fejfájás
#Testi problémák

Fejfájás a serdülőkorú fiúknál

2015.01.15.
1 perces olvasási idő

Annak ellenére, hogy a lányok hajlamosabbak a fejfájásra a menstruációjuk során bekövetkező hormonváltozások miatt, a fiúknak is fájhat a fejük hasonló okokból kifolyólag. Egy tanulmány kimutatta, hogy már az egészen kicsi gyermekeket is gyötri a fejfájás és ez csak erősödik a serdülőkor küszöbén.

A fajták

A gyermekkórházak két különböző kategóriába osztják a serdülőkori fejfájást: az egyik az elsődleges fejfájás, ilyen például a migrén, a másik kategória pedig a másodlagos fejfájás, ami pedig az agy abnormalitása miatt következik be, viszont ez igencsak ritka. Gyermekkorban az előjel nélküli migrének a leggyakoribbak. A serdülőkorban lévő gyerekek is lehetnek legalább annyira érzékenyek a fejfájásra, mint a felnőttek.

A kiváltó okok

A tini fiúknál a kellemetlen fejfájás okai többnyire hormonális változásokra, családi problémákra, esetleg az alkalmi droghasználatra lehet visszavezetni. A tiniknek nem állandóak az alvási szokásaik, az alváshiány pedig könnyen lehet kiváltó oka a fejfájásnak. A kamaszok hajlamosak arra is, hogy kihagyjanak egy-egy étkezést, vagy a szociális tevékenységeikhez igazítsák az étkezésük idejét és gyakran a gyorséttermeket választják az egészséges étkek helyett. Ez is hozzájárulhat a fejfájás előidézéséhez. Egy másik kiváltó ok lehet a koffein. A felcseperedő gyerekek igen hamar rákaphatnak a kávéfogyasztásra, amely a benne lévő koffein hatására a szervezet vízvesztését idézi elő, így könnyen lehet okozója a nem kívánt fejfájásnak.

Gyógymódok

Számos tanulmány támasztja alá, hogy ha meg szeretnél szabadulni a kínzó fájdalomtól, akkor alapvetően az életviteleden kell változtatnod. Állíts fel magadnak egy állandó napirendet, amelyet gond nélkül be tudsz tartani, kiemelten figyelve a lefekvés időpontjára. Tervezd meg az étkezéseid időpontját, ezt pedig igyekezz mindig betartani. Kezdj el mozogni, mert a testmozgás egy kiváló stresszkezelő módszernek bizonyul, de vannak, akik a relaxációs technikákra esküsznek.

Az étrend

Léteznek olyan ételek, amelyek önmagukban is kiválthatják a fejfájást, ilyen például a sajt, a feldolgozott termékek, illetve a csokoládé. A legtöbb terápia, amely a fejfájás legyőzésére irányul, teljesen kizárja az ilyen ételek fogyasztását, amely a serdülőknek kifejezetten nehéznek bizonyulhat, mivel ezek az ételek a mindennapi étrendünkben szerepelnek. Abban az esetben viszont, ha a fejfájás huzamosabb ideig tart, érdemes kipróbálni a fent említett ételek mértékkel történő fogyasztását.

(GY.P.F.)