/ TEST / Mitől lehet repedezett a ...
  2014-04-29

Mitől lehet repedezett a sarkad?

Mintha a fáradt lábunk nem fájna eléggé, néhány embernek meg kell küzdenie a repedt sarkakkal is. Ismerd meg a repedt sarok tüneteit, kockázatát és diagnózisát.

- hirdetések -

Repedezett sarokról beszélünk, amikor az érzékeny bőr a lábfej alsó részén nagyon kiszárad, felhasad és fájdalmas repedéseket, hasadásokat hagy maga után a sarkadon. Ezek a repedések nem csak fájdalmassá teszik a járást, hanem súlyos fertőzésekhez is vezethetnek.

Hogyan keletkeznek?

A repedéseket általában a nem megfelelő hidratálás okozza. Ezek a repedések fájhatnak és vérezhetnek is. A láb komolyabb kiszáradásának számos oka lehet:
- időjárásláb
- kiszáradás vagy nem elegendő vízfogyasztás
- nem hidratálod a lábad
- nagyon forró vízzel zuhanyzol, vagy abban fürdesz
- túl hosszú idegig vagy túl gyakran áztatod magad forró fürdőben
- durva, szárító hatású szappan használata
- szárazra súrolt láb
- cukorbetegség

Amikor a lábak túlságosan kiszáradnak egész könnyen kialakulhatnak repedések. Ez olyan, mintha levakolnánk egy lufit, és megvárnánk, amíg a vakolat megkeményedik, majd tovább fújjuk a léggömböt. A léggömb nőni fog, a vakolat pedig megrepedezik rajta. A sarok „párnácskája” szeretne tovább bővülni, de ehhez a bőr nem elég rugalmas, így felhasad.

A bőr megrepedéskor vérezhet is. Ezek a mély repedések lehetővé teszik a baktériumok és vírusok bejutását a szervezetbe, ami fertőzéshez és betegséghez is vezethet.

Kockázatok

Cukorbetegség - A cukorbetegek valószínűleg tapasztalni fognak sarokrepedést a lábban lévő idegek károsodása miatt kiszáradt bőr eredményeképpen, amit az ellenőrizetlen vércukorszint okozhat. A cukorbetegeknél nagyobb az esély arra, hogy fertőzést kapnak, mint a nem-cukorbetegeknél. Ha cukorbeteg vagy, akkor fontos, hogy gyakran vizsgáld a lábad repedés vagy fertőzés után kutatva.

Elhízás - Az elhízás növeli a sarokrepedezés esélyét, mivel nagy súly nehezedik a sarkad „párnácskájára”, így az tovább akar terjeszkedni. A száraz bőr nem tudja kezelni a túlzott nyomást, és berepedezik.

Azonban a téli hónapokban, vagy a nyári melegben akárkinek lehet száraz és repedezett a sarka. A rendszeres, hosszú és forró zuhanyzások vagy fürdések tovább emelik a sarokrepedezés lehetőségét. Továbbá, aki nem hidratálja rendszeresen a lábát egy jó, olaj-alapú hidratálókrémmel, nagyobb valószínűséggel tapasztal repedéseket. A kevés vízfogyasztással és a szegényes táplálkozással is kockáztatjuk a sarkaink épségét.

Diagnosztizálás

Ha a sarkad repedezett, fájdalmat okoz, és állapota nem javul az otthon is megtalálható gyógyszerekkel és krémekkel, látogass meg egy bőrgyógyászt, aki kezelni tudja a problémát, és az összes, kapcsolódó fertőzésre is megoldást kínál, melyek segíthetik a bőr megfelelő gyógyulását.

Hogy megakadályozd a sarok fájó repedezését, igyál sok vizet, és kerüld a túl hosszú ideig tartó fürdőzést. Kényeztesd a lábad egy jó krémmel és elfelejtheted a repedezéseket.

(S.A. - everydayhealth)

  Kapcsolódó cikkek