10 dkg aszalt sárgabarack
  • 2 dkg vaj
  • 4 dkg barna cukor
  • 1 dl tejszín
  • 10 dkg marcipán
  • 4 dkg sárgabaracklekvár
  • 5 dkg darált babapiskóta
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál méz
  • 1 evőkanál szezámmag

Elkészítés:

A leveles tésztát hagyjuk kiengedni. Az őszibarackokat lobogó vízbe tesszük 15-20 másodpercre, majd hideg vízbe szedjük, és lehúzzuk a héját. Kettévágjuk, és a magot eltávolítjuk. Az aszalt sárgabarackot összevagdaljuk.

A vajat felforrósítjuk, karamellizáljuk rajta a barna cukrot, és megforgatjuk benne a barackokat. A tejszínbe belereszeljük a marcipánt, beletesszük a lekvárt, és kíméletesen, folytonos kevergetés mellett összefőzzük, amíg a marcipán felolvad. Levesszük a tűzről, és beletesszük az apróra összevágott sárgabarackot. Félretesszük hűlni. Amikor kihűlt a massza, annyi darált babapiskótát teszünk bele, hogy formálható masszát kapjunk.

A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. Lisztezett lapon 3-4 mm vastagra kinyújtjuk a leveles tésztát, 12 kockára vágjuk, és megkenjük tojással. Minden tészta közepére teszünk egy barackot, a mag helyére tesszük a tölteléket, és a tésztát összecsípjük a tetején. Megkenjük tojással, és a sütőben kb. 15 percig sütjük. Amikor letelt az idő, kivesszük, meglocsoljuk a mézzel, megszórjuk a szezámmaggal, és visszatesszük még 15 percre. A sütőből kivéve melegen, de hidegen is fogyasztható.

Nehézség: könnyű

Jó étvágyat!