teltségérzet
#Táplálkozás

8 tipp, hogy ne edd túl magad

2015.12.30.
2 perces olvasási idő

Nem csak az befolyásolja a teltségérzetedet, hogy mit eszel, hanem az is, hogy hogyan fogyasztod el az adott ételt. Próbáld ki a következő tippeket, hogy egészségesebb maradj!

Igyál minél több vizet!

Minden egyes étkezés előtt igyál meg két (2-2,5 deciliter) pohár vizet. A víz kitölti a gyomrod egy részét, aminek eredményeképpen kevesebbet eszel, ezáltal étkezésenként 60 kalóriával kevesebb kerül a szervezetedbe.

Ízesítsd megfelelően az ételeket!

Használj ecetet, dresszinget, fahéjat az ételek ízesítésére, de csak módjával és az adott ételféleség függvényében. Egy svájci tanulmány eredménye szerint ezek az ízesítőszerek képesek arra, hogy hatékonyan segítsék a vércukor normális értékek között tartását az étkezések befejeztével, valamint segítenek abban is, hogy tovább érezd jóllakottnak magadat evés után.

evésA jóllakottság érzése

Egyes finomságok hamarabb eltelítenek és tovább biztosítják a jóllakottság érzését, anélkül, hogy utána a kalóriákat kellene számolgatnod, vagy óvatosan kellene közelítened a mérleg felé. Ilyen a legtöbb színes zöldség és gyümölcs, legtöbbjüknek igen magas, akár 90 százalék is lehet a víztartalma, ami kitölti a gyomrot, és teltségérzetet közvetít az agy felé, így nem fogsz más, hizlaló ételből túl sokat elfogyasztani. Ráadásul a magas rosttartalmuk csak előnyös az emésztés szempontjából.

Krumpli

A burgonyafélék kiválóan csökkentik az éhséget magas keményítőtartalmuk révén. Egy kiadós burgonyás étel elfogyasztása után tovább tart a jóllakottság érzete, és ha mértékletes vagy, akkor elegendő kalóriával látja el a szervezetet anélkül, hogy annak látható nyoma maradna. Azonban kerülni kell az olajban sült változatokat, mert azok többszörösen egészségtelenek. Legjobb a héjában főtt vagy olaj nélkül sütött krumpli.

Tengeri finomságok

A tengeri halak igen gazdagok omega-3 zsírsavban, emellett egy kiadós halétel hosszú időre eltelít és még egészséges is, valamint nem kell aggódni a felesleges kalóriák miatt sem.

Diófélék

A diófélék kiváló forrásai a szükséges rostnak, fehérjének és zsírnak, és mindezt olyan komplex formában biztosítják, hogy még az éhségérzetet is csökkentik, javítják az emésztést és még finomak is. Pár szem dió, és már el is múlt az éhség, sőt, még a kalóriákkal is spóroltál.

Zabpehely

Magas rosttartalma és egészséges összetevői miatt rendkívül jó éhségcsökkentő, kalóriaszegény ételféleség. Némi tejjel vagy joghurttal fogyasztva kiváló reggeli vagy kiegészítés két étkezés között.

Bab

A különféle babfélék jó adag rost és fehérjetartalmuk miatt kiemelkedően jó tápértékkel bírnak. Önmagában fogyasztva vagy köretként is megállják a helyüket, legjobb párolva vagy főzelékként elkészítve, de levesnek is finom. Az emésztést is segítik.

Tojás

A tojás igazi fehérjebomba, jó időre képes elűzni az éhséget és többféleképpen is fogyasztható, egyéni ízlés szerint. Igen sok ételféleség nélkülözhetetlen összetevője. Azonban számolni kell a magas koleszterintartalmával.

(KamaszPanasz - M.T. cbsnews.com)