turizmus
#Zöldövezet

A turizmus negatív hatásai a fejlődő országokban

2009.08.26.
1 perces olvasási idő

A turizmus sok ország számára hatalmas bevételeket jelent. A legtöbb helyen azonban az igazán rászoruló helyi közösségek azok, akik a turizmus pozitív hatásai helyett csak a negatív hatásokkal szembesülnek.

Sok olyan fejlődő ország van például, amely természeti szépsége és kultúrájának különlegessége miatt külföldi befektetők tömegét vonzza, így a nagy pénzek sajnos külföldi cégek kezébe jutnak.

A felmerülő társadalmi problémák

…a munkavállalók kiszolgáltatottsága. Nem véletlen, hogy a szállodákban dolgozó betanított, rosszul fizetett munkások a helyiek közül kerülnek ki, a jobb munkákra pedig külföldieket alkalmaznak.
Tudtad? A turizmusban dolgozók 70%-a nő, melynek fele 25 év alatti.

…a gyermekek kihasználása. Egyes országokban általánossá vált a gyermekszexre épülő turizmus.
Tudtad? A világon évente több mint 1 millió gyermeket ér ilyen jellegű zaklatás. Vietnamban csupán 3 USD-t kell fizetnie annak, aki a szolgáltatást igénybe akarja venni.

…a kiköltöztetés. A helyiek néha kénytelenek elhagyni házaikat, hogy azok helyére szállodturizmusákat építhessenek.

…a kis üzletek tönkretétele. Ezeknek immáron nemzetközi nagyvállalatokkal kell felvenniük a versenyt. Nem csoda, hogy sokuk alulmarad a küzdelemben.

…a hagyományok meggyalázása. Van, hogy olyan rituálék bemutatására kényszerítik a helyieket, amelyek valótlanok, megalázóak, mivel csak a turisták szórakoztatására készülnek.

Létezik jó néhány környezeti probléma is

…a túlzott vízhasználat. Mert az uszodák, pezsgőfürdők működtetéséhez és a zuhanyzáshoz rengeteg vízre van szükség. A golfpályák gondozásakor is sok vizet használnak fel.
Tudtad? Egy turista napi vízhasználata elérheti 440 litert, egy átlagos golfpályára pedig annyi vizet juttatnak évente, amely 60 000 városi lakos ellátására lenne elegendő.

…a keletkező szemét. A turizmus rengeteg szemetet és szennyvizet termel.
Tudtad? A Karib-tengeren kószáló luxushajók évente 82 000 tonna szemetet termelnek, ehhez minden utas napi 3,5kg-al járul hozzá.

…az erdőirtás, a korallzátonyok pusztulása és veszélyeztetett fajok helyzetének romlása. A szállodák és utak építése miatt erdőket irtanak ki. Így csökkennek a természetes élőhelyek, ráadásul a turizmus okozta stresszt (megnövekedett zaj, szennyezés, világítás) nehezen viselik az élőlények. A turistákat szállító hajók és a búvárok kifejezetten károsítják a korallzátonyok élővilágát.

…a klímaváltozás. Mert a légi forgalom növekedésével nő a környezetbe kibocsátott CO2 mennyisége is.

És nem utolsó sorban ott van az esztétikai nézőpont. Sok szálloda olyan, mint egy bibircsók a természet orrán.

(M.N.)