akne
#Táplálkozás

10 étel, mely legyőzi az aknét és véd a bőrrák ellen

2015.03.18.
1 perces olvasási idő

Az UV sugarak a bőrben védekezési mechanizmust, gyulladás formájában jelentkező immunreakciót indítanak el, amit napégésként ismerünk. A fényvédő faktort tartalmazó készítmények alkalmazása nem csak nyáron javasolt, hanem az átmeneti időszakokban, pl. tavasszal, sőt télen is. Ha kombinálod a naptej használatát bizonyos élelmiszerek fogyasztásával, akkor fokozottan véded a bőröd a pattanások és a bőrrák kialakulásától!

1. Mondj igent az Omega-3 zsírsavra. Az Omega-3 gyulladásgátló összetevőket tartalmaz. Grillezz egy kis halat és lakomázz! A legjobb erre a célra a lazac, hering és a szardínia, ami D-vitamint is tartalmaz.

2. Szuper zöldségek. A következő zöldségek számos rákmegelőző anyagot tartalmaznak: brokkoli, karfiol, kelbimbó, káposzta és kelkáposzta.

3. Legyél zöld. Válassz sötétzöld leveles élelmiszereket, mint spenót, madársaláta, rukkola, stb. Ezek mind magas rost-, folsav-, és immunrendszert segítő, rákmegelőző karotenoid tartalommal rendelkeznek. A sötét színű zöldségek, mint a cékla vagy vöröskáposzta szintén erősítik az immunrendszered.

4. Igyál még egy pohárral. A megfelelő mennyiségű folyadék elengedhetetlen ahhoz, hogy a bőröd tisztaságát megőrizd. A folyadékfogyasztás elősegíti, hogy a szervezetben, így a szövetekben is megtelepedő méreganyagok távozni tudjanak, ezáltal a bőröd tisztább lesz, kevesebb alkalommal kell a pattanások miatt aggódnod. Ha nem szeretnél folyamatosan vizet inni, tegyél próbát a természetes gyümölcs- és zöldséglevekkel!

5. Higgy a hüvelyesekben. A hüvelyesek, mint a bab, borsó vagy lencse szaponinokat (egyfajta antioxidánsokat) és proteáz inhibitorokat (vírusblokkoló anyagokat) tartalmaznak.

6. Menj bogyót szedni. Az áfonya, a szeder és egyéb bogyós gyümölcsök rengeteg antioxidánst 10 étel, mely legyőzi az aknét és véd a bőrrák ellentartalmaznak, amik köztudottan rákmegelőző hatásúak.

7. Ki nem szereti a foghagymát? A hagyma, foghagyma, mogyoróhagyma, póréhagyma és metélőhagyma rákellenes és gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaznak, beleértve az allicint is.

8. Tea idő. Igyál egy kis zöld teát, a benne található katekinek rákellenes hatása és magas antioxidáns tartalma miatt.

9. Paradicsom. A paradicsomról közismert, hogy jót tesz a bőrnek, magas antioxidáns tartalma miatt.

10. Fantasztikus lenmag. Különösen hatásos, ha magad őrlöd meg, és frissen fogyasztod, mivel a benne található esszenciális zsírsav, az alfa-linolénsav gyulladáscsökkentő hatású, így kiváló ellenszer a pattanásképződés és a bőrrák ellen.

Gy.Z.