energiaital
#Drog, cigi, alkohol

Energiaital alkohollal - Veszélyes pörgés

2009.12.28.
2 perces olvasási idő

Itt a szilveszteri bulik ideje, szeretnél sokáig, jókedvűen ünnepelni, s bár szüleid bizonyára óva intettek a felelőtlen alkoholfogyasztástól, sokakban felmerülhet a kérdés, vajon melyik kevésbé káros: vodka-Red Bull fogyasztása mérsékelten (2-3 ital), rum-kóla fogyasztása, vagy más alkohol és Mountain Dew keverése?

A fent leírt három koktélnak bár különböző ízvilága van, egy valami közös bennük: mindegyik ital tartalmaz koffeint. A három közül a Red Bull-ban található meg a legnagyobb mennyiségű koffein (10 mg/100 ml), a Coca-Cola kevesebb, mint a harmadát, 32 mg/100 ml-t tartalmaz, a Mountain Dew pedig 180 mg/100 ml-t. Más szénsavas üditőitalok koffeintartalma jóval ez alá az érték alá eshet, míg más energiaitalokban sokkal több koffein is lehet.

Amikor koffeint keversz alkohollal, annak sok különböző hatása lehet a testedre:

  • A koffein úgy működik, mint egy stimuláns, az alkohol pedig mint depresszáns.
  • Mindkettő vízhajtó hatású, ami azt jelenti, hogyha kevered a kettőt, nagyobb eséllyel dehidratálódik a tested (és gyakrabban kell majd WC-re menned).
  • Ha dehidratálódik a tested, kevésbé hatékonyan tudja feldolgozni az alkoholt, és ez durva másnapossághoz vezethet.
  • A koffein és alkohol keverése továbbá erős negatív hatással lehet a koordinációra, az egyensúlyra és a testhőmérséklet szabályozására.
  • A koffein stimuláló hatása miatt a fogyasztó sokkal éberebb lesz és nagyobb mennyiségű alkoholt is elfogyaszthat, mint normális esetben.
  • A koffein nincs hatással a véralkohol szintre és a fogyasztó csak azután fogja érezni az alkohol hatását, miután a koffein távozott a szervezetéből. Mivel a fent említett italok közül a Red Bull-ban van a legnagyobb mennyiségű koffein, ezért ezek a hatások legerősebben Red Bull fogyasztásakor jönnek elő.

A szénsavas üdítő is veszélyes?

Az üdítők nem csak a koffein szintben térnek el a Red Bull-tól, hanem a szén-dioxid tartalomban is. Az üdítők általában több szén-dioxidot tartalmaznak, mint az energiaitalok. Mivel a szénsav segíti az alkohol felszívódását, ezért ha szénsavas üdítővel keversz alkoholt, sokkal könnyebben berúghatsz. Bármelyik kiegészítőt választod az alkohol mellé, ne felejtsd el, hogy az energiaitalok és az üdítők is 100-200 kalóriát tartalmaznak adagonként és emellé jön még az alkohol kalóriatartalma.

Megelőzés

Amikor italozásra kerül a sor, próbálj meg minél több vizet inni az alkoholos ital mellett. A nassolás szintén lassíthatja az alkohol felszívódását (bár végül is a test felszívja az alkoholt) és segíthet elkerülni azt, hogy túlterheld a szervezeted cukorral vagy alkohollal.

Itt van néhány kérdés, amit fontolóra lehet venni: Miért szeretnék energiaitalt alkohollal keverni? Az íze miatt? Azért mert valaki azt mondta, hogy így nem rúgok be? Ha nem iszom energiaitalokat, akkor felelős vagyok az alkoholfogyasztás mennyiségéért?

Korai lenne még az energiaitalok potenciális hatásait elemezni, mivel csak viszonylag nemrég kerültek a boltok polcaira; több kutatásra van még szükség ezen a területen. De cikkeink között számos anyagot találhatsz még ezekről a hatásokról, a másnaposságról vagy az egészségről.

(Ő.B. Forrás: GoasakAlice)