szex
#Vágyak

Normális, ha szexre vágyom 14 évesen?

2011.06.18.
3 perces olvasási idő

A szexualitás kialakulása egy élethosszig tartó folyamat, amit igazából már születésünk előtt elkezdünk. A szexualitásunk és ennek fejlődése mindig különböző szakaszokban van.

Csecsemő- és kisgyermekkorban a szexualitásunk nagyon személyfüggő – és testfüggő. Ahogy növünk, úgy fejlődik a szexualitásunk, illetve a testünk, testképünk is. A kisgyerekek gyakran beszélnek a testrészeikről, azok működésükről is. Ilyen folyamat például az oviban gyakran játszott orvososdi vagy papás-mamás is. Ahogy a pubertáskorba lépünk, a testünknek sokkal nagyobb szüksége lesz a privát térre, majd egy következő szakaszban elkezdünk szexuálisan érdeklődni, majd érintkezni a másik nemmel. Ilyenkor már többet is beszélsz a szexről a barátaiddal, mint gyermekkorodban tetted.

Gondterhelt lányAmíg pubertáskorban vagyunk, teljesen normális szexuálisan vonzódni, ráadásul a legtöbben ebben az életkorban kezdik el a szexualitás bármilyen fajtáját. Míg gyermekkorban nagyon lassan fejlődik a szexualitásunk, tini korban sokkal gyorsabban fejlődsz ilyen szempontból is. Más szavakkal – normális, hogy szexre vágysz ebben a korban, de nem feltétlenül vagy eléggé érett arra, hogy a tettek mezejére is lépj.

Hogy mikor kezdesz el szexuális életet élni, az attól is függ, hogy érzelmileg mennyire vagy érett, vagy a párod mennyire az. Emellett a szexuális beállítottságod is komolyan befolyásoló tényező lehet, hiszen tisztában vagyunk azzal, hogy nem mindenki heteroszexuális.

Ha már tudatában vagy annak, hogy mit érzel, és a párod is hasonlóan érez irántad, akkor ebben a kapcsolatban akár tovább is léphettek egy lépcsőt, ami itt a szexualitást jelentheti. Akárhogy is döntünk, a szexuális érzések sokkal összetettebbek annál, hogy bárkivel is megoszthasd.

Hogy eldönthesd, mit is érzel igazából, érdemes válaszolnod a következő kérdésekre:

• Szeretem azt a személyt, akihez szexuálisan vonzódok? Tényleg szeretnék közel kerülni hozzá?
• Bízhatok ebben az emberben úgy, hogy megosztom vele a személyes teremet? Ő is ugyanígy bízik bennem az ilyen jellegű dolgokban?
• Mennyire vagyok tisztában a saját szexualitásommal? Ismerem magamat annyira, hogy elfogadjam a testemet és meg is osszam mással?
• Tudok pirulás nélkül, őszintén beszélni a szexről a partneremmel? És ő is képes ugyanerre velem szemben?
• Érzelmileg képes vagyok kezelni a szexszel járó dolgokat?
• Eléggé öntudatos vagyok ahhoz, hogy csak azt csináljam, amit valóban akarok?
• Mennyire vagyok felkészülve a felelősségteljes szexre? A nemi betegségektől való védelemre és a fogamzásgátlásra?
• A jó személlyel fekszem le? Érzelmileg és intellektuálisan is kielégíti a vágyaimat?
• Érett vagyok arra, hogy kezeljem a szex rossz és jó következményeit is? Mint egy nem tervezett terhességet, vagy egy szexuális megcsalást?
• Egy szexuális kapcsolat mennyire befolyásolja az életemet?
• Mennyire tesz jót a szexualitás a kapcsolatomnak? Élvezek a partneremmel lenni? Jól esik fizikálisan és érzelmileg is megölelni, megcsókolni őt?

Ezek persze csak kezdőpontok, de az oldalunkon talált cikkek is sokat segíthetnek abban, hogy megtudd, készen állsz-e a szexualitásra. Persze fontos, hogy teljes tudatában legyél annak, hogy mit és hogy csinálsz, és hogy semmiképpen se érezd magadat kellemetlenül.

Ne kapkodd el a döntést

Másik nagy feladat, hogy el tudd választani a szex típusait – mint a laza szexet, vagy egy hosszú, tartós kapcsolatban lévő komoly szexet, ami valós jelentőséggel bír, és több puszta testi kapcsolatnál. Tehát ha úgy érzed, hogy nem a megfelelő típusra lenne lehetőséged, akkor maradj a maszturbációnál, vagy az önmegtartóztatásnál.

A maszturbációnak nem kell valaki másról szólnia, így nem kell érzelmeket vinned ebbe a folyamatba, ráadásul nem kell tartanod a nem kívánt terhességtől és a nemi betegségektől. Emellett így megismerheted a saját testedet és szexualitásodat, ami a későbbi szexualitásnál nagyon sokat segíthet egy későbbi szexuális kapcsolatban. Tudni fogjuk, hogy mi esik jól nekünk és mi nem, mire van szükségünk és mire nem.

Ha a szexuális vágyad csak egy új partner miatt alakult ki, vagy ha még nagyon fiatal vagy, akkor nem érdemes elkezdened, hiszen felesleges belevágni valamibe, amit lehet, hogy nem is akarsz valójában. Egy komoly kapcsolatban pedig a szexhez kis lépésekben vezethet az út. Ha ez inkább a másik félről és nem rólad szól, akkor inkább a maszturbációt ajánljuk, mint lehetséges megoldást, mert nem szabad hamarabb szexuális kapcsolatot létesítened, mint ahogy arra készen érzed magadat.

Készülj fel...

Ha viszont komolyan gondolod, hogy továbblépsz a szex szintjére, akkor fontos, hogy tényleg felkészülj, akár az oldalunkon található cikkek, akár könyvek segítségével. Ha valóban közel akarsz kerülni valakihez, akkor a szex jó módja lehet ennek, ám ha még nem érzed, hogy valóban készen állsz rá, akkor ne tedd.

Az, hogy belevágsz-e a szexbe, az egy fontos döntés, amit sok oldalról kell szemlélned. Gondolj arra, hogy mi a legjobb neked, mekkora a tudásod. Sokat segíthet, ha beszélgetsz másokkal a gondolataidról, érzéseidről.

Remélem, hogy felelősségteljesen végiggondolod az egészet, és ennek fényében döntesz!

(Gy. A.)