fránya testsúly!

2012.10.07.
Kedves doktornő!! némi evési és víz ivási problémákkal küzködöm.mindíg nagyon magas voltam. most 178 cm magas vagyok.15 évesen,és természetesen hogy a többi testrészem is nagyobb az általánosnál.ami természetesen kisebb nagyobb prblémákat okoz számomra.tavaly októberben egy napon a suliba nagyon elfoglalt voltam,így nem ittam elég vizet,meg azokba a napokba enni se ettem jól,mivel a szüleim azt mondták,hogy LE KELL FOGYNOM,mivel az akkori 177 centiméteremhez az akkori 66 kilóm nem tetszett nekik egyáltalán,így kevesebb kaját kezdtem enni,szóval muszályból koplalni kezdtem,mert már elegem volt abból,hogy a szüleim naponta sokszor rámhányják azt,hogy nagyobbak a méreteim a normálisnál.azon a napon estig suliba voltam.reggel hánytam,nem mentem suliba.néhány óra után anyukám kihívta a mentőket,de a doktornő nem vett figyelembe,visszafelé úton a sűrgősségitől zöldes-sárgát hánytam,ami az epétől jött.azon anapon kétszer elájultam,és végül anyukám megint kihívta a mentőket.végül kiderült,hogy epehólyag gyulladásom volt,és az epém alján iszap telepededt le a sok stressz miatt,meg a lépem megnőtt 14 centire.a doktórnő(aki nagyon goromba volt) azt modnta,hogy a vércukrom 80 volt,tehát kicsi.ezért meg kelett igyak 2 liter mentás teát 4 nagykanál cukorral,amit nem tetem meg,mivel az édeset nem nagyon kedvelem. a doki szeriont azért olyan nagy az epém meg a lépem mert ugye ígyis olyan nagynövésűnek születtem.ezek után egy kemény diétát kelet kövessek,hogy a vitaminhiányoom menjen rendbe.egy idő után már teljesen rendbe jöttem,az ekóm is jó lett.júliusba a piaocn jártam édesanyámmal meg a barátnőmmel és a júliusi melegbe rosszul lettem.megint elmentünk a sürgősségire,ahol megerősítették azt,hogy kicsit vérszegény vagyok,amit örököltem,és megint megnőtt a lépem.anuykám rájött arra,hogy akkor júliusba miért lettem rosszul. kiskorom óta eszek elég jól húst,hogy erősödjek.azon a héten anyu azt javasolta,hogy hadjam abba,és egyek salátákat,és persze hogy lefogyjak.a szervezetem annyira megszokta a húst,hogy ha érzi,hogy nem ettem kellő mennyiséget már kezdem gyengülni.persze a húsevés a vérszegénységemre is állítólag jót tesz. anyukám a mai napig mindennap sokszor elmondja,hogy kevesebbet kell ennem,hogy fogyjak le.most 178 centi magas vagyok, 67 kilóval 15 évvel.de ha elkezdem kevesebbet enni a kelletnél érzem,hogy gyngülöm!

Szakértőnk válasza a fránya testsúly! kérdésre

Kedves Levélíró!

A legfontosabb: a magasságodhoz egyáltalán nem sok a súlyod! Persze, a korodhoz képest jó magas vagy, de ezt meg nyilván örökölted valakitől (Biztosan magasak a szüleid is.) Nem szabad koplalni, mert az semmire sem vezet (vagyis de, ilyen rosszullétek várhatók). Figyelj oda arra, hogy elég folyadékot vigyél be (naponta 2-3 litert). Egyél rendszeresen, egyszerre kisebb adagokat, így a vércukorszint ingadozása is elkerülhető. Nem szabad szélsőségesen táplálkozni, tehát nagyjából mindent fogyaszthatsz, de mértékkel. Tehát szerepeljen az étrendedben (teljes kiőrlésű) szénhidrát, elegendő fehérje (tej, tejtermék, sovány hús, tojás, hüvelyesek), kevés zsír, sok-sok (nyers) zöldség és gyümölcs. A húst hússal nem jó elv, felesleges terhelést ró a vesékre. Hetente 2-3 alkalommal is elég húst enni, a fehérjék bevitele más módon is lehetséges (ld. előbb). Emellett pedig, ami nagyon-nagyon fontos: mozogj rendszeresen. Így elkerülhető az esetlege hízás is, és még jól is érzed magad, növeled az állóképességed.

A lép megnagyobbodása olyan jel, amit érdemes lenne kivizsgáltatni. Ha vashiány áll fenn (laborral igazoltan), vaskészítmény szedése javasolt.

Üdv:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor