vámpír
#Betegségek

Valódi vámpírok? Emberek, akik allergiások a napra

2011.11.16.
2 perces olvasási idő

Először is, tisztázzunk néhány régi szóbeszédet! A napallergiás emberek nem éjszakában bolyongó nyugtalan teremtmények. Nem élőhalottak, habár néha érezhetik magukat annak egy napfényes bikinifesztivál végignézése után.

A napsugaraktól nem fog gyémántszerűen csillogni a bőrük, mint az Alkonyatban, egy kis napon tartózkodástól nem fognak sikítva egy kis sötét zugba menekülni, esetleg csak az orvosi rendelőbe, de oda sem sikítva. Na de akkor kik azok, akik félnek a napfénytől? Megvan rá az esély, hogy ismersz ilyen embert.

Becslések szerint csak Észak-Amerikában körülbelül 45 millió ember annyira érzékeny a napfényre, hogy attól viszkető kiütések, foltok és kis piros dudorok jelennek meg a testük fedetlen részein, mint a mellkason, háton, felkaron, hason, vagy vállon. Ők mind ugyan abban a betegségben szenvednek, aminek polimorf fotodermatózis a hivatalos neve. Csak Észak-Amerikában az emberek 10-15%-a szenved ebben a betegségben.

Létezik egy ennél is erősebb napfény-érzékenység, a porphyria, amit köznyelven néha „vámpír-betegségnek” is szoktak nevezni. A porphyria egy gyógyíthatatlan, örökletes betegség, ami az idegrendszerre és a bőrre van hatással. Ennek tünetei a napfény hatására megjelenő égő hólyagok és bőrduzzanatok, de okozhat akár súlyos görcsöket, bénulást és elmezavart is. Ez a betegség kedvelt téma különböző sorozatokban is, mint a House, vagy a Dokik. Magyarországon működik az Országos Porphyria Központ, ami porphyriás betegek ellátásával foglalkozik az ország minden területről.

alkonyat

Félretéve a vámpíros meséket, a polimorf fotodermatózis a leggyakoribb napallergia-fajta. A félelmetes tünetek ellenére a betegség általában ártalmatlan és a tünetek is megszűnnek maguktól órákon, vagy napokon belül.

Egy ilyen kiütésre az orvos csak lokális kortizon krémet, vagy prednizont ír elő. Ha egy melegebb tavaszi napon kijön a betegség, előfordulhat, hogy utána egy egész évig nem jön elő. Az orvosok szerint a polimorf fotodermatózis nem növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát.

Ez a betegség a világos bőrű emberekre jellemző, de bárkinél előjöhet. Valószínűleg a génjeinkben hordozzuk, mivel öröklődhet is. Olyan mint egyfajta allergia. Az orvosok gyakran találkoznak ezzel a betegséggel, mivel igen gyakori.

A polimorf fotodermatózis főleg fiatal nőknél jellemző. (Akik leginkább rajonganak a manapság divatos romantikus vámpírtörténetekért.) Van néhány rejtély a polimorf fotodermatózis körül, amin a kutatók imádnak csámcsogni.

A betegség sokkal gyakoribb az északi országokban élő embereknél, mint azoknál akik trópusi országokban élnek. Ausztráliában például a lakosok 5%-a produkál ilyen tüneteket. Valószínűleg az egyenlítő közelében élő emberek a mindennapos erős UV-sugárzás miatt lassan érzéketlenné válnak erre az allergiára. Azoknak az embereknek, akiknél minden tavasszal enyhén jelentkeznek a tünetek, az orvosok azt ajánlják, hogy minden nap töltsenek egy kis időt napon naptejjel, így a bőrük toleránssá fog válni a napfényre. Mintha csak edzenék a bőrünket.

Kisebb számban a polimorf fotodermatózis hólyagos kiütéseket okoz, melyek sokkal erősebbek, tovább tartanak és sokkal nagyobb területre kiterjednek a testen. Ezen betegek számára a recept általában kis dózisú ultraviola (UVB) sugárzást (ami elősegíti a bőrben a D-vitamin termelését) és egy psoralen nevű növényi kivonatot tartalmaz.

Mindkettőt az orvosi rendelőben csinálják. A növényi kivonatot egy órával azelőtt kapják, hogy elkezdenék az irányított UVB sugárzást. A betegek ezt heti háromszor kapják addig, amíg a tünetek el nem múlnak. Ez lehet néhány hét, vagy néhány hónap is.

Jóllehet a kezelés hosszúnak tűnik, de tipikusan csak évente egyszer kell megcsinálni tavasszal, ahogy a napok kezdenek hosszabbak lenni.

(M. Á., forrás MSN)