/ EGYÉB / Hogyan találjunk nyári mu...
  2010-06-18

Hogyan találjunk nyári munkát?

Jelenleg a gazdasági válság miatt nagyon nehéz bármiféle állást is találni a felnőtteknek is, nemhogy még a diákoknak. Hogyan kezdj hozzá a munkakereséshez?

Milyen munka való nekem?

Ahhoz, hogy megtaláld, milyen munka való neked, vezess egy listát azokról a dolgokról, hogy mi az, amit szeretsz, és mi az, amit nem. Így például, ha szeretsz olvasni, egy könyvtárosi vagy könyvbolti állás lehet számodra a legideálisabb. Azonban, ha a kisgyermekek az őrületbe kergetnek, valószínűleg nem a babysitterkedés a legmegfelelőbb munka számodra.

Egy önkéntes vagy egy nyári munka azonban nem feltétlenül csak pénzkeresés, hanem egyben tanulás is lehet. Ugyanis, ha később mondjuk állatorvosi pályára készülsz, egy állatmenhely, vagy egy kisállat-kereskedés lehet számodra a legmegfelelőbb munkahely.

Azonban manapság munkát találni egyre nehezebb, így muszáj kompromisszumokat kötni. Sokszor a kevésbé kedvelt munkára is igent mondunk, mert kell. A lényeg, hogy próbáljunk meg valami szeretnivalót találni a munkában.

Hol is kezdjem?

Miután ténylegesen elszántad magad, hogy pénzt szeretnél keresni, akkor itt az ideje, hogy megtaláld a munkád. Erre számtalan lehetőséged van. Erre jók például a külön erre specializálódott honlapok, ahol irányítószám szerint megtalálhatod a számodra megfelelő munkát. De megéri átnézni az apróhirdetéseket is, ugyanis itt is számtalan munkát találhatsz.

Néha természetesen beleakadhatsz néhány olyan hirdetésbe, ami tízezreket kínál napok alatt otthoni munkával. Nos, ezek többsége túl szép, hogy igaz legyen, és általában csak a hirdetőnek származik belőle haszna.

Természetesen felkereshetsz különféle ügynökségeket is, amelyek kifejezetten diákmunkával foglalkoznak, ők bár egy minimális felárért cserébe, de biztos munkát kerítenek neked. Így nem kell félned az esetleges átvágástól vagy attól, hogy esetlegesen nem fizetik ki a fizetésedet.

És természetesen érdeklődhetsz rokonaidnál, szüleidnél is, hátha az ő környezetükben is van valaki, aki munkát adna neked. Talán azt érezheted, hogy kivételeznek veled, de ha megmutatod, hogy alkalmas vagy a feladatra, meglásd, egyértelműen munkatársnak fognak tekinteni, nem pedig egy ismerősnek!

Ne add fel!

Ha munkakereső akciód nem járna sikerrel, akkor se add fel! Légy a saját főnököd! Ha már nincs hely a helyi szupermarketben, nyiss saját „üzletet”. Takaríts, sétáltass kutyát, bébiszitterkedj, vagy csinálj bármi mást! Készíts szórólapokat, ragaszd ki jól látható helyekre, írd fel rá az e-mail címedet, telefonszámodat, és várd a jelentkezőket!

Az önkéntesség

Ha megengedheted magadnak, hogy fizetés nélkül dolgozz a nyáron, az önkéntesség lehet számodra a legmegfelelőbb döntés. Ez a legjobb módja, hogy tapasztalatokat gyűjts a későbbi munkádhoz. Ráadásul egyes főiskolák, egyetemek külön értékelik az önkéntes munkát, amiért krediteket adnak.

Ugyanúgy, mint a fizetős munkákat, önkéntes állásokat is találhatsz az interneten. Viszont itt van néhány más hely is, amelyet nem árt meglátogatnod, ha önkéntes szeretnél lenni:

• A helyi ifjúsági iroda. Itt megkérdezheted, hogy esetlegesen nem-e kell valamilyen táboroztatáshoz, vagy egyéb ifjúsági programhoz segítség. Fiatalokkal vagy, és rengeteg élményt szerezhetsz!

• Kórházak. Nővér vagy orvos szeretnél lenni? Bár Magyarországon nem minden kórházban elérhető az önkéntes szolgálat, de vannak helyek, ahol szívesen várják a segíteni akarókat. Kérdezősködj, érdeklődj és biztos, hogy előbb utóbb tudsz segíteni!

• Iskolák. Beszélj az iskolában a táborokat szervező tanárokkal! Érdeklődj, hogy van-e szükségük segítségre. Így például remek segítő lehetsz egy nyári táborban, ahol amellett, hogy jól érzed magad, még jópontokat is gyűjtesz tanáraidnál.

• Helyi környezetvédő egyesületek. Te is tehetsz a környezetedért! Keresd fel a helyi zöld szervezetet, biztos vagyok benne, hogy szívesen fogadják majd segítségedet! A pataktisztítástól a szemétszedésig sajnos minden megtalálható a környezetvédők munkakörében, de mindezt egy nemes célért, bolygónk megmentéséért teszed.

 Kapcsolódó cikkek
  • Keress nyári munkát! 
  • Nyári munkán gondolkozol? 
  • 5 tipp tini munkavállalóknak
  • Keress zsebpénzt porontyfelügyelettel!
  • A 10 legjobb részmunkaidős állás tinik számára
  • (Cs.B.)