urulógus
#Testi problémák

Mi történik az urológusnál?

2024.04.06.
2 perces olvasási idő

Nyilván minden kamasznak félelmetesen hangzik elsőre, ha urológiai vizsgálatra kell mennie. Pedig igazából nem is olyan vészes. Részletesen leírom, hogy mire számíthatsz, így talán nem fogsz annyit aggódni a vizsgálat előtt.

Először is fontos, hogy mi miatt keresed fel az urológust. Az ok lehet alkalmassági vizsgálat, húgy-ivarszervi fertőzés, herevisszér, fitymaszűkület, rövid fitymafék, herefájdalom, heregöb tapintása, stb. A leggyakoribb vizsgálati módszereket ismertetem a következőkben.

Fizikális vizsgálat

A rendelőbe lépés előtt érdemes a vizeleted tartogatni, mivel így a húgyhólyag ultrahanggal megtekinthetővé válik, illetve a vizeletürítés és a vizelet maga is vizsgálható lesz. Az első és minden esetben közös momentum a fizikális vizsgálat. A kölcsönös bemutatkozást követően az alsónadrágot is levéve kell az orvos elé lépni. Első lépés a megtekintés. Ekkor a herezacskó és a pénisz megtekintése történik. Az orvos ellenőrzi, hogy a herék a herezacskóban helyezkednek-e el. Nincsenek-e megnagyobbodott visszerek a herék körül, látható-e bőrelváltozás.

A következő lépés a tapintásos vizsgálat. Ebben az esetben a herék tapintása zajlik, ellenőrizve méretét, a tapintatát, ezzel nyerve fontos információkat a működéséről. A herevisszerek, mellékhere tapintását követően jön a pénisz ellenőrzése. Ekkor a húgycsőnyílás megtekintése történik, majd a fityma teljes hátrahúzása és az alatta fekvő rész megtekintése.

Ha bármilyen bőrelváltozásod van, akkor a megtekintésen, tapintáson kívül mikrobiológiai mintavételre is sor kerülhet. Bizonyos betegségek esetén szükségessé válhatnak további vizsgálatok is. A hasi és kismedencei szervekről adnak más-más módon pontos információt a CT és az MRI.

Ultrahangvizsgálat

Előfordulhat, hogy ultrahangos vizsgálat is szükséges, például a herék és a mellékherék állapotának tisztázásához, ilyenkor ellenőrzik ezen szervek méretét, szerkezetét, keringését, ez fájdalmatlan. Ha húgyúti kövesség gyanúja miatt keresed fel az orvost, szintén számítanod kell ultrahangos vizsgálatra.

Vizeletvizsgálat

Húgyúti fertőzés gyanújakor az alapvizsgálat a vizeletvizsgálat, ilyenkor a középsugár vizeletből kell mintát adni, melyet laboratóriumban megvizsgálnak, illetve sokszor mikrobiológiai tenyésztés is történik.

Néhány jó tanács

  • Mindig gondold végig a panaszokat, mielőtt orvoshoz mész, az időbeli sorrend is fontos.
  • Arról is számolj be, ha már alkalmaztál valamilyen önkezelést, még akkor is, ha hatástalan volt.
  • Ne aggódj, nem kell zavarban lenned, azok a dolgok, amiket esetleg kínosnak tartasz, az orvosnak fontos információt jelenthetnek, ezért semmit se hallgass el. Például a sperma bűzös jellege vagy állagának megváltozása, esetleg a véres ondó, a merevedési probléma, a korai magömlés mind olyan dolog lehet, amiről nem szívesen beszélsz, de az orvosodnak tudnia kell róluk a pontos diagnózis felállítása miatt.

Ne feledd: panasz esetén soha ne halogasd az urológus felkeresését! Panaszmentesség esetén pedig 18 éven felül érdemes ellátogatni szűrővizsgálatokra is.

(KamaszPanasz - Dr. Csuth Ágnes)