szakítás
#Lélek

Hogyan szakíts?

2011.03.02.
1 perces olvasási idő

Néha úgy érezhetjük, hogy túl sok olyan dolog történik egy kapcsolatban, amitől mi nem érezzük magunkat kényelmesen, vagy nem érezzük magunkat boldognak. De van olyan is mikor nagyon jól érezzük magunkat, egyszerűen csak a körülmények teszik lehetetlenné a kapcsolatot. Legyen bármelyik is a szakítás nem egyszerű dolog.

Ha amellett döntesz, hogy vége egy kapcsolatnak, fontos, hogy jó pár dolgot tarts a fejedben, hisz ezek az apróságok talán könnyebbé tehetik ezt az amúgy is nehéz időszakot.

• Gondold át, amit mondasz! Vannak, akiknek nehéz lehet megszólalni a másik előtt! Ezért, ha te is ebbe a kategóriába tartozol fontos, hogy elpróbáld előtte akár többször is, hogy mit fogsz mondani. Ugyanis ott még nehezebb dolgod lesz. Improvizálni pedig ilyen helyzetben, már művészet.

• Válaszd ki a megfelelő helyet. Ez a hely olyan legyen, ahol mindketten kényelmesen mozogtok. Ha a biztonságod miatt aggódsz válassz egy nyilvános helyet!

• Mond szemtől szembe! Tudom, hogy ez nem egy egyszerű dolog, és nyilván nem is várja el az ember, hogy egyik napról a másikra odaállj és elmond. De fontos, hogyha eldöntötted, hogy szakítotok, akkor élőben mond el neki TE! Egy e-mail, sms, vagy valaki közvetítése csak tovább bonyolíthatja, és ronthatja az amúgy sem túl rózsás helyzeteteket.

• Légy tiszteletteljes! Ne sértegesd az exedet! Sokkal nehezebb lesz elmondanod azt, amit akarsz, ha mindent a fejéhez vágsz! Ha mégis van olyan, amit el akarsz neki mondani, azt előre szedd össze, és fűzd bele a mondanivalódba!

• Légy közvetlen! A partnered valószínűleg meg fogja kérdezni, hogy miért döntöttél a kapcsolat vége mellett. Légy hozzá kedves, és magyarázd el neki, hogy miért.

• Ne mond, hogy „maradhatunk barátok”, kivétel, ha ténylegesen így gondolod. Sokszor azonban ezt csak azért mondjuk, hogy enyhítsünk a fájdalmon, amelyet a szakítás okozott. Vigyázzunk ezzel a mondattal, ugyanis ez még jobban össze tudja zavarni az embert, és még inkább nagyobb fájdalmat idézhet elő! Főleg akkor, ha utána nem is maradtok barátok!

• Adj időt a másiknak! Miután szakítottatok mindkettőknek jó, ha van egy kis ideje arra, hogy fellélegezzen, és feldolgozza mindazt, ami történt. Hagyjatok magatok között egy kis helyet. Ne találkozzatok, ne emailezzetek, ne telefonáljatok stb. Miután mindketten kipihentétek „egymást” újra kapcsolatba léphettek. És talán akkor ténylegesen barátként tudtok majd a másikra nézni.

• Ha úgy érzed, hogy ez a jó döntés, hát ne változtasd meg a döntésedet! Ne kövesd a partneredet, és ne változtasd meg magadat miatta! Természetes, hogy le lesz törve a szakítás után, és esetleg sírni is fog utánad. De azért a kapcsolatba maradni, csakhogy a másik ne legyen szomorú, nem egy jó döntés!

Ha pedig egy olyan kapcsolatot hagyunk a hátunk mögött, amelyben sértegettek minket, netán bántottak is, nem árthat egy segítség. Keress először felnőtteket, majd pedig tanácsadókat is, hogy hogyan szakíts a partnereddel. Ha elfajulnak a dolgok, akkor pedig mindenképp jelentsd a helyi rendőrségen!

Remélem könnyebbé tettem a szakítást, ezekkel az apró tanácsokkal. És ne feledjétek, csak egyenesen!

(Cs. B.)