/ ZÖLDÖVEZET / Házi kedvencek: ha közele...
  2012-01-13

Házi kedvencek: ha közeleg a vég...

Amikor Gergő 12 éves volt, kutyája mindig életvidám és virgonc viselkedése levette a lábáról. De pár évvel később lankadt az eb aktivitása, és szemmel láthatóan étvágytalanná vált - ekkor tudatosult Gergőben, hogy valami nagy baj van.

- hirdetések -

Sajnos nem látta, hogy kedvencének eljöttek élete utolsó órái. „Most így visszagondolva, voltak észre vehető jelek, de sajnos akkor nem észleltem ezeket. Éppen pár hónappal ezelőtt voltunk egy gyalog túrán ahol a hegyre felfelé már lassabban ment, mint a nagymamám” - mondta Gergő kutyusa halála után.

A kutyák társas lények. Ha az egyikük gyengül, nem rejtegetik, ők is érzik egymáson, hogy rossz fog történni. Minden kutyánál más-más tünetek lehetnek. Meglassul, csöndesebbé válik, bár van olyan, amelyik nyüszít, emellett az étvágytalanság és fogyás is figyelmeztető jel.kutya

Figyelmeztető jelek a macskáknál

A macskák is szoktak jeleket küldeni, de ezek árnyaltabbak - a macskák általában elvonulnak meghalni, minden különösebb külvilág felé küldött jel nélkül. Azok a minimális jelek akkor nyilvánulnak meg, amikor a macska nincs figyelemmel a gazdáira és a környezetére.

A macska lefekszik, és már nem tud olyan könnyen felkelni, vagy elbújik, és a szekrényben vagy éppenséggel az ágy alatt alszik, kerüli a szociális életet - ezek ugyanolyan főjelek, mint amikor a macska bundája kifakul vagy megváltozik annak állaga.

A legjobb módja annak, hogy megőrizzük kedvenceink egészségét, az, hogy eljárunk velük rendszeres szűrésre, beadjuk nekik a pontos időben az oltásokat, és sokat foglalkozunk velük, mert ha az utóbbiak nem használnak, akkor nem lesz bűntudatunk.

Eutanázia

Amennyiben kedvencednél végzetes betegséget állapítottak meg, illetve a rendszeres vizsgálatok arra utalnak, hogy közeleg a vég, rendszeres, egyre erősödő fájdalmai vannak, érdemes elgondolkodni az eutanázián. Ilyenkor egy injekció segítségével végleg elaltatják az állatot, hogy megszabadítsák végső szenvedéseitől.

Kedvenced elvesztése után teljesen normális, ha szomorú vagy, bánatot, haragot, vagy zavarodottságot érzel. Ha úgy érzed, egyedül képtelen vagy megbirkózni ezekkel az érzésekkel, kérj segítséget, támogatást családodtól, barátaidtól, súlyos esetben pedig fordulj szakemberhez bizalommal!

(GY. P. F.; webmd)

  Kapcsolódó cikkek


ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!
eddig 1 hozzászólás érkezett
Totko14
Totko14 írta:
Dátum 2012-01-29 00:00:23
Na az én macskám előszeretettel bújik el, de mégse közeleg a vég felé. És én azt mondom, hogy iszonyú dolog elveszíteni valakit, akár embert akár állatot. :(
Én olyankor nagyon szomorú vagyok, mert az állatok nekem a barátokat is jelentik! :'( Szerencsére most még mind a két macskám fiatal, az egyik most lesz április 22 1 éves a másik meg 2 éves. :)