Kisfiam

2011.03.18.
Kedves Doktor nő!
Van nekem egy 11 éves kisfiam, aki 1 hete "nagyfiú" lett. Egyik este fürdés közben szólt nekem, hogy" anya nézd, mi ez a fehér trutyi". Megdöbbentem, nem is akartam elhinni, hogy az tényleg sperma. Csak amikor rákérdeztem mi is történt, akkor mondta el, hogy miközben megmosta a fütyijét, akkor föl állt neki és föl le húzogatta a bőrt és egyszer csak kijött a trutyi. Én azt válaszoltam neki, hogy ez "fehér pisi" és előszokott fordulni, ha sokáig mossa a fütyijét miközben húzogatja, és lehet éjszakánként is előfog fordulni, de akkor szóljon nekem és kicseréljük a lepedőket. Erre a kisfiam teljesen, kiborult, elszörnyülködött, azt mondta ez undorító, olyan mint a takony és ő nem akarja még 1x ilyen történjen. Próbáltam nyugtatni, hogy ha nem sokáig húzogatja a fütyijét, akkor nem fog belőle "fehér pisi" jönni , ha meg akarja, hogy jöjjön, akkor nyugodtan csinálja, de éjszaka nem tudja elkerülni, mert természetes dolog, ahogy az is hogy kezd szőrösödni a fütyije. Utóbbi 2-3 napban úgy kell könyörögni neki, hogy fürödjön meg és mossa meg lent is. Pedig biztattam is, hogy próbálja ki újra milyen érzés a fehér pisilés akár a kádban, akár benn az ágyban, de ő maga a gondolattól is már rosszul van, hallani sem akar róla. Ő nagyon félénk, visszahúzódó. Nagyon megviselt ez engem is, hogy a pici fiam kezd felnőni és ilyen korán, amikor még annyira, de annyira gyerek.
Kérem a doktornő segítségét, mit tanácsolna, mit tenne az én helyemben. Hogyan tudnám elfogadtatni vele, hogy ez normális. Előre is köszönöm.
Egy aggódó anyuka

Szakértőnk válasza a Kisfiam kérdésre

Kedves Levélíró!

Megértem az aggodalmát, nem lehet egyszerű ilyen hamar szembesülni azzal, hogy a dédelgetnivaló kisfiunk lassan férfi lesz.. Ugyanakkor azt hiszem, hogy nem kellene túlságosan nagy "hűhót" csapni a dolog körül. Ezzel csak azt erősíti a kisfiúban, hogy ez valami titokzatos, félelmetes dolog, holott ez természetes. A helyében én (amikor alkalom adódik erre) beszélnék pár szót a fiammal. Helyére tenném a sperma és a pisi közötti különbséget, és elmondanám, hogy mi a szerepe a fogantatásban. (Természetesen mindezt a gyerek szintjén.) Tudatosítanám, hogy a magömlés minden szexuálisan érett férfival megtörténik, de ha nem akarja, akkor nem kell tudatosan kiváltania. Persze, az éjszakai magömlést nem feltétlenül tudja elkerülni. Talán még jobb lenne, ha ezt a beszélgetést a kisfiú apukája ejtené meg, mint "férfi a férfival". Ezek után viszont szerintem érdemes lenne a témát egy kicsit pihentetni és csak akkor felhozni ismét, ha a gyereket ez érdekli, ha van ezzel kapcsolatos kérdése stb.

Ne aggódjon, minden rendben lesz. Ez az élmény valószínűleg nagyon új, meghökkentő, zavarba ejtő volt a kisfia számára, de szépen megnyugszik majd.

Üdvözlettel:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor