bicikli
#Mozgás

A merevedési zavar és a bicikli

2014.02.25.
2 perces olvasási idő

Hamarosan itt a tavasz, ezért egyre többen pattannak kerékpárra, hogy mozgással örüljenek a természet ébredésének. Azonban kíváncsi lennék, hogy hány férfi hátrálna meg a biciklizéstől, ha hallottak volna Dr. Irwin Goldstein beszámolójáról. Hetente több mint 100 impotens férfit kezel és állítása szerint, ebből legalább 6 ember a biciklizés miatt szorul terápiára.

Ez azonban nem csak egy hasraütésszerű adat. A klinikai bizonyíték a férfiak gátjának – perineumának – felépítésében keresendő. Itt haladnak ugyanis át a legfontosabb artériák, amelyek a péniszhez jutnak és befolyásolhatják az erekció működését, de itt találhatók olyan idegvégződések is, amelyek a péniszt befolyásolhatják. És mivel ez a rész elég sokszor érintkezik a nyereggel biciklizés közben, így tulajdonképpen már meg is magyaráztuk a dolgot.

Így például, ha egy órát ülsz a biciklin, akkor az komoly kompressziós problémákat okozhat. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a teljes testsúlyoddal ülsz folyamatosan azon az artérián, amely a péniszedhez vezet. Ez a folytonos nyomás pedig eltömődéshez vezethet az artériákban különösen azokon a részeken, ahol a nyereg találkozik a gáttal.bicikli

Nem pontos adat?

Még mielőtt eladnád a biciklidet és végleg felhagynál a kerékpározással, hallgasd meg más véleményét is. Dr. Harin Padma-Nathan szerint azonban, azok az adatok, amelyekkel most rendelkezünk nem elegendőek még ahhoz, hogy be tudjuk igazolni, valóban okozhat-e a kerékpár impotenciát.

Természetesen Harin sem cáfolja Goldstein állítását, mindösszesen csak annyit mond, hogy szerinte nem a biciklizést kellene abbahagyni. Aki ugyanis rendszeresen és odafigyeléssel sportol, az a különböző tréningeken megtanulja, hogy hogyan válassza ki a megfelelő biciklit és az ülést, továbbá, hogy bizonyos időközönként álljon ki a nyeregből.

Goldstein azonban hajthatatlan: „Nap mint nap látom az embereken, hogy abszolút nincsenek jól. Olyan szintű idegi károsodást is szenvednek, hogy még csak nem is érzik a péniszüket. Nem tudnak ejakulálni, nincs orgazmusuk. És mi volt a bűnük? Az, hogy bicikliztek. Én személy szerint örülök, hogy még van erekcióm. És a jelenlegi formájában biztos nem ülnék rá a biciklire. Minek kockáztassunk?”

Pár tipp

A legtöbb orvosnak azon még komoly kételyei vannak azzal kapcsolatosan, hogy a kerékpározástól ténylegesen impotenciát lehet-e kapni, és ha igen mennyi idő szükséges hozzá. Azonban mindannyian azt mondják, hogy egy kis elővigyázatosság, különösen a férfiak körében nem árt.

  • A pénisz zsibbadása és a pénisz zsugorodása figyelmeztető jelek, hogy talán túl sok teher van a gáton. Ez ugyanis azt jelenti, hogy az idegek összenyomódtak, vagy „beszorultak”, amely együtt jár a péniszbe vezető artéria kompressziós problémáival is. Ha biciklizés közben érzel ágyéki zsibbadást, a legjobb, ha kiállsz a nyeregből és egy jó ideig úgy tekersz, vagy megállsz és tartasz egy kis pihenőt.
  • Amennyire lehetséges próbálj meg a fenekeden ülni, hogy tehermentesítsd az elülső területeket!
  • Az ülés elejét engedd lejjebb, vagy legalább vízszintesre állítsd, hogy ezzel is csökkentsd a péniszre nehezedő nyomást.
  • Ha lehetséges minél inkább kipárnázott üléseket vegyél, amely a terhelést eloszlatja és sokkal inkább az ülőcsontra terheli, mint a gátra.
  • Fontos a megfelelő bicikli méret! A pedált fontos, hogy ne csak teljesen kinyújtott lábbal érd el! A térdeid legyenek egy picit hajlítva ezzel is tehermentesíted az ágyéki tájékot!
  • Ha biciklizel rendszeresen, ne használj túl sokszor taposógépet. Ez ugyanis a nyereg elülső részére történő ülést segíti elő, ami pedig tovább növeli a nyomást a gáton.
  • Állj fel biciklizés közben, minden 10. percben, hogy felfrissítsd a vérkeringésed!
  • A komolyabban versenyző biciklisek sokkal nagyobb veszélyben vannak. Ugyanis a nagy megterhelés alatt – például hegyek – többszörös súly nehezed a gátra, így az artériákra is. Ezért fontos, hogy a versenyzők és a hegyi kerékpározók is ugyanúgy álljanak ki a nyeregből időnként és győződjenek meg mindig arról, hogy helyesen van-e beállítva a bicikli és a nyereg.
  • A biciklid felső csöve lehetőleg 7-10 cm-rel a gát alatt legyen!
  • Ha lehetőséged van rá, párnázd ki a felső csövet is!
  • Mindig állj fel, ha rázós talajon, vonatsíneken, földúton, esetleg más kemény terepen közlekedsz! Fontos, hogy a lábad működjön úgy, mint egy lengéscsillapító és ne a gátad!
  • Végül pedig vessünk egy pillantást a mozgó és a szoba kerékpárra. Az előbbiről már sok mindent hallhattunk, ám az utóbbiról még szinte semmit. A szobakerékpárokon az ülések vízszintesek, így csökkentik a kompresszió kialakulását, az artériák károsodásának kockázatát. Így a spinning – az új őrület – sokkal egészségesebb lehet, és nem feltétlen csak az ülés miatt, hanem amiatt is, hogy az edzés nagy részét nem is a nyeregben töltöd!

(KamaszPanasz - Cs. B., health24)