make-up
#Testi problémák

A sminktetoválás előnyei és hátrányai

2015.12.18.
2 perces olvasási idő

Sminktetoválás, permanent make-up, tartós make-up - ki hogy nevezi, a lényeg ugyanaz: tetováló technikával tartós, akár életünk végéig viselhető sminket készíttethetünk. Vajon ennyire egyszerű a dolog, vagy vannak veszélyei?

A hagyományos tetoválás sem veszélytelen, de ha fokozni szeretnénk az izgalmakat, akkor a sminktetoválás sem tartozik az egyszerű esetek közé. Sminktetoválást csináltathatunk a szemöldökünkre, a szánkra és szemhéjunkra. Nem veszélytelen és nem is fájdalommentes.

Mióta a tartós make-up divatba jött, rengeteg dolog változott a festékek és a tetoválógépek minőségét illetően. Kezdetben a fekete és a barna volt az a két szín, amely közül választhatott az ember lánya. Nem voltak árnyalatok, és csak az úgynevezett „végleges festékkel” készítették a kozmetikusok is a tetoválást. Született is rengeteg „börtöntetkóra” emlékeztető rémség.

Nem mindig sikerült

Csodálkozó tekintet, aszimmetrikus szemöldökpár, elfolyt festék a rossz technika miatt, brrr…és ami sminkmég a látványtól is borzalmasabb volt, hogy mivel ez „végleges festékkel” készült, két választása maradt a szerencsétlenül járt alanynak: vagy megszokja és csak hébe-hóba sírdogál az elrontott szemöldöke miatt, vagy egy nagyon fájdalmas lézeres eljárással eltünteti.

Halleluja!

Aztán korszerűsödött a technika. Egyre jobb és finomabb gépeket használtak a kozmetikusok a tetováláshoz, és ezzel párhuzamosan óriási színválaszték jelent meg a piacon a festékekből. Sőt! Olyan festékkel is el tudják készíteni a tetoválást, ami évek alatt szép fokozatosan felszívódik, így ha meggondolja magát valaki, akkor ez egy remek lehetőség. Csodás permanent make-upok készülnek manapság.

Mikor lehet megoldás?

  • Ha valaki pigmenthiányos és így szeretné korrigálni a szépséghibáit.
  • Szemöldökforma javításához, ha az valamilyen külső tényező (égés, vágás) miatt sérült vagy úgy lett kiszedve, hogy sajnos az már soha nem nő vissza eredeti formájára.
  • Ha valaki nem akar minden nap a kontúrceruzákkal és rúzsokkal bíbelődni.
  • Láthatatlanná válhatnak a műtéti hegek a tetováló korrekcióval.

Döntés csak gondos körültekintés után

Ha úgy döntesz, hogy vállalkozol te vagy ismerősöd erre a dologra, érdemes átgondolni néhány lényeges dolgot:

  • Legfontosabb egy olyan kozmetikust választani, akinek a munkáját láttad és megbízol benne.
  • Győződj meg róla, hogy a tű, amellyel bejuttatják a festéket a bőrbe, mindig steril legyen!
  • Ha épp műtét után vagy, akkor egy évig el kell halasztanod ezt a beavatkozást.
  • Bőrbetegség, gyulladásos folyamatok, allergia, fertőző betegségek esetén sajnos nem ajánlott a sminktetoválás.
  • Mivel a tetoválás nem egy fájdalommentes eljárás, főleg a száj- és a szemkontúr részein, ezért az esetleges fájdalomcsillapításról is érdeklődj.
  • A sminktetoválást több lépésben készítik el: a friss tetoválás elég intenzív, de ez természetes. Kb. 3 hét után hámlás következtében a színtelítettség csökken. Az újabb korrekció elengedhetetlen.
  • Tetoválás után kicsit megdagad a tetovált bőrfelület, ez természetes jelenség.
  • Érdemes a tetoválás előtt és után herpeszvírust megelőző gyógyszert szedni, mert a beavatkozás fokozhatja a herpeszhajlamot.

(KamaszPanasz - N. N.)

Kapcsolódó címkék

smink