/ ZÖLDÖVEZET / Környezetszennyező iskolá...
  2009-09-09

Környezetszennyező iskolák

A téma meglehetősen aktuális, hiszen „nyakunkon az iskolakezdés”. Felmerülhet benned az a kérdés, hogy most akkor már az is baj, hogy iskolába jársz? Természetesen nem, azonban a diákoknak is kötelessége a környezet megóvása.

Milyen összefüggés van a suliba járás és a környezetszennyezés között?

Évente hatalmas mennyiségű hulladék keletkezik az iskolák működéséből adódóan, mely nagy mértékben szennyezi a környezetet. Hogy milyen hulladékok? Rögtön kiderül.

- hirdetések -

Papír

A világon rengeteg diák van – legyen az általános iskolás, középiskolás, vagy akár egyetemista és főiskolás. Gondolj csak bele, ez a sok tanuló fiatal milyen sok papírlapot használ el évente. Az iskolai hulladék több mint fele papír: a füzetek, írólapok, rajzlapok, fénymásolópapírok, nem is beszélve a sok tesztről és dolgozatról. Mindenhol csak papír és papír. Jóllehet, ezek egy részét újrahasznosítják, azonban a papírok zöme a szemetesben landol. Képzeld csak el, milyen sok

fa pusztul el emiatt.

Étel

Egy általános iskola évente átlagosan 8-10 ezer kilogramm ételt dob ki a kukába. A legjobb megoldás az lenne, ha a diákok kevesebbet ennének, ugyanis manapság meglehetősen sok a túlsúlyos fiatal. 1970 óta megduplázódott az elhízottak aránya a 12 és 19 év közötti kamaszok esetében. A 6 és 11 éves túlsúlyos gyerekek aránya pedig megháromszorozódott azóta.

Az elhízás leggyakoribb oka, hogy a diákok túl sok gyorskaját esznek a suliban. Ez azonban nem csak rájuk hat negatívan, hanem a természetre is. A legtöbb diák például rendszeresen vásárol valamilyen édességet, rágcsálnivalót, vagy fél literes üdítőt az iskolában felállított automatából. Ez pedig egyre több és több csomagolást és sze

metet jelent.

Fűtés, világítás

Nyilvánvalóan a diákoknak meg kell tanulniuk az eltérő szokásokat – gondolunk itt a tantermek fűtésére és megvilágítására. Az iskolák üzemeltetése rengeteg energiát emészt fel. Ezért nagyon fontos, hogy mindig legyen lekapcsolva a villany, ha arra már nincs szükség, továbbá ne legyenek tárva-nyitva az ablakok, ha megy a fűtés.

Néhány hasznos tanács, amit még a környezetedért tehetsz, ha elkezdődik a suli

- Menj gyalog az iskolába! Nagyon sokan autóval járnak iskolába, mert „az olyan menő”. Sokkal menőbb, ha inkább az eszedet használod, s gondolsz a természetre. Járj inkább gyalog, vagy ha messze van az iskola, akkor valamilyen tömegközlekedési eszközzel. Így sokkal kevesebb károsanyag kerülne a levegőbe.

- A papír mindkét oldalát írd tele, vagy hasznosítsd újra azt! Amint már fentebb is említettük, a papír teszi ki az iskolai hulladék legnagyobb részét. Ezért fontos, hogy írd tele a papír mindkét oldalát!

- Vigyél a suliba „csomagolásmentes” kaját! Ideális megoldás lehet, ha mindig ugyanabban a műanyag ételhordó dobozban viszed a tízórait, s ugyanazt a műanyag flakont töltöd fel minden nap üdítővel. Ezáltal jelentősen csökkenne a csomagolásokból származó hulladék mennyisége.

Nemsokára itt a suli. Fogadd meg ezt a néhány jótanácsot, hogy az iskolád ne kerüljön fel a "természet feketelistájára"!

(B.M.)

 Kapcsolódó cikkek