szex
#Vágyak

Fogamzásgátlás testsúlynövekedés nélkül

2009.11.02.
1 perces olvasási idő

Nem a zsírszövetek mennyiségének növekedéséről beszélhetünk, hanem csupán a vízvisszatartás fokozódásáról. A fogamzásgátlókkal kapcsolatban elterjedt nézettel kapcsolatban, mely szerint hízást okoznak az előbbi állítás az igaz, szerencsére még ez sem minden fogamzásgátlóra mondható!

Víz alkotja az emberi szervezet nagy részét: felnőtteknél a test súlyának 60-70%-át. Az agynak 78%-a, a vérnek 86%-a, a szív 77%-a, a máj 84%-a, az izmoknak pedig mintegy 70%-a víz.

A vízre szüksége van a szervezetnek

- a légzéshez, mivel a víz párásítja a belélegzett levegőt,
- a testhőmérséklet szabályozásához,
- a tápanyagok sejtekhez történő szállításához,
- a tápanyagok felszívódáshoz,
- az anyagcsere során keletkezett termékek eltávolításához, valamint
- rugalmassá teszi az ízületeket, és
- rugalmas burkot alkotva védi a legfontosabb szerveinket.

A víz azokból az ételekből és italokból kerül a testünkbe, amit napközben elfogyasztunk, és a bőrön, vesén, bélrendszeren, valamint a tüdőn keresztül távozik el. Nem szokatlan jelenség, hogy valakinek a súlya akár 2 kilót is ingadozik naponta a vízháztartás függvényében.Fogamzásgátlás testsúlynövekedés nélkül

Ödéma

Ha megbomlik a szövetközi folyadék termelődésének és elvezetődésének az egyensúlya, a szövetek közötti térben felszaporodik a folyadék: ezt ödémának nevezzük. Az ödémának számos megjelenési formája lehet a szemek alatt megjelenő táskáktól, a belső szervek ödémásodásán át a terhességben kialakuló alsó végtagi duzzanatokig. Jelezheti valamely belső szerv működésének zavarát, de nem minden esetben van erről szó: befolyásolhatja a táplálkozás, illetve kialakulhat a szervezet normális működése során is.

A nőknél gyakrabban jelentkezik ez a probléma, a női hormonok keringésre és anyagcserére gyakorolt hatása miatt. Tipikus menstruáció előtti tünet a test fokozott vízretenciója, amitől a nők kövérebbnek, nehezebbnek, puffadtnak érzik magukat, s ez kihat egész közérzetükre.

Ösztrogén bevitel - vízvisszatartás

A víz visszatartása fokozódhat az ösztrogén bevitelével, azonban ennek semmi köze a hízáshoz, azaz a zsírszövetek felszaporodásához.

Ha el akarjuk kerülni az ily módon bekövetkező testsúlynövekedést, válasszunk olyan fogamzásgátló tablettát, amelynek progesztagén hatóanyaga nagymértékben hasonlít a szervezetben természetesen is meglévő progeszteronhoz, így csökkenti az ösztrogén által kiváltott vízvisszatartást. Ennek a modern hatóanyagnak köszönhetően a testsúly már a szedés kezdetétől stabil marad.

(fokuszbanano)