arckrém
#Testi problémák

Mire figyelj arckrém választásnál?

2024.04.18.
3 perces olvasási idő

Ismerős lehet a helyzet. Valamilyen arckrémet szeretnél venni, ám a reklámok hada és a boltokon sorakozó kínálat tömegében tanácstalannak érzed magad? Íme, egy kis összefoglaló, mely segíthet megtalálni a számodra tökéletes típust!

Mi az az arckrém?

A latin cremor kifejezésből ered, és magyar megfelelője tejszín. Meglepő… Érdekes, hogy a kisbabák bőrének ápolására, főként fürdetésre, leginkább egy fillérekért kapható, tökéletesen színező- és tartósítószermentes készítményt javasolnak a szakemberek, melyet hétköznapi néven tejkrémnek hívnak. A hasonlóság szembetűnő, és elgondolkoztató, hogy vajon nem több-e a kevesebb az összetevők számát illetően is?

Egy mai, modern, a kozmetika csúcstermékei között számon tartott arckrém is több mint húsz összetevőt tartalmaz. Ám még mielőtt gondolatban megköveznénk a gyártókat, hogy mindenféle kémiai szerekkel bombázzák környezeti és emocionális stressz által amúgy is meglehetősen viharvert bőrünket, gondoljunk csak bele. A kisbabák bőrének egészséges esetben hidratáláson kívül semmi extra figyelemre nincs szükségük.

Az évek múlásával azonban egyre gyarapodik a bőrproblémák száma, amelyek viszont a klasszikus tejkrémmel nem kezelhetők, illetve az egyéni igényeknek az alapkészítmény már nem elegendő.

Csak hogy néhányat említsünk a sok közül:

  • szárazság
  • érzékenység
  • túlzott kipirosodás
  • hámlás
  • viszketés
  • kellemetlen feszülés
  • zsírosodás
  • mitesszerek
  • pattanások
  • kitágult pórusok
  • ráncosodás
  • tónuscsökkenés
  • elvékonyodás
  • májfoltok és más pigmentfoltok

Mindemellett a modern nők többsége rendkívül sokat ad a konzisztenciára, a krém felszívódásának gyorsaságára, az illat- és színhatásokra. Mindezen tényezők, összetevők egész sorának köszönhetik hatásosságukat (és gyakran hatástalanságukat is), és kívánatosságukat (néha szó szerint az orrunknál vezetnek minket a szépségipar vegykamrájának sötét bugyraiban tevékenykedő vegyészek, kémikusok és gyógyszerészek).

Milyen típusú krémet válasszunk?

Az arckrémeket először is aszerint érdemes csoportosítani, hogy milyen bőrre lettek kifejlesztve. Mindegyiken megtalálható, hogy normál, száraz vagy éppen zsíros bőrre ajánlják, gyakran a kapcsolódó speciális problémákat is feltüntetik a címkén (vízhiányos, pattanásos stb.). Érdemes odafigyelni a reklámokra is, hogy melyik krém kiknek javasolt, és fontos az is, hogy milyen korú hölgyek (általában modellek, színésznők) reklámozzák azokat. Az életkori sajátosságok figyelembevétele kiemelkedően fontos, 16 éves fiatal kamaszlányoknak tökéletesen felesleges ránctalanító krémet használniuk.

A különböző bőrtípusra való krémek sok tekintetben különböznek egymástól. A száraz, vízhiányos bőrre kifejlesztett termékek textúrája gazdagabb, kenőcsösebb, konzisztenciája sűrűbb. Ezzel szemben a zsíros bőr ápolására szolgáló krémek könnyebbek, vizesebb alapúak, könnyebben beszívódnak, gyakran géles állagúak.

A címkén, dobozon szereplő "ingredients" (összetevők) szó alatt találjuk a krém összetevőinek listáját. A vonatkozó szabály szerint ezen összetevők a mennyiség csökkenő sorrendjében szerepelnek, vagyis amiből a legtöbbet tartalmaz a krém, az áll a felsorolás legelején, a sor végén pedig azt az alkotót találjuk, amelyből a legkisebb mennyiség található meg az adott termékben. Szerencsés esetben a lista sereghajtóiként szerepelnek az illat- és színezőanyagok.

Arcápolás bőrtípusok szerint
Ha nem a bőrtípusodnak megfelelő arcápolási termékeket használsz, vagy nem jól, akkor csak magadnak okozol vele galibát és kellemetlenséget. Íme, néhány ötlet, hogy elkerüld a bajt! Arcápolás és bőrtípusok

Nappali és éjszakai krémek

Az idő nagyban befolyásolja a választást mind napszaki, mind évszakos szinten. A nappali és éjszakai krémek között a különbség, hogy a nappali krémek könnyebbek, kitűnően használhatók sminkalapnak. Könnyen és gyorsan beszívódnak, de a bőr mélyebb rétegeibe csak ritkán jutnak el a bennük megtalálható hatóanyagok. Az éjszakai krémek általában sűrűbbek, a hatóanyagokat koncentráltabban tartalmazzák és a kívánatos hatást közvetítő kémiai részecskék a bőr mélyebb rétegeibe is eljutnak.

Mindezek mellett nagy különbség van a nyári és téli bőrápolásban is. Télen a hideg szél, a szobák túlfűtött levegője fejt ki káros hatásokat az arcbőrre, nyáron pedig a meleg és az extrém mértékű napsugárzás hagy nyomokat védtelen bőrünkön. Ugyanakkor törekedni kell arra, hogy bőrünk egyik évszakban se nélkülözze a fényvédelmet, vagyis mindig UV-szűrővel ellátott arcápoló készítményeket használjunk.

Kerüld el az olyan arckrémet, amely alkoholt is tartalmaz, mivel hosszabb távon károsíthatja a bőr védőrétegét és irritációt is okozhat.

Ne használj testápolót az arcodra, mivel az arc bőre sokkal kényesebb, mint a tested többi része, illetve a testápolók is zsírosabb összetevőkből állnak, ami gyakran okozhatja a pattanások megjelenését.

Sok üzletben ki tudod próbálni a krémeket vagy kapsz ingyen termékmintát – így érdemes vásárlás előtt kipróbálnod, hogy mennyire válik be egy arckrém a te bőrtípusodnak. Amennyiben a bőröd zsírosodik vagy pattanások jelennek meg rajta, valószínűleg nem megfelelő arckrémet választottál. Ilyenkor állj le a használatával és válassz egy másik terméket.

Színezék- és illatanyagmentes krémet válassz!

Összességében, ha tehetjük, olyan krémeket vásároljunk, amelyek minél kevesebb színező- és illatanyagot tartalmaznak (bár való igaz, hogy ezek az adottságok nagyon vonzóvá tehetnek egy terméket), és a krém legyen dermatológiailag, vagyis bőrgyógyászok által tesztelt. A különböző vizsgálatok eredményeivel bánjunk csínján. Azok a felmérések, amelyek alig pár személy bevonásával készültek és a résztvevők önértékelésén alapulnak, gyakran nem a valóságot tükrözik, köszönhetően a tesztalanyok pozitív attitűdjének. Minél többen vesznek részt egy vizsgálatban, az annál valósabb képet tár elénk.

Végezetül érdemes még megemlíteni, hogy a marketing célja minél szélesebb körben eladni egy terméket, ezért bármely hirdetés sugallhatja, hogy ez az, amire szükségünk van. Sajnos bármilyen tökéletes is egy krém, ha személyes igényeinknek nem felel meg, nem leszünk vele elégedettek. Ha tehetjük, előbb szerezzünk termékmintát és nagyobb összeget csak akkor fektessünk a vásárlásba, ha a próba során a termék tényleg megfelel bőrünk elvárásainak.

(KamaszPanasz - Fókuszban A Nő)