szex
#Vágyak

Petting - jó nekem?!

2020.06.28.
3 perces olvasási idő

Mindenki meg szeretné találni azt a módszert, ami a legjobb neki a testi vágyak kielégítésére. Minden embernek más szükségletei vannak, illetve a kor, a párkapcsolat, az egyéni tapasztalatok is befolyásolhatják a döntést. Akár gondolkozol azon, hogy kipróbáld a „száraz szexet”, akár már kipróbáltad, sok kérdés merülhet fel benned ezzel kapcsolatban.

Íme, néhány a leggyakoribb kérdések közül, amik felmerülhetnek.

Mi a petting?

A petting, vagyis a behatolás nélküli szex, mindenkinél mást takar. Néhányaknak előjátékot, önkielégítést, akár csak simogatást, de a lényeg, hogy nem történik közösülés. Másoknak egy szexjáték, bármilyen behatolás nélkül: orális, vaginális vagy anális.

Hogyan óv a petting a terhességtől?

A petting úgy előzi meg a terhességet, hogy a spermát távol tartja a vaginától. Nem következhet be a terhesség spermium nélkül.

Mennyire hatásos a petting?

A hatásosság egy fontos és gyakori probléma, amikor ezt a fajta „védekezési” módszert használjuk. Mint minden más védekezés, a petting is hatásosabb, ha helyesen csinálod, így közel 100%-os hatékonysággal akadályozza meg a terhességet. De a terhesség továbbra is lehetséges, ha ondó, vagy előváladék kerül a szeméremtestre és bekerül a vaginába.

A petting szintén nagyban csökkenti az AIDS és más szexuális úton terjedő betegségek kockázatát, hacsak a testváladékokat orális vagy anális aktus alkalmával nem cserélnek a partnerek. Néhány fertőzés, mint a herpesz és HPV átadhatók csupán a bőrfelületek érintkezésével is.

Mennyire biztonságos a petting?

Bárki pettingelhet, nincsenek mellékhatások - amennyiben tudatában vagytok a lehetséges hátrányoknak is.

Mik az előnyei a pettingnek?

A petting egyszerű, kényelmes és szabad. Sok előnye van. Leginkább az, hogy segít megismerni a saját testedet, vagy épp felfedezni a párod érzékeny pontjait. Ha még nem volt szexuális együttlétben részetek, akkor pedig kifejezetten jó lehet, ha előbb a pettinget választjátok, mert általa magabiztosságot szereztek, így sokkal élvezetesebb és biztonságosabb lehet majd maga az aktus.

Szeretik védekezési módként használni, mert:

  • nincsenek orvosi, hormonális mellékhatásai
  • biztonságosabb szexként csinálhatod, hiszen segít megelőzni a szexuális úton terjedő betegségeket, ha a sperma és a vaginális váladékok nem cserélődnek ki
  • növelheti a bizalmat, bensőségességet a partnerek között
  • lehet, hogy tovább tartanak majd a szexjátékok
  • használható akkor is, ha nincs kéznél más védekezési eszköz
  • segíthet, hogy jobban megismerd a testedet

A közösülés nélküli szexjátékok szintén segíthetnek a nőknek, hogy megtanulják, hogyan legyen orgazmusuk. Nagyon különböző szexuális reakcióik vannak a nőknek és férfiaknak. A férfiaknak általában egy orgazmusuk van, és általában kell egy kis idő mielőtt újabb lenne. A nőknek lehet gyakori, többszöri orgazmusa. Viszont vannak nők, akiknek nem lesz orgazmusa a vaginális izgatástól. A legtöbbjüknek csak a klitorsz izgatásával következik be, akár van vaginális behatolás, akár nem.

A férfiak is élvezik a pettinget, hiszen a pettinggel erotikus élményben lehet részük, anélkül, hogy azon aggódnának, hogy teljesítenek majd.

A petting biztonságot nyújthat a partnereknek, továbbá leveszi a nyomást a fiatalok válláról, ami a védekezés miatt nyomja a vállukat. Segít a partnereknek megismerni a testüket és azt is, hogy hogyan szerezzenek egymásnak és önmaguknak örömet.

Mik a veszélyei a pettingnek?

Sokunk szereti mérlegelni az előnyöket a kockázatokkal szemben a védekezés használatánál. Most, hogy ismered az előnyöket, nézzük a lehetséges hátrányokat.

  • Gyakran előfordul, hogy a párok engedik, hogy a petting átmenjen szexuális aktusba, anélkül, hogy készek lennének magukat megóvni a terhességtől, fertőzésektől.
  • Néhány embernek nehéz megtartóztatnia magát a behatolástól.
  • A spermium érintkezhet a vaginával.

Hogyan pettingeljek?

Egy csomó más módja van a szexualitásnak magán az aktuson kívül:

  • Csókolózás: Sokan különböző módját fedezik fel a csókolózásnak. Különböző testtájakat is felfedezhetnek.
  • Önkielégítés: Sokan élvezik a nemi szerveik érintését. Ez a leggyakoribb módja a szexualitásnak. A partnerek magukban és együtt is maszturbálhatnak, ölelkezhetnek, csókolózhatnak, mialatt csinálják. Nézhetik is egymást, ami izgalmas lehet, és egy jó módszer arra, hogy megtudd, milyen érintéseket szeret a partnered.
  • Tapizás: Sok pár a kezével izgatja a másik nemi szervét. Mások az egész testüket, szájukat használják.
  • Egymáshoz dörgölőzés: Egyesek egymáshoz dörgölik testüket, különösen a nemi szerveiket, örömszerzés, orgazmus céljából.
  • Fantázia: A párok nézhetnek, vagy olvashatnak izgató történeteket, képeket együtt. Megoszthatják egymással a szexuális fantáziájukat, sőt el is játszhatják. Személyesen, telefonon, e-mailben, sőt sms-ben is megtehetik.
  • Orális szexjátékok: Sokan szeretik használni a szájukat a másik nemi szervének izgatására. Nem okozhat terhességet, de fertőzést átadhat. Az óvszeres védekezés csökkentheti a kockázatot.

Fontos, hogy beszélj a partnereddel az általatok végzett szexjátékokról és azokról, amikbe nem mész bele, beleértve persze a pettinget. Lehet, hogy nem lesz egyszerű beszélni róla először, de idővel meg tudtok majd nyílni egymás előtt, ha kialakult köztetek az a fajta bizalom, ami a szexuális témákhoz szükséges.

Néhány tipp, hogyan kezdj hozzá:

  • Gondold végig, hogy mit szeretnél kipróbálni és mit nem.
  • Gyakorolj, mielőtt megvitatnád a partnereddel. Mit is akarsz mondani? Mik a lehetséges dolgok, amiket mondhatnál?
  • Próbálj meg beszélni a partnereddel, mielőtt ilyen szituációba keverednél.
  • Akkor beszélj vele erről, ha mindkettőtöknek van ideje és kettesben vagytok.
  • Legyél nagyon határozott a korlátokkal, amiket felállítasz. Emlékezz, hogy a partnered nem tud a gondolataidban olvasni. Fontos, hogy beszélj arról, mit akarsz és mit érzel. Fontos az is, hogy meghallgasd a partneredet.
  • Ha ideges vagy és szégyelled magad, mondd meg a partnerednek. Talán ő is ugyanígy érez, hiszen néha a szexről nehéz beszélni.

Rendben van, ha ezt vele is tudatod:

  • Kérdezd meg, hogy neki mi a véleménye a pettingről. Az őszinteség gyümölcsözőbbé teheti a kapcsolatotokat.
  • Olyan korlátok legyenek felállítva, amiket mindketten elfogadtok.
  • Beszélgessetek ezekről: Mi az ami jó? Mi az, ami nem fog olyan jól működni?

Ha eldöntötted, hogy lefekszel a partnereddel, petting helyett, fenáll a terhesség veszélye. Bizonyosodj meg a megfelelő védekezési módszerről, így a fertőzésvszélytől is megóvod magad.

(KamaszPanasz - Sz.L.)