Nőhetek még?

2014.08.27.
Kedves Doktornő!
17 éves fiú vagyok,és 163-167 centi magas.Az lenne a kérdésem,hogy lehetek e még magasabb,ha 4 éve nem növök semmit?8. óta nem növök semmit.12 évesen már 161-165 centi magas voltam(azért nem tudom pontosan mennyi,mert össze-vissza mérnek mindennek,de szerintem inkább 163 centi vagyok).Apukám 176 centi magas,anyukám 153 cm,és az öcsém most 14 évesen már több,mint 170 centi.Egyre inkább azt veszem észre,hogy apukámra hasonlítok a legjobban,bár valamennyire hasonlítok anyukám apukájára is,aki kb.akkora,mint most én,de anyukám két testvére 170 centi fölött van.Szerimtem az elég nevetségesen nézne ki,ha még ők is jóval magasabbak lettek az apjuknál,és én egy jóval magasabb apával még a 170 centit sem érem el.Amikor belenézek a tükörbe megfájdul a fejem vagy hányingerem lesz.Nem akarom elhinnni,hogy apukám hájas testét örököltem,és mégis olyan magas leszek,mint anyukám apukája,aki azért jóval vékonyabb.Akiket ismerek fiúkat,mind magasabbak az apjuknál,vagy majdnem akkorák,én meg jóval alacsonyabb vagyok.Mondták már,hogy azért nem nőttem,mert későn érő vagyok,ami azért nem igaz,mert korán érő vagyok(már tiszta szőr voltam,amikor az osztály társaim még teljesen csupaszok voltak).Lehetek akkora,mint az apukám,vagy a 170 centit legalább elérhetem még?Hallottam már olyat,hogy valaki 17 évesen 159 centi volt és később 179 lett,vagy hogy 16 évesen 160,08 évesen 180 lett,és olyat is,hogy 17 évesen 177 volt,19 évesen 194 lett.Nem tudom ezek mennyire igazak,és hogy ez lehetséges e?Nem rég voltam a gyerekorvosnál ezzel a problémával,és azt mondta,hogy 170 valahány centi leszek,ez tényleg lehetséges?Válaszát várom!

Szakértőnk válasza a Nőhetek még? kérdésre

Kedves Levélíró!

Mivel az utóbbi években nem nőtt már a magasságod, sajnos kis esélyt látok arra, hogy a jövőben néhány (1-2) centiméternél többet fog. Az is alátámasztja mindezt, hogy a nemi érés jelei korán megjelentek, ami magával hozza a csontnövekedés lassú leállását is.

Mindenesetre hidd el, hogy sokan élnek a tiedhez hasonló magassággal és békében önmagukkal. Azt javasolnám, hogy azon próbálj meg változtatni, amin tudsz (tehát a testalkatodon, a súlyodon). Egyáltalán nem kötelező, hogy valaki "hájas test"-ben éljen. Kezdj el mozogni, sportolj rendszeresen. A testmozgás jókevre derít, feltölt energiával és sokat segít abban, hogy nőjön az önbizalmad.

Üdv:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor