éghajlatváltozás
#Zöldövezet

Vissza a 70-es évekhez?

2009.05.03.
1 perces olvasási idő

Kutatók szerint a 70-es évek takarékos életmódjához való visszatérés segíthet megállítani az éghajlatváltozást, lassíthatja a globális felmelegedést.

Az elhízott emberek számának drasztikus növekedése azt jelenti, hogy 19 százalékkal több élelmiszert fogyasztunk, mint negyven évvel ezelőtt. Mindez évente 60 megatonna üvegházhatású gáz extra kibocsátásával jár.

Dr. Phil Edwards, a kutatás vezetője és kollegái azt is kiszámolták, mindez mennyi plusz üzemanyag fogyasztással jár. Számításaik szerint a többlet élelmiszertermeléssel és azok szállításával járó üvegházhatású gázok kibocsátása 0.4 – 1 gigatonnával nő 1 milliárd emberenként.

Nehezebbek vagyunk

Az emberek ráadásul nehezebbek, mint három évtizeddel ezelőtt voltak.

Csak 1994 és 2004 között a férfiak átlagos BMI értéke 26-ról 27.3-ra nőtt, míg a nőknél 25.8-ról 26.9-re, ami azt jelenti, hogy átlagosan 3kg-al lettünk nehezebbek. Mindemellett a 70-es években sokkal több zöldséget és kevesebb húsfélét fogyasztottunk, mint manapág, ráadásul sokkal többet mozogtunk. Mindezeket figyelembe véve elmondható, hogy a 70-es évek életstílusához való visszatérés sokat segítene a globális felmelegedés lassításában.

(KamaszPanasz; Forrás: BBC)