/ ZÖLDÖVEZET / Tarts fikuszt! Elnyeli a ...
  2015-04-10

Tarts fikuszt! Elnyeli a lakás mérgeit

A mérgező gáz – formaldehid – olyan tárgyakban található meg, mint a szőnyeg, a függöny, a furnérlemez és a ragasztó. Ha a gáz a levegőbe kerül, rontja annak minőségét, ami többszörös vegyszerérzékenységet válthat ki. Ez azt jelenti, hogy allergia, asztma és fejfájás alakulhat ki.

- hirdetések -

A kutatók még tanulmányozzák, hogy a szobanövények hogyan tudják csökkenteni a formaldehid mennyiségét a levegőben, mert bizony néhány növényfaj képes ártalmatlanítani ezeket a káros anyagokat.fikusz

Egy tanulmány két szobanövény - a csüngőágú fikusz és a szobaarália - abszorbciós képességét hasonlította össze. A növények 4 óra leforgása alatt a formaldehid mennyiségének közel 80 %-át nyelték el.

A kutatók megfigyelték, hogy a növények föld feletti részei nappal több formaldehidet távolítottak el a levegőből, mint éjszaka, ami a sztómák szerepének köszönhető. A sztómák a levél felszínén található kicsi rések.

A fikusz gyökérzónája hasonló mennyiségű formaldehidet nyelt el a nappalok és az éjszakák folyamán. A szobaarália gyökérzónája azonban az éjszaka folyamán nyelt el nagyobb mennyiségű mérgező anyagot.

A kutatók szerint a talaj és a gyökérrendszer környékén élő mikroorganizmusok nagyban hozzájárulnak a formaldehid mennyiségének csökkenéséhez.

(B.M.)