playstation
#Betegségek

A túl sok PlayStation fájdalmas bütyköket okozhat

2009.03.30.
1 perces olvasási idő

Játékosok vigyázat! A kontroller túl szoros markolása, és a gombok erőteljes nyomogatása egy újfajta, eddig nem ismert bőrbetegséget okoz, melyet a tenyéren keletkező fájdalmas kinövések, dudorok jellemeznek

Svájci tudósok által csak „ PlayStation tenyéri hidradentitis”-nek nevezett rendellenesség fájdalmas sérüléseket okoz a tenyéren. A kontroller folyamatos markolása a gombok erőteljes nyomogatásával egyidejűleg enyhe, ám folyamatos traumás sérülést okoz a tenyér felszínén.

A gyártó cég cáfol

A gyártó cég (Sony) képviselője szerint a PlayStation 1995-ös piacra dobása óta több százmillió konzolt adtak el, anélkül, hogy panasz lett volna a termékre. Úgy vélik, mint minden más szabadidős terméknél, itt is előfordulhat, hogy a játék hevében a felhasználók nem tartanak be bizonyos előírásokat, egészségügyi javaslatokat, melyekről a használati utasításban bővebben lehet olvasni.

Természetesen nem szeretnénk a kutatás eredményét kisebbíteni vagy kétségbe vonni, sőt, érdeklődéssel olvastunk arról, ám ez az első eset, hogy termékünkkel kapcsolatban ilyen mellékhatásról hallunk” – jegyezte meg.

Pszichológiai betegséget is okozhat

Fiú kontrollerrel

A túlzásba vitt PlayStation játék mára már népegészségügyi probléma, mivel számos olyan viselkedés szikrája, melyek később pszichológiai betegségek egész sorához vezethetnek – állítják a kutatók. Más kutatók az akut tendonitist a Nintendo-val való túlzott játékkal azonosították, s most a PlayStation is felkerült a betegséget kiváltó okok listájára.

A kutatás alapjául egy 12 éves kislány esete szolgált, aki fájdalmas tenyérdudorokkal jelentkezett a genfi kórházban. Kiderült, hogy a panaszok jelentkezését megelőzően pár nappal kezdett új játékba a PlayStation-on, napi több órán át.

A tudósok gyanították, hogy a konzol hosszú ideig tartó szorítása az ismételt gombnyomásokkal egyidejűleg váltották ki a panaszokat, melyet a tenyér ez idő alatt történő izzadása tovább rontott. A játék abbahagyása után 10 nappal a lány panaszai megszűntek.

A szakértők azt javasolják, hogy ha játék közben érzékenyebbnek érzed a tenyered, mindenképpen tarts egy kis szünetet, és ne játssz mértéktelenül, ha a tenyere izzadékony.

(Forrás: KamaszPanasz)