tini szex
#Vágyak

Serdülőkori szex - következményekkel

2011.11.05.
3 perces olvasási idő

Sokat számít az, hogy a szülők, az idősebb generáció hogyan viszonyul a fiatalok szexuális életéhez. Hollandia és a skandináv országok jó példát mutatnak, ugyanis náluk a nemi együttlétet a felnőtté válás normális részének tekintik.

Nem kerülhető el, hogy egy fiatal érdeklődjön a saját testi működései és a másik nem iránt. Ezért a fiatalokat időben felvilágosítják, a fogamzásgátló módszerekkel tisztában vannak, és az eszközeik könnyen hozzáférhetők.

A másik oldal képviselői azonban helytelenítik a fiatalok szex iránti érdeklődését, korainak, nem helyénvalónak tartják, és úgy gondolják, hogy a szexuális felvilágosítással pont azt érik el a fiataloknál, hogy azok még inkább ki akarják próbálni. A biológiai érés azonban „nem ért a szóból”, a serdülők érdeklődését, vágyait hosszú távon kordában tartani nem lehet. A statisztika is azt támasztja alá, hogy a megengedő típusú szülők járnak el helyesen, ugyanis gyerekeiknél kisebb a nem kívánt terhességek és az abortuszok száma, a fiatalok pedig szégyenkezés nélkül, hatékonyabban használják a fogamzásgátló módszereket.

A serdülőkori terhesség okai

1. Tájékozatlanság

A fiatalok egy része még mindig tájékozatlan, nincsenek tisztában azzal, hogy mitől eshetnek teherbe, és nem jól, vagy egyáltalán nem védekeznek. Az iskolai tananyag része a szexuális ismeretterjesztés, lehetősége lenne a fiatalnak a szüleitől is tájékozódni, és már az interneten is számos igényes tartalmú honlapról begyűjtheti az információt.serdülőkori szex

Azonban talán még mindig a kortárs csoportok, a haverok hatása a legnagyobb, és mindenféle hallott és gondolt ismeretek birtokában vágnak bele a szexuális életbe. Sokszor a szülő sem tudna megfelelő információt nyújtani, és sok családban a szex még mindig tabu témának számít.

2. Külső körülmények

Gyakran nem is a tiniben van a baj, hanem a körülményekben. Tisztában van ugyanis mindennel, egészen addig, amíg a helyzetet józanul látja. Azonban alkohol, vagy esetleg kábítószer hatása alatt a felelősségteljes szexuális élet háttérbe szorul. Amikor pedig a serdülőt elragadja a vágy, akkor a legkevésbé azon gondolkodik, hogy van-e nála óvszer, vagy hogy valamilyen más fogamzásgátlási eszközt használjon. Még ha meg is fordul a fejében, hogy teherbe eshet, elég gyorsan elhessegeti a gondolatot azzal, hogy ez csak mással fordulhat elő.

3. Felkészületlenség

Az első együttlét nem ritkán véletlenül következik be, és nem tudatosan készül fel rá a fiatal. Így nincs kéznél fogamzásgátló eszköz. Kevés fiatal lány jár már az első szexuális együttlét előtt nőgyógyásznál, általában erre a szüzesség elvesztését követően kerül sor. Előfordul, hogy nőgyógyászhoz sem szívesen mennek el a lányok. Még ha sikerül is felíratni fogamzásgátló tablettát, a kiváltása is gondot okozhat, ha attól tart, hogy esetleg ismerőssel találkozik a gyógyszertárban. Napjainkban még mindig sokszor kínosnak éli meg valaki, ha gondol a fogamzásgátlásra.

4. Pénz- és szeretethiány

Ha egy család nem tud még pár száz forintot sem félretenni havonta, akkor számukra a fogamzásgátló tabletta megvásárlása luxus. De néha hiába van meg a pénz a tablettára, mert ha a képzeletbeli mérleg két serpenyőjébe a fogamzásgátlást és esetleg egy koncertjegyet, új ruhát teszünk, gyakran az utóbbiakat tartják értékesebbnek, és ezeket választják. A szülői szeretet hiánya is terelheti a serdülőt abba az irányba, hogy egy gyermekkel „megajándékozza” magát, és tőle kapja meg azt a feltétel nélküli szeretetet, amelyre szüksége van.

Megoldási lehetőségek

Habár ma már rengeteg forrásból tájékozódhatnak a serdülők, mégsem derül fény időben a terhességre: gyakran csak a harmadik hónap környékén. A szülők sem gyanakodnak, és a fiatal lány is titkolózik, fél a következményektől. Az is előfordul, hogy mivel a menstruáció még gyakran rendszertelen, ezért a vérzés kimaradásából nem gondol azonnal terhességre a fiatal, így később csak egy ultrahangvizsgálattal deríthető ki a terhesség kora.

A terhesség felismerése egyaránt súlyos lelki teher a tini és a család számára is, akik előtt két választási lehetőség áll: vagy megtartják, vagy elvetetik a gyereket.

A serdülőkori abortusz következményei

Megoszlanak a vélemények arról, hogy fogamzásgátlón keresztül helyes-e a fiatal, fejlődésben lévő szervezetbe hormonokat juttatni. Azonban az egyértelmű, hogy a lehetséges mellékhatások még mindig kevésbé viselik meg a tinit, mint egy terhesség kihordása vagy megszakítása. A fiatalkori abortusz később kismedencei gyulladáshoz vezethet, amely okozhatja a méhkürt elzáródását, és így a fiatal meddővé válhat. Vetélés és koraszülés is gyakrabban előfordul, ugyanis a terhesség megszakítása során tágítják a méhszájat, ezért annak zárófunkciója károsodik. Meddőséghez vezethet az is, hogy a megtermékenyített petesejt nem tud beágyazódni, mert az abortusz miatt sérül a méhfal, illetve a méhnyálkahártya.

Ha a serdülő a terhességet választja

Ha a serdülő (és családja) úgy dönt, hogy mégis megtartják a gyermeket, az is gyakran okozhat problémákat. Az egyik ilyen a terhességi toxaemia és a súlyos vérszegénység. A toxaemia olyan életveszélyes állapot, amely magas vérnyomással és kiterjedt vizenyővel jár együtt. Az idősebb korosztályokkal összevetve nagyobb az anyai és a magzati halálozás, de gyakoriak a koraszülések és a fejlődésben visszamaradott újszülöttek is.

Az sem mellékes, hogy az anya általában abbahagyja a tanulmányait a terhesség miatt, így gyakran semmilyen szakmája nincs, amivel később magáról és gyermekéről gondoskodni tudna.

(Forrás: Fókuszban a Nő)