csuklás
#Testi problémák

Mi szünteti meg a csuklást?

2021.05.12.
2 perces olvasási idő

A rekeszizom akaratlan összehúzódása miatt kialakuló csuklás kellemetlen tünet lehet. Alapvetően nagyon ritkán van kóros eltérés a hátterében, ezt főleg gyakori és ismétlődő csuklás esetén érdemes háziorvosunknál először vizsgáltatni.

A komoly betegségeknél sokkal gyakoribb, hogy életmódbeli eltérés, vagy „egyszerű” betegség áll a háttérben. Ezek közül gyakoribbak:

  • hirtelen nagy mennyiségű étkezés
  • rövid időn belül sok folyadék fogyasztása
  • levegőnyelés
  • emócionális változások
  • reflux, gyulladások
  • nagyon ritkán központi idegrendszeri eltérés, esetleg a bolygóideg daganatos beszűrtsége.

De mit tehetünk otthon, hogy megszűnjön a csuklás?

Számos népi praktika ismert a csuklás megszűntetésére, mindenki másra esküszik. Talán a leggyakoribbak:

  • tartsuk vissza a levegőt
  • már a légzési ritmus megváltoztatása rövid ideig is segíthet
  • az „ijesztés”, mint a légzési ritmust megváltoztató cselekvés is lehet elvileg hatásos
  • folyadék fogyasztása, egyesek a direkt hideg vizet javasolják, mint leghatékonyabb megoldás
  • citrom, citromlé fogyasztása, esetleg egy kanál cukor, méz, de csípős vagy savanyú falat is megszűntetheti
  • van aki előre dőlve, mellkasán összekulcsolt kézzel maradva javaslatát adja csuklás esetén

Egy a lényeg, ha időszakosan jelentkezik csuklás, nem ismétlődik gyakran és nincs a háttérben kóros eltérés, akkor nem kell jelentőséget tulajdonítani neki. Ha más kísérőtünet is fellelhető, érdemes háziorvosunkat felkeresni.

További tippek, amelyek még beválhatnak

1. Édesíts! - Egy kiskanál cukor gyakorlatilag mindig jól jön. Segít, ha túlterheled az szádban lévő idegvégződéseket egy erős, édes érzéssel. Fogj egy teáskanálnyi cukrot és, ha tudod, helyezd a cukrot a nyelved hátsó részére, ahol a savanyú ízt érzékeli a nyelv. Így lesz a legerőteljesebb a cukortúlterhelés.

2. Fogd be a füled! - Egyes orvosok azt javasolják, hogy dugd az ujjadat a füledbe, hogy megállítsd a csuklást. A bolygóideg elágazásai a hallórendszert is elérik, és ha ott stimuláljuk az idegvégződéseket, a bolygóideg működésbe lép. De légy óvatos, és ne dugd az ujjaidat túl mélyen a füledbe!

3. Ijedj meg! - Ha valaki megijeszt téged, az elnyomhatja a bolygóideget és megállíthatja a csuklást.

4. Igyál vizet! - Ha vizet nyelsz, azzal megszakítod a csuklás körforgását, ami lecsillapíthatja az idegeket. A vízzel való gargalizálásnak is ugyanilyen eredménye lehet.

5. Öltsd ki a nyelved! - Ha kinyújtogatod néhányszor a nyelved, az segíthet megállítani a csuklást.

6. Csiklandozás - Egy fülpiszkáló segítségével csikizd meg a puha szájpadlásodat. Ha csiklandós típus vagy, kérj meg valakit, hogy csikizzen meg.

7. Tartsd vissza a lélegzetedet! - Fogd be az orrod és csukd be a szádat – mintha egy medencébe készülnél beugrani – és tartsd ezt a helyzetet olyan sokáig, ameddig csak tudod, vagy amíg nem érzed, hogy a csuklás elmúlt.

8. Papírzacskó - Egy régi jó tanács, hogy lélegezz egy papírzacskóba, a közhiedelem szerint ugyanazon elven működik, mint a lélegzet visszatartása. Mindkettő megnöveli a szén-dioxid mennyiségét a véráramlásban, és a testet leköti, hogy megszabaduljon tőle, így egyszerűen megfeledkezik a csuklásról.

9. Egyél lassabban! - A lassú étkezés segíthet elkerülni a csuklást. Ha gyorsan eszel, akkor valószínűleg nem rágod meg eléggé az ételt, ez pedig gyakran vezet csukláshoz. A túlságosan kapkodó evés miatt levegő szorul az ételdarabok közé, ami beindíthatja a bolygóideget. Rágj megfontoltan, kortyolj kisebbeket az italodból, hogy a fölösleges levegőbevitelt a minimumon tartsd.

11. Ne fald tele magad! - A gyomor túlterhelése egy újabb oka lehet a csuklásnak. Egyes szakértők elmélete szerint a test csuklással közli veled, hogy hagyd abba az evést, hogy az emésztőrendszerednek ideje legyen feldolgoznia mindazt az ételt, amit leküldtél a nyelőcsöveden.

12. Kerüld a fűszeres ételeket! - Bizonyos fűszerek irritálhatják a gyomrod és a nyelőcsöved belső falát. Ráadásul a gyomorsav is a nyelőcsövedbe szivároghat tőlük. Ez a plusz sav szintén előidézheti a csuklást.

13. Igyál mértékkel - Akárcsak a fűszerek, az alkoholos italok is egyszerre irritálhatják a nyelőcsövet és a gyomrot. Idővel a mértéktelen ivás károsíthatja a nyelőcső belső falát is. Az emésztőrendszert nem csak irritálja az alkohol, de a nagy kortyok még a nyelőcső gyors kitágulását is okozhatják, ami csuklást eredményez.

(Szerző: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus)