szex
#Vágyak

Szexuális úton terjedő fertőzések veszélyei nőknél

2013.08.03.
2 perces olvasási idő

A szexuális úton terjedő fertőzéseknek (STD) hosszútávon számos egészségügyi következménye lehet. Okozhatnak például égető érzést, viszketést, a komfortérzet hiányát, terméketlenséget, rákot és akár halálhoz is vezethetnek.

Az STD-fertőzések leginkább a 19 és 24 év közötti fiatal nők között fordulnak elő. A legjobb mód, hogy elkerüld ezeket a fertőzéseket - amelyeket okozhatnak vírusok és baktériumok is - a szex kerülése vagy valamilyen hatékony védekezési módszer alkalmazása.

A leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzések nőknél

Fontos a védekezés a szexuális úton terjedő fertőzések esetébenRengeteg fertőzés létezik, de szakértők szerint vannak olyanok, amelyek tipikusan nőknél jelentkeznek. Ezek a következőek:

  • Chlamydia: A fertőzés nők körében több mint két és félszer gyakoribb, mint a férfiaknál.
  • Gonorrhea: Tavaly a megelőző évhez képest 2,8%-os emelkedést tapasztaltak a megbetegedés előfordulásában. Ahogy a Chlamydia esetében, itt is a nők a veszélyeztetettebbek, és a betegek száma valószínűleg még magasabb, hiszen a gonorrhea-fertőzöttek közül sokat nem is diagnosztizálnak.
  • Herpesz: A tinédzserek és a felnőttek egyötöde szenved herpesztől, ami szintén gyakoribb nők körében, mint a férfiaknál.
  • Szifilisz: A fentebb említett vírusokkal szemben a szifilisz a férfiaknál alakul ki gyakrabban. Férfiaknál a fertőződés veszélye hatszor nagyobb, mint a nőknél.
  • HIV-vírus (AIDS): Bár kevésbé gyakori a korábban említett szexuális úton terjedő fertőzésekhez képest, napjainkban a fertőzöttek száma magasabb, mint korábban, és szintén a nőket fenyegeti nagyobb veszély.

A szexuális úton terjedő fertőzések következményei

A nőknél a következő egészségügyi szövődmények alakulhatnak ki

  • Terméketlenség: A legegyszerűbb fertőzések is vezethetnek terméketlenséghez, ha nem kezelik őket. A szexuális úton terjedő vírusok egyformán sterilizáló hatásúak nőknél és férfiaknál is, ami azt jelenti, hogy akár egy férfi, akinek korábban Chlamydia- vagy gonorrhea-fertőzése volt, is sterillé válhat.
  • Méhen kívüli terhesség: Akkor fordul elő, ha egy nő szaporítószerve valamilyen módon megsérül, ami lehet egy korábbi fertőzés (Chlamydia, gonorrhea) következménye is, így a megtermékenyített pete a méhen kívül kezd fejlődni.
  • A medence környékén kialakuló gyulladásos betegségek: Öt nőből kettőnél alakul ki ilyen jellegű betegség azok körében, akiknél nem volt kezelve a korábban kialakult STD-je. Ez okozhat továbbá medence környéki fájdalmat, méhen kívüli terhességet és meddőséget is.
  • Újszülöttek fertőződése: Azok a terhes nők, akiknél kezeletlen szifiliszt, herpesz vírust, hepatitisz B-t vagy HIV-vírust találtak, azt tapasztalták, hogy az anyák átadhatják ezeket a vírusokat magzataiknak. Ezek a fertőzések okozhatnak koraszülést, vetélést, születés utáni korai halált, születési rendellenességeket és HIV-vírus esetén egész élettartamra kiterjedő fertőzöttséget is.
  • Szívbaj és agyi betegségek: A kezeletlen szifilisz szív- és érrendszeri-, valamint idegrendszeri problémákat is okozhat.
  • Méhnyakrák: A méhnyakrákot legtöbb esetben a Humán Papilloma vírus (HPV) különböző típusai okozzák, de különböző szexuális úton terjedő betegségek is létrehozhatnak a nemi szerveken szemölcsöket.
  • Ha már egyszer megfertőződtél: Tanulmányok igazolják, hogy azoknak a nőknek van nagyobb esélyük arra, hogy Chlamydia- vagy gonorrhea-fertőzötté váljanak, akik már korábban is ki voltak téve a fertőzésnek.
  • Halál: A kezeletlen HIV-vírus és szifilisz akár halálhoz is vezethet.

A megfelelő védekezés azért is fontos, mert ha egyszer már volt STD-fertőzésed, a hüvelyi hám károsodása miatt nagyobb a kockázata az újrafertőződésnek!

(H. I. - everydayhealth, Lektorálta: Dr. Szigeti Nóra)