tanulás
#Táplálkozás

Energia: melyik ételből igen és melyikből nem?

2015.04.28.
2 perces olvasási idő

Az érettségi időszak közben sokaknak van szükségük az energiára. Az éjszakázós tanulás, a kora reggeli kelés… A vége mindig az lesz, hogy minél több energiához szeretnél jutni. Na de milyen formában is a legjobb ez neked és a testednek?

A kávé nem az egyetlen módja annak, hogy a napi koffein-adagodat szervezetedbe juttasd. Italok, energiaszeletek, de még rágcsálnivalók is kaphatóak mindenfelé, és azt kínálják, hogy az energiát bevágd a táskádba, és bármikor szervezetedbe juttathasd. Sajnos ezek a termékek plusz cukrot és más egészségre káros összetevőket tartalmaznak, amik miatt még bajod is lehet.

A jó hírünk, hogy rengeteg étel és ital ugyanúgy élénkít, annak ellenére, hogy nincs rajta a címkéjükön az energia felirat. Semmi varázslat nincs az ilyen ételekben. Íme a legjobb és legrosszabb alternatívák:

Ne válaszd: energiaitalok

Az ilyen folyadékok koffeines és cukros koktélok, melyeket leggyakrabban alumínium-dobozban lehet megvenni. A bennük található koffein élénkíti az elmét és a glükóz (az agy legfőbb üzemanyaga) is ad egy külön löketet. Ráadásul egy doboztól máris felpörögsz...elvileg. Íme a hátrányok: egyes emberek idegességet, álmatlanságot, fejfájást vagy felgyorsult szívdobogást, magas vérnyomást is tapasztalnak fogyasztásuk után. Ráadásul egy doboznyiban 31 g cukor található – annyi, amennyi egy doboz szénsavas üdítőben is. Összehasonlításképp: egy csésze kávéban 2 teáskanál cukor kb 8 grammot jelent, és mégis ugyanúgy élénkíti a testedet, mint az energiaital.

Ne válaszd: energiaszeletek

Az energiaszeleteket egyszerű megvenni és bedobni a táskádba. Azt kínálják, hogy elegendő energiát adnak neked, a szükséges tápanyagokkal együtt, így elegendő erőd lesz például egy intenzív edzés alatt. Persze egyes márkák tényleg megfelelőek, például azok, amelyek magvakat, csonthéjasokat és gyümölcsöt is tartalmaznak.

A probléma az, hogy bár kicsit jobbak, mint a csokiszeletek, de legalább a kalóriák fele különböző cukrokból származik. Ezekkel 15 percre felpörgethetsz, de utána lezuhan a cukrod és 200 további kalóriára lesz szükséged. Így érdemes körültekintően megválasztanod, hogy melyik szeleted veszed le a polcról.

Ne válaszd: energy shot-ok

Egészen érdekes, amikor egy teljes méretű energiaitalt egy 60 ml-es palackba sűrítenek. A nők ezt kifejezetten élvezik, hiszen így egyszerűbben elférnek a táskájukban. A készítők azt állítják, hogy így az energia gyorsabban hat és tovább tart, ám erre kutatók szerint nincs bizonyíték.

Sajnos azért, mert a dobozok kicsik, sokkal nagyobb eséllyel fogsz többet fogyasztani belőlük, illetve így nagyobb esélyed van a koffein-túladagolásra is. És az íze… Bár a címke azt állítja, hogy mondjuk „lime” ízű, de a szád érezni fogja az igazságot – sokkal inkább fémes, kesernyés.

Bátran fogyaszd: smoothie

A gyümölcs szénhidrátjai és a joghurt fehérjéje segít a vércukorszintet megfelelő állapotban tartani. Ha egy igazi erőt adó nasit szeretnél készíteni, akkor egy fél bögre zsírmentes tejet, 3 evőkanálnyi alacsony zsírtartalmú vaníliás joghurtot és fél bögre fagyasztott málnát turmixolj össze! Az így kapott finomság mindössze 210 kalóriát fog tartalmazni. Ráadásul még hatásos is.

Bátran fogyaszd: tea

Főtt teáról beszélünk. Minél tovább főzöd őket, annál több koffein jut majd a szervezetedbe. Így 5 perc alatt igazán ütős teát főzhetsz! Egy teafilterrel elkészítve italod összesen 5 kalóriát fog tartalmazni.

Bátran fogyaszd: gyümölcsök és mogyoróvaj

Van oka annak, hogy miért is imádják a sportolók a banán-mogyoróvaj párosítást. Egy közepes méretű banánban található szénhidrát mennyiség biztosítja az energiát, míg a fehérje a mogyoróvajban (2 evőkanál) van,. A lassú felszívódáss miatt így jóval később leszel éhes, és jóval tovább érezheted magadat energikusnak. Egy ilyen adag finomság 170 kalóriát tartalmaz.

Bátran fogyaszd: kávé

Azért ezt is csak mértékkel! Egy bögrényi kávéban legalább annyi koffein van, mint egy doboz energiaitalban, ám ebben antioxidánsok és gyulladáscsökkentő összetevők is vannak. Ha feketén fogyasztod, akkor megkíméled magadat a cukorból, tejszínből származó zsíroktól és kalóriáktól is. Ha pedig extra energiára vágysz, akkor válassz egy olasz kávét, vagy rendelj dupla eszpresszót.

Gy .A. (prevention.com)