/ TÁPLÁLKOZÁS / Élelmiszer-biztonsági tan...
  2010-08-18

Élelmiszer-biztonsági tanácsok utazóknak

Annak érdekében, hogy a remélt szép élmények helyett ne kellemetlen tapasztalatokkal, betegen térjünk haza, érdemes tájékozódni úticélunk higiénés, járványügyi helyzetéről, a kötelező és ajánlott védőoltásokról, valamint a helyi szokásokról is.

- hirdetések -

Felkészülten indulj útnak!

Már előzetesen tájékozódj arról, hogy az adott országba beutazáshoz szükséges-e, javasolt-e védőoltás, vagy betegségmegelőző célzattal gyógyszer szedése. Egyéni és meghatározott úticélra vonatkozó részletes tájékoztatást a háziorvosodtól, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat regionális intézeteitől, és az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Oltóközpontjától (Budapest IX., Gyáli út 3/A.) kérhetsz. A gyógyszertárban olyan sókeveréket is vásárolhatsz, mely hasmenés esetén vízben feloldva segíti a víz- és ásványi anyag utánpótlást.

Az élelmiszer, víz eredetű megbetegedések általában hasmenéssel, ritkábban hányással, lázzal járnak. A
tünetek néhány nap alatt csaknem mindig maguktól rendeződnek, gyógyszert szedni nem szükséges, hasmenés elleni tüneti szerek és antibiotikum szedése nem indokolt, sőt késleltethetik a gyógyulást. Amennyiben a tünetek két-három nap alatt sem múlnak el, a hasmenés gyakori, vagy véres, valamint hányás és/vagy láz kíséri, orvoshoz kell fordulni. Ha ez nem lehetséges, az otthonról hozott, orvos által javasolt gyógyszer jól jöhet, szedését meg kell kezdeni.

Moss kezet minden étkezés előtt!

Az utazócsomagba mindig kerüljön szappan, vagy kéztörlő, kézfertőtlenítő kendő.
Étkezés előtt moss kezet! Csak tiszta kézzel nyúlj ételhez, vagy szalvétával fogd azt meg.
Rossz higiénés körülmények között az evőeszközt is töröld át, az étel tányérral érintkező alsó rétegét ne fogyaszd el.

A gyomorrontást, ételmérgezést ugyanis baktériumok, vírusok okozzák. Ezek az ételre és szervezetünkbe szennyezett kézzel is bekerülhetnek, amit alapos kézmosással megelőzhetünk.

Óvatosan a csapvízzel!

Utazás előtt tájékozódj a higiénés viszonyokról, és arról, iható-e a csapvíz. Ha a nem biztonságos, ne igyál belőle, még fogmosásra se használd. Soha ne igyál utcai csapból, szökőkút vizéből. Vigyél magaddal vízforralót, vagy vízfertőtlenítésre alkalmas szert. A palackozott italok, ha előtted nyitják fel, általában biztonságosak. Gondolj azonban arra is, hogy a dobozos italok szájunkhoz érintett fedele szennyezett, fertőzött lehet. Ne kérj, ne fogadj el jeget az italodba. A gyomorrontást, ételmérgezést okozó baktériumok, vírusok a vízben és a jégkockán is jelen lehetnek.

Alaposan hőkezelt (átsült, megfőtt) ételeket fogyassz!

  • Fogyassz frissen készült, forrón tálalt ételt! Ez gyakorlatilag biztonságos, még utcai árusnál is.
  • A több órán át langyosan tárolt, előre elkészített ételek veszélyesek lehetnek.
  • A legyek által „látogatott”, nem tiszta edényben tálalt ételt ne fogadd el.
  • A gyümölcsöt tiszta késsel hámozd meg. Ha nem lehet meghámozni, ne fogyaszd el. A zöldségekre, gyümölcsökre vonatkozó alapszabály: „hámozd meg, főzd meg, vagy hagyd ott”! A saláták, előre szeletelt gyümölcsök, utcán árult gyümölcslevek veszélyesek lehetnek.
  • Ne fogyassz nyers, vagy alig hőkezelt tojást tartalmazó ételt (majonézes termékek, egyes
    mártások, desszertek). A főtt tojás biztonságos, de a tojásrántotta fogyasztása kockázatos lehet.
  • Nyers kagylót ne egyél! Egyes halak, kagylók még sülve is mérgezőek lehetnek. A hal- és
    kagylófajták fogyaszthatóságát illetően tájékozódj helyi lakosoktól.
  • Ne vásárolj ismeretlen eredetű jégkrémet, fagylaltot!
  • Ne fogyassz pasztőrözetlen tejet, tejterméket!

A gyomor-bélrendszeri fertőzést okozó baktériumokat, vírusokat, egyéb mikrobákat a sütés, főzés, forralás
gyakorlatilag elpusztítja, ezért biztonságosnak tekinthető minden frissen készült, forrón tálalt étel. A későbbi
langyos tárolás során azonban a mikrobák felszaporodnak, így a több óráig szobahőmérsékleten tárolt
készételek jelentik a legnagyobb veszélyt. Gyakran találhatók kórokozók pasztőrözetlen tejben, zöldségeken, gyümölcsökön, salátákon, fagylaltban is.

Teendők, ha megtörtént a baj

Legfontosabb már az első tünetek megjelenésétől kezdve a folyamatos folyadék- és sópótlás. A tiszta
víz fogyasztásánál hatékonyabb, jobban felszívódik, egyben az elvesztett anyagokat is pótolja szükség
esetén a következő recept alapján könnyen elkészíthető oldat: egy kávéskanál sót és hat kávéskanál
cukrot tegyél egy liter vízbe, majd minden hasmenés, hányás után igyál belőle lassan 1-2 dl-t (két
év alatti gyermek ½ -1 dl-t.).

Ha bármilyen szokatlan tünetet észlelsz, fordulj orvoshoz! Ha külföldön jártál, ne felejtsd el megemlíteni
az orvosnak, merre járált, ez segítheti a diagnózist és a kezelés hatékonyságát.

(Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal)

 

 Kapcsolódó cikkek