egészségtelen ételek
#Táplálkozás

A legrosszabb ételek a hűtődben

2015.01.30.
4 perces olvasási idő

9 egészségtelen étel, ami valószínűleg megtalálható a hűtőtökben vagy fagyasztótokban. Azzal biztosan tisztában vagy, hogy nem jól döntesz, amikor az étteremben egy hatalmas pizzát vagy sajtburgert rendelsz. De mi a helyzet azokkal az egészségtelen ételekkel, amelyek a hűtődben tanyáznak?

Ha olyan vagy, mint legtöbbünk, valószínű, hogy tartasz otthon néhány olyan alapvető élelmiszert, amik extra kalóriákkal, sóval, zsírral és cukorral gazdagítják a napi menüdet, talán anélkül, hogy akár észrevennéd azt.
Ahhoz, hogy felkerüljenek a top 10-es listára, az ételeknek, termékeknek olyanoknak kellett lenniük, amelyek mindenhol beszerezhetőek, és magas a telített zsír, só és/vagy cukor tartamuk.

Íme, a lista:

1. Majonéz

Fehér és csúszik, így nagyon könnyen összeadódnak a kalóriák, és a zsírmennyiség is, ha majonézzel mártogatsz.
Az igazság az, hogy a rendes majonéz nem olyan vészes, ha mindössze körülbelül 1 vagy két evőkanálnyiról beszélük. De a legtöbb majonézt használó egyáltalán nem ilyen fukar. És ha igaz szerelmese vagy a majonéznek, akár 360 kalóriát és 40 gramm zsírt is összehozhatsz egy negyed csészényi adaggal.

A majonéz mániásoknak 3 jobb lehetőségük akad: használhatnak alacsonyabb kalóriatartalmú szószt majonéz helyett (mustár, barbecue, salsa vagy taco szósz), átválthatnak light majonézre (35 kalória, 3,5 gramm zsír per evőkanál) vagy lefaraghatják a rendes majonéz adagjukat néhány evőkanálnyira (60 kalóriával és 6,7 gramm zsírral).

2. Szénsavas és más édes italok

A cukros italok mindenhol megtalálhatók, nemcsak a gyorséttermekben, és az italautomatákban, hanem a szupermarketekben is (palackozott teák, gyümölcslevek, sport és energiaitalok, stb.)

Az édesített üdítők „az üres kalóriák” képviselői. A szénsavas italok, teák, és gyümölcslevek általában hasznos tápanyagot nem, fölös kalóriát viszont annál többet tartalmaznak. Éswgy nemrég készült kutatás szerint nem is kompenzálunk azzal, hogy kevesebbet eszünk, ha édes italokat iszunk, úgyhogy ezek valóban extra kalóriák.

A sima víz a legmegfelelőbb a test hidratálására, és ennek kellene kitennie a legnagyobb részét a napi folyadékbevitelnek. De számtalan kalóriamentes üdítő létezik, ilyen a zöld vagy fekete tea, amik nem csak hidratálnak, de egészséges antioxidánsokat is tartalmaznak.

3. Alkoholos italok

Az alkoholból származó kalóriák szintén üres kalóriák (egyszerű cukor), mert a test nem tudja őket energiaként felhasználni. A májnak ezért zsírsavakra kell lebontania az alkoholt, ami aztán felhalmozódik a májban. Igazából a zsírfelhalmozódást a májban már egyetlen, masszív ivással töltött este után is meg lehet figyelni. A májsejtek és agysejtek tulajdonképpen elpusztulnak a túl sok alkoholtól.

És aztán ott vannak a kalóriák. Egy pohár borban körülbelül 170 kalória van, egy üveg sörben 150. Minden 3 cent tömény alkoholban (gin, rum, vodka, whiskey) 105 kalória van, nem számítva az üdítő vagy szirup kalóriatartalmát, amivel még tovább ízesítheted italod.

A kevesebb több, ha alkoholról van szó. 18 éves kor alatt egyáltlaán ne igyál, és afelett is csak módjával tedd. A partikon, bulikon az alkoholos italok helyett gondold meg az ásványvíz-citromkarika párosítást, vagy forró/meleg kávét vagy teát, esetleg a diétás üdítők kortyolását, természetesen csak módjával.

4. Felvágottak

A felvágottak, beleértve a sonkát és a szalámit, azért kerültek a listára, mert sok sót és zsírt tartalmaznak, valamint tartósítószereket (nitritek).

A felvágott, ami bármilyen húsból készülhet füstöléssel, pácolással, sózással vagy kémiai anyagokkal van tartósítva, és így növeli a vastagbélrák kockázatát. Néhány szakértő gyanítja, hogy bizonyos tartósítóként használt anyagok a felvágottakban, rákot okozó eleggyé válhatnak a testben.

Továbbá, az egy adag felvágottban található nátrium mennyiség 310-től 480 milligramming változik. A nátriumban gazdag étrend pedig növeli a magas vérnyomás kockázatát, ami a fő oka a szívbetegségnek és a stroke-nak.

Mit kellene enned helyette? Kizárod a nátriumot és az adalékanyagokat, és így egyenesen a fehérjéhez, vitaminokhoz, és ásványi anyagokhoz jutsz, amikor frissen sült szeletelt csirkét, pulykát, vagy marhát teszel sonka helyett a szendvicsbe. A lényeg, hogy házilag készítsd el, és ne a bolti felvágottat fogyaszd.

5. Hot dog és kolbász

Szintén a felvágott kategóriába tartozik a hot dog és kolbász, ami sok hűtőben megbújik. Sok ember fordul ezekhez egy gyors ebédért, vagy a kolbász esetében a villás reggeli részeként.

A hot dogok és kolbászok sok nátriumot tartalmazhatnak (520-680 milligramm per adag). Jó ötlet, ha alacsony zsír- és nátriumtartalmú húsokkal helyettesíted, mint a sült szárnyasok és a hal, a kolbász, vagy virsli helyett pedig rákot választasz.

6. Teljes tejből készült termékek

A teljes tejtermékekben nagy mennyiségű zsír és koleszterin is lehet. Ha naponta fél liter tejet iszol, az hetente összesen 1904 kalória, 105 gramm zsír, 59,5 gramm telített zsír, és 315 milligramm koleszterin.

A jó hír, hogy elérhetőek az alacsony zsírtartalmú változatok szinte minden tejtermékből, legyen az sajt, tej, joghurt, túró vagy krémsajt.

7. Ínyenc jégkrém

A legtöbb fagyasztóban, főleg nyáron, megtalálható legalább egy doboz finom jégkrém. Még ha tartod is magad a dobozon ajánlott 2 gombócos adaghoz, ezzel is túllépheted a napi teljes zsír és kalória adagodat.

Helyette próbálj ki valamilyen nagyon finom, de alacsonyabb zsír, cukor, és kalória tartalmú változatot, amit egyébként bármelyik szupermarketben megvásárolhatsz. Még egészségesebb, ha desszertként egy finom natúr joghurtot egy kis friss gyümölccsel eszel.

8. Krémes saláta öntet

Hány üveg krémes saláta öntet csücsül a hűtődben? Általában az ezer sziget vagy kapros öntet jön szóba. Mindkettőből 2 evőkanálnyi körülbelül 120 kalóriával, 2,5 gramm telített zsírsavval és 380 milligramm nátriummal gazdagítja a salátádat. A legtöbb ember a dupláját fogyasztja ennek a mennyiségnek.

Úgyhogy a kalóriacsökkentés érdekében célozd meg a 2 evőkanalas adagot. Lehet, hogy még jobban jársz a soványabb, kevésbé zsíros dresszinggel. Vagy használj natúr joghurtot egy kis fokhagymával, fűszerekkel megbolondítva.

9. Fagyasztott hasábburgonya

Az olyan krumplis köretek, mint a krokett, a főtt krumpli, a tört krumpli, vagy a hasábburgonya népszerű kísérői a reggelinek, ebédnek és vacsorának egyaránt. Sok fagyasztóban megtalálható egy csomag fagyasztott krumpli termék, készen arra, hogy egy pillanat alatt megsüssék.

Csak egy apró adag (60 gramm) valamelyik népszerű krumpli termékből, például a hullámos hasábburgonya, vagy a tört krumpli 8-11 gramm zsírt tartalmaz, körülbelül 3 gramm telített zsírsavval 390-540 milligramm nátriumot, és körülbelül 190 kalóriát. És sok krumpliimádó egyszerre ennek a dupláját is képes megenni.

A legjobb, ha feldolgozatlan krumplit fogyasztasz, amit te pucolsz meg és fűszerezel, mert ebben minden tápanyag megtalálható hozzáadott zsír, telített zsír vagy nátrium nélkül. Néhány fagyasztott krumpli márkában nincs hozzáadott zsír, úgyhogy keresd inkább azokat a boltok polcain.

(Sz.D.L.)