cukorbeteg
#Betegségek

Megelőzhető a cukorbetegség?

2015.05.09.
3 perces olvasási idő

Ha sportolsz, valószínű, hogy használsz bukósisakot, fejvédőt, lábszárvédőt, nyújtasz az edzés előtt annak érdekében, hogy megelőzd a sérüléseket. Miért ne vigyáznál a táplálkozás és a mozgás segítségével az épségeden kívül egészségedre is?

Nem tudhatod előre, hogy mi történhet egyes helyzetekben, de sokszor néhány biztonsági óvintézkedéssel sok kellemetlenséget és fájdalmat spórolhatsz meg magadnak. Tehetsz néhány dolgot az olyan egészségügyi problémák megelőzése érdekében is, mint a cukorbetegség. Azok a dolgok, amiket most megteszel, a későbbi problémák megelőzését segíthetik, a cukorbetegség típusától függően.

Mi a cukorbetegség?

A diabétesz egy olyan betegség, ami azt befolyásolja, hogyan használódik fel a glükóz, ami az a cukor, amely a test legfőbb energiaforrása. Úgy, ahogyan egy zenelejátszónak is szüksége van elemre, a testednek is szüksége van glükózra a működéshez. Íme, hogyan kellene normális esetben működnie:süti

1. Eszel.

2. Az ételben lévő glükóz a vérkeringésedbe jut.

3. A hasnyálmirigyed közben egy inzulin nevezetű hormont termel.

4. Az inzulin a glükóz sejtekbe jutásához szükséges.

5. A tested hozzájut a számára szükséges energiához.

A hasnyálmirigy egy hosszú, lapos szerv a hasüregben, ami az ételek emésztését segíti. Inzulint is termel. Az inzulin olyan, mint egy kulcs, ami kinyitja a test sejtjeinek ajtaját. A glükóz beépüléséhez szükséges. Segítségével a glükóz a vérből a sejtekbe jut.

De ha valaki cukorbeteg, a teste vagy nem képes inzulint termelni (ezt egyes típusú cukorbetegségnek nevezik) vagy az inzulin nem tud úgy együttműködni a testtel, ahogyan kellene. (ezt kettes típusú cukorbetegségnek nevezik) A glükóz ezáltal nem tud eljutni megfelelő módon a sejtekhez, és a vércukorszint túl magas lesz. Ha pedig túl sok cukor van a vérben, attól komoly problémák lépnek fel valakinél, ha nem kap megfelelő ellátást.

Az egyes típusú cukorbetegség nem megelőzhető

Az egyes típusú cukorbetegséget sajnos nem lehet megelőzni. Az orvosok még azt sem tudják megmondani, hogy ki fog megbetegedni és ki nem.

Az egyes típusú cukorbetegeknél az immunrendszer megtámadja a hasnyálmirigyet és elpusztítja azokat a sejteket, amik inzulint termelnek. Senki sem tudja bizonyosan, hogy ez miért történik, de a tudósok szerint a gének játszhatnak szerepet ebben. A gének olyan „utasítások”, amik alapján felépül és működik a test, és amiket a szülőktől örökölnek a gyerekek. De általában az nem elég, ha csak a cukorbetegségre hajlamosító génjeid vannak. A legtöbb esetben valami más is szükséges hozzá, például egy vírusfertőzés, hogy valakinél megjelenjen az egyes típusú cukorbetegség.

Az egyes típusú cukorbetegség nem fertőz, tehát nem kaphatod el egy másik embertől, vagy nem adhatod át a barátaidnak. És az olyan dolgok, mint a túl sok cukor fogyasztása, nem okoznak egyes típusú cukorbetegséget.

A kettes típusú cukorbetegség megelőzhető

A kettes típusú cukorbetegség más. Egyes esetekben még megelőzhető is.

A kettes típusú cukorbetegség esetében a hasnyálmirigy még képes inzulint termelni, de a test nem megfelelően reagál rá. A probléma általában a túlsúlyosság miatt alakul ki. Régebben többnyire a túlsúlyos felnőttek betegsége volt a kettes típusú diabétesz. Manapság egyre több gyereknek és kamasznak van kettes típusú cukorbetegsége, mert egyre több túlsúlyos fiatal van.

Az egészséges testsúly elérése vagy fenntartása az egyik módja a kettes típusú cukorbetegség megelőzésének. Első lépésként az egészséges étkezés és a megfelelő mennyiségű testmozgás nagyszerű. Ha valaki egészségesebb ételeket fogyaszt, és fizikálisan aktívabbá válik, azzal megelőzheti, hogy a cukorbetegség fenyegető probléma legyen számára.

Néhányan nagyobb valószínűséggel lesznek kettes típusú cukorbetegek, mint mások, olyan dolgok alapján, amelyeken nem változtathatnak. Például a bennszülött amerikai (indiánok), az afroamerikai, a hispániai-, vagy latinamerikai, illetve ázsiai csendes-óceáni szigetről származó ősökkel rendelkezők nagyobb valószínűséggel lesznek kettes típusú cukorbetegek. És azok az emberek, akiknek a családjukban van kettes típusú cukorbetegség, szintén nagyobb valószínűséggel válnak maguk is azzá.

Tegyél lépéseket a kettes típusú cukorbetegség megelőzése érdekében!

Ha meg szeretnéd előzni a kettes típusú cukorbetegség kialakulását, vagy csak egészségesebb szeretnél lenni, egy csomó más okból kifolyólag, akkor fogadd meg ezeket a tanácsokat:

  • Számodra egészséges ételeket fogyassz! Próbálj meg alacsony zsírtartalmú és más tápanyagokban gazdag ételeket fogyasztani, például teljes kiőrlésű gabonapelyhet, kenyérféléket, gyümölcsöt, zöldséget és tejterméket, valamit, sovány hústermékeket. Ezek a nagyszerű ételek elegendő tápanyagot biztosítanak számodra a növekedéshez és fejlődéshez, és szintén nagyszerű segítséget nyújtanak abban, hogy megőrizd az egészséges testsúlyodat, ami segít megelőzni a kettes típusú cukorbetegség kialakulását.
  • Korlátozd a gyorsételek és cukros üdítők fogyasztását! Ha sok kalóriadús gyorsételt és cukorral tömött italt fogyasztasz (például a szénsavas üdítők, rostos levek, jeges teák), szintén testsúlygyarapodáshoz vezethet.
  • Irány a pálya! Maradj aktív és csökkentsd az ülős, lustulós órákat, amivel szintén megelőzheted a kettes típusú diabéteszt. Nem szükséges rögtön edzőterembe menned, a mozgás egyszerűen jelentheti azt, hogy te sétáltatod a kutyát, vagy lenyírod a füvet. Próbálj mg minden nap valami olyat csinálni, ami megmozgat.
  • Ha aggályaid vannak a testsúlyoddal kapcsolatban, kérdezz! Ha úgy gondolod, hogy talán túlsúlyos vagy, netán csak azon tűnődsz, hogy mit is jelent egészségesen élni, egy orvos vagy dietetikus a segítségedre lehet. Ezek az egészségügyi szakemberek segíthetnek kitűzni a kívánt testsúlyt, sőt abban is, hogy hogyan érd el, és természetesen hogyan tartsd meg azt.

(KamaszPanasz - Sz. D. L., forrás Kidshealth)