here
#Testi problémák

A here sérülései

2016.11.25.
2 perces olvasási idő

Már belegondolni is rossz. Éppen focizol a többiekkel, amikor valaki a labdát akarja elrúgni, de elvéti, és véletlenül a legérzékenyebb ponton talál el. Vagy rosszul huppansz rá a biciklire...

Bár elég ritkán következnek be ilyen sérülések, mégis fontos, hogy beszéljünk a fiúk legféltettebb testrészét érő sérülésekről, azok következményeiről és megelőzéseiről. Cikkünkből megtudhatod, hogyan védd a heréidet.

Mit tudsz tenni, ha megsérülsz?

Ha te olyan fickó vagy, aki sokat sportol, szeret súlyokat emelgetni, focizni vagy egyéb sportot űzni, összetett és aktív életet él, akkor valószínűleg előbb vagy utóbb találkozni fog ezzel a sérüléssel. Ez azonban számtalan módon bekövetkezhet.

A here a testen kívül egy herezacskóban található, így ki van téve a mechanikai sérülés veszélyének. Nem védik izmok és csontok, mint a tested, zserveid többi részét. A jó hír az, hogy a herék jól a testhez vannak erősítve, és olyan szivacsos anyagból vannak, amelyek az ütések legnagyobb részét elnyelik. Szinte teljesen biztos, hogy a szexuális életedet egy banális heresérülés nem fogja befolyásolni.heresérülés

Erős fájdalmat fogsz érezni, ha megrúgják vagy megütik a heréidet. Ha ez egy kisebb sérülés, a fájdalomnak – kevesebb mint egy óra alatt – fokozatosan el kell múlnia, és minden egyéb tünetnek pedig meg kell szűnnie.

Ez idő alatt rengeteg dologgal tudod segíteni a gyógyulást. Ledőlsz, borogatod, esetleg jeget teszel rá, vagy fájdalomcsillapítót veszel be. Valamint ajánlott a balesetet követő napokban kevésbé megerőltető feladatok végzése.

Ha a fájdalom nem csillapodik, vagy extrém erős fájdalmat érzel, a heréid megduzzadnak, a herezacskód vagy a heréid szúrnak, ha émelygegsz, vagy a testhőmérskéleted emelkedik, azonnal menj orvoshoz! Ezek egy olyan komolyabb sérülés tünetei, amelyeket fontos, hogy azonnal megnézzen egy szakember.

Komoly heresérülések

Komoly sérülésről beszélünk, például ha a herék megrepednek. Ez akkor történhet, ha a here egy nagyobb, erőteljes és közvetlen ütést kap, ezáltal ütközik a szemérem csonttal (az a csont, amely a medence elülső részét alakítja), így vér szivárog a herezacskóba. A hererepedés erős fájdalmat okoz, miközben émelygést és szédülést érzel. Hogy megoldódjon a problémád, sebészetre kell menned.

A heretorsio, más néven herecsavarodás egészen más, nem sérülés következménye, hanem spontán alakul ki, a tévhitekkel ellentétben.

A dokinál

Ha elmegyünk a doktorhoz, tudnunk kell, hogy mióta és hogy mennyire fáj a herénk. Hogy kizárja a sérvet és egyéb más betegségeket, meg fogja vizsgálni a hasadat és az ágyékodat. Ráadásul a doktor vizsgálja még a heréidet, a roncsolás mértékét, a duzzadtságát vagy az elszíneződését.

Hogyan előzd meg a heresérülést?

Nem árt, ha elővigyázatos vagy, főleg ha sok mindent sportolsz, vagy aktív életet élsz! Néhány tanács, amit megtehetsz heréid védelmében:

  • Ha sportolsz, amikor csak lehet, használj ágyékvédőt vagy szuszpenzort. Ezek általában kemény műanyagból készülnek, így elég védelmet nyújtanak a heresérülések ellen. Ezt a legtöbbször olyan sportok esetén ajánlatos használni, ahol a heréid potenciális célpontok; például labdarúgás, amerikai foci, jéghoki, vagy olyan küzdősportok, ahol megengedett a szuszpenzor viselete. Egy szíj, egy ágyékvédő vagy egy passzos ruhadarab is sokat számít! Lényeg, hogy a heréid közel legyenek a testedhez! A legjobbak azonban kétségkívül a szuszpenzorok, ezeket használják a legtöbb helyen és a legtöbben.
  • Ellenőrizd a felszerelésed! Győződj meg róla, hogy az ágyékvédőd tényleg megfelelő nagyságú-e! A túl kicsi vagy túl nagy ágyékvédő nem fog megvédeni!
  • Ha sportolsz, valószínűleg több vizsgálaton is át kell esned! Ha a legkisebb fájdalmat is érzed, tájékoztasd az orvosod!
  • Légy tudatában a sportoddal járó kockázattal! Ha részt veszel egy – főleg a heréidre nézve – kockázatos tevékenységben vagy sportban, kérd ki orvosod véleményét a megfelelő védőfelszerelésekről!

Sportolni és aktív életet élni a legjobb módja annak, hogy formában tartsd magad. Segít a stresszoldásban is, de mindig gondoskodj heréid védelméről! Amikor sportolsz vagy valamilyen más tevékenységet folytatsz, figyelj oda, hogy az ágyékvédő szinte a tested része legyen. Így tudsz majd biztonságosan, félelem nélkül játszani!

(Dr. Csuth Ágnes)