COPD
#Betegségek

A COPD és tünetei

2014.09.23.
1 perces olvasási idő

A COPD az egyik fő halálozási tényező világszerte. A betegség visszafordíthatatlan károsodások hátrahagyásával halad előre, a tüdő szerkezetének helyreállítására nincs lehetőség.

Krónikus obstruktív légúti betegségnek (COPD) az alsó légutak (vagyis a tüdőn belüli légutak) tartós beszűkülésével járó betegségeket nevezzük. A COPD három, egymásba átalakulni képes kórképe a krónikus elzáródásos hörghurut illetve hörgő- vagy hörgőcskegyulladás, a tüdőtágulás és a tüdőasztma. A COPD alsó légúti szűkületet képez, vagyis elsősorban a kilélegzést nehezíti. A nehezített kilégzés miatt levegő reked bent a tüdőben, ami az évek során tüdőtágulást hoz létre, illetve súlyosbítja a meglévőt.

A COPD gyakori betegségcsoport, az egyik fő halálozási tényező világszerte. Kimutatható kapcsolatban áll a tartós dohányzással, ezért a COPD megelőzése szempontjából sokat számít, ha az ember nem dohányzik, illetve abbahagyja a dohányzást.

A COPD visszafordíthatatlan károsodások hátrahagyásával halad előre, a tüdő szerkezetének helyreállítására nincs lehetőség. A COPD kezelése elsősorban a tünetek mérséklésére és a további károsodások megelőzésére irányul.

A COPD tünetei

A betegség által okozott korai panaszok a köhögés, köpetürítés illetve a bizonyos ingerekre (por, virágpor, hideg levegő, pszichés stressz, fizikai munka) hirtelen kialakuló és lassan oldódó nehézlégzés, a befulladás, amelyek hullámzó intenzitásúak, de teljesen általában ritkán szűnnek meg.
A COPD tüdőtágulással ritkán kezdődik, de idővel a másik két forma tüdőtáguláshoz vezet.

A COPD legveszélyesebb következménye éppen a tüdőtágulásnak nevezett irreverzibilis tüdőkárosodás, ami sokáig nem okoz panaszt, első megnyilvánulása a fizikai megerőltetésre jelentkező légszomj, ami a munka abbahagyásakor gyorsan rendeződik. A tüdőkárosodás előrehaladtával azonban a légszomj egyre kisebb megterhelésre jelentkezik és egyre lassabban szűnik meg, végül már nyugalomban is fennáll.

A COPD tüneteinek, illetve az általa létrehozott károsodás megértéséhez érdemes áttekinteni azt, hogy hogyan működik a tüdő és miért szűkülnek be a légutak.

(WEBBeteg)