Betegségek, balesetek

#Betegségek #balesetek

117 db cikk a témában

#szédül
2017.02.19.

Mitől forog velünk a világ?

A szédülés számos betegség tünete lehet, gyakran vérnyomás, szív- és érrendszeri panaszok okozzák, de szorongással is összefügghet. Szakértőnk segítségével most a szédülés főbb fül-orr-gégészeti vonatkozásait vesszük sorra.

#nyár
2016.06.20.

11 nyári veszélyforrás

A nyarat csak imádni lehet. Napsütés, szabadság, egész napos pihenés, a legjobb programok a haverokkal. Ám sokan elfelejtik, hogy a jó dolgok mellé rossz is társulhat. A nyár is tartogathat olyan veszélyeket, amelyek könnyen elronthatják a vakációt, és bizony senkinek sincs kedve az orvosnál üldögélni. Íme, 11 veszélyforrás, amelyre érdemes odafigyelni, hogy valóban felhőtlen legyen a nyarad.

#térd
2016.06.02.

Hogyan csillapítható a térdfájdalom?

A térd fájdalma gyakori panasz, már igen fiatalon is jelentkezhet, és a kor előrehaladtával a fájdalom csak erősödik. Hátterében legtöbbször ízületi elhasználódás, porckopás áll. Dr. Váradi Éva, az aktív fájdalomcsillapítás specialistája megosztotta, milyen terápiás lehetőségeket érdemes alkalmazni a térdfájdalom esetén.

#kutya
2016.01.27.

Kivédhető egy kutyatámadás?

Évente több kutyatámadásos esetről számol be a sajtó. Vajon mit lehet tenni, ha hazafelé menet egy szabadon kószáló kutyával találod szembe magadat?

#jég
2016.01.11.

Óvatosan a jégre lépéssel!

Télen a befagyott tavak, folyók és más kisebb-nagyobb vízterek szinte csábítanak a csúszkálásra, a korcsolyázásra vagy más jeges játékra, ez azonban csöppet sem veszélytelen szórakozás.

#hideg időjárás
2016.01.06.

A legfontosabb óvintézkedések hideg időjárás esetén

A nagy hideg ugyan nem kedvez a járványok terjedésének, viszont a szervezet lehűlése elősegítheti a fertőző baktériumok, vírusok bejutását szervezetünkbe. Az extrém hideg szempontjából különösen nagy kockázatnak vannak kitéve az idősek, a csecsemők, a krónikus betegségben szenvedők, a fizikálisan vagy mentálisan korlátozottak, a szociálisan hátrányos helyzetűek, a hajléktalanok mellett a fejlődésben lévő a tinédzserek is.

#gyertya
2015.12.26.

Ne legyen tűz a gyertyafényből!

Legyen szó Karácsonyról, esetleg egy romantikus vacsoráról, szülinapi buliról, a gyertyafény hangulatosabbá, bensőségesebbé varázsolja az adott pillanatot. De csak akkor, ha biztonságos keretek között használják, mert örök igazság, hogy a tűzzel nem szabad játszani!

#epe
2015.12.15.

Epekő tinikorban

Az epekövesség egy olyan betegség, amelynek során az epehólyagban tárolódó folyékony epéből kisebb-nagyobb, kemény képletek, kövek jönnek létre. Ezek az epehólyagból kimozdulva és az epevezetékben haladva gyulladást és fertőzést eredményezhetnek az epehólyagban vagy az epevezetékben.

#kóma
2015.10.18.

Amit a kómáról tudni érdemes

A kóma ritkán tart néhány hétnél tovább. Azokat, akik ennél hosszabb ideig maradnak a tudattalan, eszméletvesztett állapotban, általában úgy jellemzik, mint vegetatív státuszú beteget. Azoknak a betegeknek, akik több mint egy évig vannak ebben a vegetatív állapotban, nagyon kicsi az esélyük az életbe való visszatérésre.

#tűz
2015.10.15.

Tennivalók tűz esetén

A tűzvédelmi szabályok és gyakorlatok szerves részei az iskolai vagy munkahelyi életnek: felkészítenek arra, hogy mit kell tenned akkor, ha tűz üt ki a környezetedben. Mi van, ha az otthonodban van tűz? Tényleg tudnád, hogy mit kellene tenned vész esetén? Sokakat felzaklathat ez a téma, ugyanis senki sem szeret belegondolni, hogy a szerettei megsérülhetnek, illetve, hogy minden holmija eléghet. De ezeket a kellemetlen dolgokat megelőzheted, ha felkészülsz.

#ultrahang
2015.08.26.

Mi mindenre deríthet fényt az ultrahangos vizsgálat?

Az ultrahang szó hallatán a szemünk előtt többnyire a vizsgálóasztalon nagy pocakkal fekvő, izgatott kismama képe jelenik meg. A képalkotó vizsgálat felhasználási köre a valóságban azonban a növekvő magzat fejlettségének és nemének meghatározásánál jóval szélesebb. Az ultrahang diagnosztikáról dr. Szabó Andrea radiológus beszélt.

#térd
2015.08.22.

5 ok, ami miatt fájhat a térdünk

Alig van olyan ember, aki ne tapasztalta volna már a térdfájdalom érzését. Dr. Dobos Márta, ortopéd orvos a leggyakoribb okokról és azok kezelési lehetőségeiről beszélt.

Mi a teendő, ha elharaptad a nyelved?
#nyelv
2015.08.16.

Mi a teendő, ha elharaptad a nyelved?

Nos, néha megtörténik. Akár autóbalesetben, akár a lépcsőn megcsúszva, akár egymásnak ütközéskor sport közben. Súlyossá is válhat az eset, mire észreveszed, hogy nagyon fáj a szád vagy a nyelved. Cikkünk segít, hogy megtudd, mi a teendő ilyen esetekben. Azt azért jobb, ha észben tartod, hogy semmi sem helyettesíti a szakszerű orvosi kezelést.

#nyár
2015.07.03.

Hogyan kerüljük el a nyár veszélyeit?

Nyár, brutális meleg, szikrázó napsütés. Mindenki nyaralni szeretne menni. Milyen jó is lenne egy tó partján ülni és lógatni a lábunkat. Azonban ez a kikapcsolódás rengeteg veszélyt is rejt magában!

#ájul
2015.05.19.

Ájulás: mi okozhatja?

Az ájulás gyakori a tinik körében. A jó hír az, hogy a legtöbb esetben ez nem valami súlyos betegség jele.