évszakváltozás
#Testi problémák

Az évszakok váltakozása felboríthatja a tinik alvási szokásait

2010.09.03.
1 perces olvasási idő

Amikor a napok egyre hosszabbá válnak a tavasz folyamán a tinédzsereknél hormonális változások indulnak meg. Ezek a változások kitolhatják a lefekvés időpontját, amely több komoly problémához is vezethet, így például alváshiányhoz, vagy hangulatváltozáshoz - mutatták ki amerikai kutatók.

A tanulmányt egy New York-i iskola 16, 8. osztályos tanulójával végezték. A kutatók a fiatalok melatonin-szintjét vizsgálták. Ez a hormon felelős azért, hogy a szervezetünkkel közölje, itt az ideje nyugovóra térni. Normális esetben a meletonin-szintünk 2-3 órával a lefekvés előtt növekedni kezd.

A kutatók felfedezték, hogy a tiniknél ez a hormon legalább 20 perccel később kezd működésbe lépni tavasszal, mint télen. Emellett pedig szinte az összes fiatal legalább 15 perccel tovább forgolódik az ágyban tavasszal mint télen, így az elalvás ideje még kijjebb tolódik.

„Minden éremnek két oldala van.” – mondta az egyik kutatást végző szakember. „Ez a probléma ugyanis nem csak a tinik számára zavaró, de a szüleiknek is legalább ekkora problémát okoz.”
„Mivel este sokkal tovább van világos, így ez – főleg a tinédzsereket – arra ösztönzi, hogy minél később aludjanak el, hisz még világos van. A reggeli fény pedig állításuk szerint tavasszal még nem olyan erős, hogy egyből felébressze őket. Így marad a vekker, az alvásra fordított idő pedig csak csökken.” – tette hozzá.

Azonban sajnos, nem csak alváshiányt hoz magával a tavasz. A fáradékonyság könnyen hangulatváltozást, rosszabb jegyeket hozhat. És az elhízást is nagyon könnyen elősegítheti.

„Ez a legutóbbi tanulmány megerősítette a korábbi munkákat, és támogatja azt a feltételezést, miszerint a nap körforgásának változása igenis hatással van a szervezetünkre, különösen a fiatalokéra.” – nyilatkozta a kutatás vezetője.

„Általánosságban a fiataloknak, és mindenki másnak, aki hasonló problémával küzd azt tudjuk ajánlani, hogy próbálja meg az év minden szakában egyenlően elosztani a fényt! Este nagyjából mindig ugyanakkor csináljon sötétet a lakásban, nappal pedig engedje be a fényt, ne pedig eltakarja azt! Így talán megelőzhető az álmatlanság, vagy legalábbis csökkenthető, és ez a jegyeken is meglátszik majd!” – zárta mondandóját Mariana Figueiro.

forrás:https://www.medicinenet.com

(Cs.B.)

Kapcsolódó címkék

alvás