egészséges táplálkozás
#Táplálkozás

Egészséges élelmiszerek, egészségünk érdekében

2015.01.27.
5 perces olvasási idő

Aki azt állítja, hogy az egészséget nem lehet megvenni, nagyot téved. A titok nyitja: tudni kell, mit vesz meg az ember. Ha megveszel egy, vagy akár több terméket is az alábbi vásárlólistáról, már jó úton haladsz az egészséges életmód felé.

Cél: Az erős csontok kialakítása

Amit venned kell: kálcium tabletta
Ha nem juttatsz be elég kálciumot a szervezetedbe (nők kevesebb mint 15%-a tesz eleget szervezete kálcium szükségleteinek), akkor a tested a meglévő kálciumot a csontjaidtól veszi el. Ezzel lyukacsosabb lesz a csont és fokozza a csontritkulás kialakulásának veszélyét.

A cél, hogy naponta 1000 mg kálciumot fogyassz, ha 51 éves kor alatt vagy, de ha ennél idősebb, akkor napi 1200 mg-ot. Ha nem eszel naponta háromszor, akkor célszerű valamilyen étrendkiegészítőt is használni. Bármelyik fajtája a kálciumnak (karbonát vagy citrát) jó erre a célra, tehát válassz ki egy olyan terméket, amely még árban is megfelel.

A kálcium legjobban D-vitamin segítségével szívódik fel a szervezetedben, tehát vagy vegyél olyan kálcium tablettát, ami D-vitamint is tartalmaz, vagy vegyél külön. A lényeg, hogy legyen mind a kettő, mert így jobban hat.

Amit venned kell: kézi súlyzó
Ronald Zernicke, a michigeni csont és ízületsérülés megelőző és rehabilitációs központ igazgatója azt mondja, hogy az életre szóló erős csontok nyitja, a kitartó edzés. A súlyzózás során az izmaid a csontokat felhúzzák, így erősebbek és sűrűbbek lesznek. Olyan nehézségű súlyzót válassz, amellyel 2 sorozatot meg bírsz csinálni, 8-10 emeléssel.

Amit venned kell: ugrálókötél
Vonda Wright (egy Pittsburgh módszerű ortopéd orvos) azt mondja, hogy ugrálókötelezés közben a lábizmaid ráfeszülnek a csontokra, ami erősíti őket. Legelőször kezdj egy perc ugrálással és fél perc pihenéssel, majd ha ezt már jól bírod, fejleszd fel öt perc ugrálásra. Naponta 3-4 alkalommal csináld meg. Zirnicke szerint a pihenés az ugrások között feszes és erős tartásra programozza az izmokat.

Ne igyál kólát!
Egy kísérlet során összehasonlítottak olyan nőket, akik ittak kólát, és olyanokat, akik nem. Kiderült, hogy azoknak a nőknek, akik nem ittak kólát, a csontjuk sokkal tömörebb volt, mint azoknak akik rendszeresen fogyasztottak. Egy jó alternatíva: tea, amiről viszont kiderült, hogy erősíti a csontozatot.

Cél: Karcsúsítás

Amit tenned kell: írj étkezési naplót
Ha fogyni szeretnél, írj étkezési naplót. Minden nap írd le, mit eszel és iszol. Ezzel akár kétszer akkora sikert is elérhetsz. Nincsen garantált fogyási technika, mindenkire más vonatkozik.

Amit venned kell: borsmenta
Vegyél egy mély szippantást edzés előtt, hogy felfrissülj. Ez a valaha ismert legolcsóbb éhségűző! Egy kutatás szerint azok, akik naponta szagoltak borsmentát, 3200 kalóriával fogyasztottak kevesebbet hetente. Nyugodtan próbáld ki.

Cél: Fogyás

Ezt használd: számold a kalóriákat!
Lisa Young a Portion Teller szerzője úgy gondolja, hogy ha étkezés során számoljuk a kalóriákat és odafigyelünk arra, hogy mit eszünk, sok feleslegtől megszabadulhatunk. A túl sok és rendszertelen étkezés súlyfelesleghez vezet, tehát ha mérsékeljük az adagot főleg a tésztás, sajtos, zsíros ételeknél, elkerülhetjük a hízást.

Amit tenned kell: dicsekedj
Jessica Smith (életmód tanácsadó a Miami Beachen) szerint, ha elmondhatod a világnak, mennyit edzettél, és mennyit fogytál, és milyen sok mindent elértél, az emberek megdicsérnek, gratulálnak, és ettől magabiztosabb leszel. Sőt ez ösztönöz majd arra, hogy tovább eddz, és ne hagyd abba.

Cél: Fájdalom nélkül

Amit venned kell: újrahasználható jégcsomag
Jonson Theodosakis professzor a The Arthtist Cure című könyv szerzője azt vallja, hogy a jég a tökéletes megoldás a legtöbbfajta csontvázrendszeri fájdalomra, gyorsan csökkenti a fájdalmat, duzzadást és a gyulladást, a vér folyásának lassításával.

Amit venned kell: növényi eredetű tejet
Ízületi gyulladásod van? Kutatások szerint az ízületi gyulladások fele a nem megfelelő étkezés miatt van és a tehenek teje sokszor nem megfelelő, mondja Neal Barnard a vegetáriánus étrend kutatója. Sok betegének, aki szója- vagy rizstejet fogyasztott, szinte rögtön elmúlt az ízületi fájdalma.

Amit venned kell: avokádó, szójabab és egyéb el nem szaporítható kiegészítők
Theodosakis szerint a fájdalomcsillapító nem mindenkinek használ, de ha krónikus fájdalomtól szenvedsz, mint például az ínygyulladás, nyáktömlő gyulladás, vagy ízületi gyulladás, akkor érdemes kipróbálni a szójababot, vagy az avokádót, mivel ezek bizonyítottan csökkentik a gyulladást. Vegyél be minden nap 300 mg-ot szója és avokádó kivonatú olajból. Mielőtt hosszútávon és rendszeresen szednéd, beszéld meg a gyógyszerészeddel vagy a kezelőorvosoddal.

Meditálj!
Azok az emberek, akik rendszeresen meditálnak, sokkal kevésbé érzékenyek a fájdalomra, valószínűleg azért, mert a testüket sokkal jobban el tudják lazítani.

Cél: Frissítsd fel az agyad

Ezt vedd meg: banános szójáték
Minden játék fejleszti az agyat, de nem mindegyik azonos mértékben. A legjobb figyelemre, gyorsaságra, rugalmasságra készteti a memóriánkat. Cynthia Green - aki az alapító igazgatója a Siniai Orvostudományi Iskolának -kedvence a banános szójáték.

Amit venned kell: tonhal
Beszéljünk az agy táplálékáról! Azonfelül, hogy az omega-3 zsírsav segít megelőzni az elbutulást, magas a B12 vitamin tartalma is. Azok az emberek, akiknek a szervezetében kevés a B12 vitamin hatszor több esetben fordult elő agykéreg sorvadás és Alzheimer-kór, mint azoknál, akiknél elegendő volt a mennyiség. Ha legalább kétszer eszel tonhalat egy héten, akkor 30%-al csökkentheted annak az esélyét, hogy Alzheimer-kóros leszel.

Ezt vedd meg: jóga matrac
A rendszeres jógázás megerősíti és fejleszti az agykéreg működését, ami az előzetes kutatások szerint kulcsfontosságú szerepet tölt be a memória vagy a figyelem, gondolkodás terén. Minél többet gyakorolsz, annál többet profitálsz.

Használd az ügyetlenebb kezedet!
Green szerint ha evés vagy fogmosás közben az ügyetlenebb kezedet használod, fejleszted vele az agyadat. Sőt, ha a hajadat mindig újabb technikákkal gumizod be, az is segíthet a fejlesztésben.

Cél: Legyen a szíved minél erősebb!

Ezt használd: mérőszalag
Ellenőrizd a derekad kerületét és bizonyosodj meg arról, hogy kevesebb mint 84 cm ( férfiaknál 89), mert ez az ideális méret, aminél még egészségesen dobog a szíved. Sara Samaan( The Smart Woman’s guide to Heart Health szerzője) szerint azoknál az embereknél, akiknek nagyobb a feleslegük a derekukon, mint a megengedett, nagyobb az esélyük, hogy szívbetegségben szenvednek majd, mint akiknek eloszlik a súlyfelesleg.

Túl széles a csípőd a zsírtól? Válts át egy mediterrán típusú étrendre, amiben sok a zöldség, a hüvelyesek, gyümölcsök és mogyoró félék, teljes kiőrlésű kenyér, halak és tengeri ételek. Nagyon fontos, hogy egészséges olajat használjunk, mint például az olíva olaj. Egy tanulmányban kimutatták, hogy azok, akik ezeket az ételeket fogyasztották, határozottan kisebb volt a derékméretük.

Amit venned kell: vérnyomásmérő
John Elefteriades szerint (Yale orvostudományi kar szívsebészeti központjának vezetője) a vérnyomásmérő egy olyan tárgy, amit minden háztartásban kötelező beszerezni, ahol van 40 évnél idősebb ember. A magas vérnyomásnak nincsenek tünetei, és ha nem vagy vele tisztában, hogy magas, akkor nem is tudod csökkenteni a vérnyomásodat.

A vérnyomásmérő jelzi ha baj van, így az esetek 25%-ában csökkentette az agyvérzések és a szívrohamok számát. Ha a vérnyomás eddig még nem okozott problémát, akkor is ellenőrizd le havonta egyszer, ha viszont tudod, hogy magas a vérnyomásod, akkor minden héten egyszer mérd meg! Ha a vérnyomásod magasabb 140/90-nél mindenképpen fordulj orvoshoz.

Amit venned kell: elektromos fogkefe
Egy tanulmány kimutatta, hogy erős fogkefét válassz, aminek van rezgő mozgása is, hiszen ezek a készülékek eltávolítják a fogplakkot, és csökkentik a fogínygyulladást.

Ölelkezz sokszor!
Nieca Goldberg kardiológus szerint azok a nők, akiket rendszeresen megölelnek, oxitocin nevű hormon választódik ki a szervezetükben, ami ellazítja, megnyugtatja az ereket, és csökkenti a vérnyomást,

Cél: Az egész test egészsége

Amit venned kell: Omega-3 kiegészítő tabletta
Beszéljünk egy öregedés elleni zsírról! Kutatások azt mutatják, hogy az omega-3 zsírsav, amit csak kiegészítőkkel vagy speciális ételekkel lehet a szervezetünkbe juttatni, nagyon fontosak a testünk számára, mivel ezek a zsírsavak megvédik az agyat, szívet, csontokat, ízületeket, bőrt és még sok egyebet.

A halolajat tartalmazó kiegészítő rendszeres szedésével biztos lehetsz benne, hogy megkapod a naponta szükséges adagodat. Ahhoz, hogy megérje és ne csak fölösleges kiadás legyen, vegyél egy nagy koncentrációjú kiszerelést, ami kb. 1g DHA-t és EPA-t tartalmaz, hiszen ez a két leghasznosabb összetevője az omega-3-nak.

Amit venned kell: egy jó tornacipő
A rendszeres testedzés az egyik legfontosabb, amit az egészségedért, a minőségi életért tehetsz. Pamela Peeke (a Marylandi egyetem gyógyszerész professzora) szerint, ha a hét minden napján megpróbálsz legalább 30 percet mozogni, akkor lényegesen lecsökkentheted az esélyét annak, hogy különböző betegségek vagy fertőzések gyengítsék a szervezetedet.

A testmozgásnak nem kell kifejezetten drágának lennie. Csak egy jó tornacipő kell hozzá, amit olcsón is vásárolhatsz egy jó sportboltban, vagy meg is veheted a neten, hiszen ott még olcsóbb ajánlatokat kaphatsz.

Amit venned kell: D-vitamin
Hidd el nekem senki sem akarhat D-vitamin hiányos lenni, hiszen bizonyítottan ez a vitamin felel a szívbetegségekért és a memóriáért. Egy friss kutatás összefüggést talált az alacsony D-vitamin szint és a krónikus fájdalmak között.

Bizonyíték is van rá, hogy sok D-vitaminra van szükségünk, főleg idősödő korban, mert ilyenkor a bőrünk kevesebbet termel a szükségesnél, de még a fiatalabbaknak is jobb ha rendszeresen szednek D-vitamint.
Kifejezetten nehéz a mindennapi étkezés során elegendő D-vitaminhoz jutni, mert nagyon kevés az az étel amiben megtalálható, ezért azt ajánlom, hogy naponta szedj külön D-vitamin tablettát.

(Ő.B.)