epipen
#Betegségek

EpiPen – mit kell tudnod róla allergiásként?

2024.01.29.
1 perces olvasási idő

A legtöbb allergiától szenvedőnek nem jut eszébe, hogy mindig tartson magánál EpiPen-t (epinefrin autoinjektor), ráadásul az, hogy nem is egyet, hanem kettőt, még inkább feledésbe merül. Sajnos sok súlyos allergiában szenvedő embernek egynél több adag epinefrinre lehet szüksége, ha véletlenül megeszik olyan ételt, amelyre allergiás vagy megcsípi egy rovar.

Mi is az EpiPen?

Amennyiben nálad allergiát állapítottak meg, nyilván tudod, hogy az EpiPen egy steril oldat előre töltött tollban, melyet sürgősségi, izomba történő injekcióval tudod beadni magadnak (csak és kizárólag a comb külső részébe).

Az EpiPen rovarcsípések, ételek, gyógyszerek vagy egyéb allergének által kiváltott súlyos allergiás reakciók (anafilaxia) valamint fizikai terhelés hatására fellépő vagy ismeretlen eredetű anafilaxia sürgősségi kezelésére alkalmazható.

Az EpiPen azonnali alkalmazásra szolgálhat olyanok számára is, akiknél igazoltan magasabb az anafilaxia fellépésének a kockázata, ide értve azokat is, akiknek korábban már volt anafilaxiás reakciójuk.

Az ételallergia gyakori és potenciálisan életveszélyes egészségügyi állapot. Az Egyesült Államokban évente közel 30 000 sürgősségi látogatás történik ételallergia miatt, és a becslések szerint évente 150 ember hal meg ételallergia következtében. Ennek eredményeként nagyon fontos, hogy felkészült legyél, ha allergiás reakció lép fel, mert véletlenül elfogyasztottad a bűnös ételt, és tudd, hogyan kell használni az epinefrin autoinjektort. Illetve egy kirándulás is veszélyes lehet, ha megcsíp egy rovar.

Érdemes tartalékot is magadnál tartani

Súlyos allergiában szenvedőknek érdemes legalább két adrenalin-autoinjektort magukkal vinniük arra az esetre, ha allergiás reakció lépne fel náluk. Kérdezd meg háziorvosod, hogy mikor, mit és mennyit kell alkalmaznod ilyen esetben. Beszéljétek át, hogy melyek azok a súlyos reakciók, amelyek az első epinefrin adag ellenére tovább romlanak, valamint olyan reakciók, amelyek nem javulnak az első epinefrin adag után 5-15 percen belül. Fontos, hogy csakis a háziorvosoddal megbeszélt dózisban használd, de mindig tarts magadnál tartalékot!

Amennyiben használnod kell az EpiPent, mindenképp hívd a 112-t és jelezd az anafilaxiás rohamot, még akkor is, ha a tüneteid enyhülnek.

Ügyelj arra, hogy ellenőrizd az adrenalin-automatikus befecskendezők lejárati idejét is. Ezeknek az eszközöknek a lejárati ideje általában egy év, mivel az epinefrin a fény, a levegő és a magas hőmérséklet hatására lebomlik. Érdemes feltűnően felcímkézni őket, és emlékeztetőt állítani, hogy évente ki tudd cserélni őket.

(KamaszPanasz - verywellhealth.com)