vásárlás
#Zöldövezet

Felelősen még élvezetesebb a vásárlás – 2. rész

2009.09.18.
1 perces olvasási idő

A cikk első részében azzal kapcsolatosan adtunk tippeket, hogy mire figyelj oda vásárlás közben, az egyes termékek közötti válogatás során. Ebben a részben pedig általános tanácsokat adunk azzal kapcsolatban, hogy „shoppingolás” közben hogyan tudod a környezeted állapotát is szem előtt tartani.

Vásárolj nagy tételben!

Nagyobb tételek vásárlásakor általában akciós áron juthatsz a termékekhez, és jelentősen csökkenthető az az energia, amit a vásárolt cikkek hazaszállításakor használsz el.

Ha például kocsival mész a boltba, s nagybevásárlást tartasz, akkor ritkábban jutnak a levegőbe a kipufogógázból származó káros anyagok, mintha minden nap csak egy-két terméket vinnél haza a boltból a kocsiddal.

Menj gyalog, vagy biciklivel a boltba!

Ha teheted, menj inkább gyalog, vagy biciklivel a boltba, esetleg válaszd valamelyik tömegközlekedési eszközt! Ezáltal nagymértékben csökkenthető lenne a levegőbe jutó káros anyagok mennyisége, és még az egészségedért is tettél valamit. Az Egyesült Államokban például az összes felhasznált energiának a 4 %-át teszi ki a termékek gyártása, és a 10 %-át pedig a termékek hazaszállítása.

Válaszd a nagyobb kiszerelést!

Ha egyfajta termékből többet is akarsz venni, nézd meg inkább, nincs-e abból nagyobb kiszerelésű – például két fél literes ásványvíz helyett vegyél egy literes vizet! Ezáltal nem termelsz annyi szemetet, s máris tettél egy lépést környezetedért.

Vásárolj bioélelmiszereket!

Bevásárlás

A biotermékeket gyártó gazdálkodások nem használnak vegyszereket az élelmiszerek előállításhoz. Ha ilyen termékeket vásárolsz, nem kerülnek vegyi anyagok a szervezetedbe és a környezetedbe sem. A biogazdálkodók ugyanis nem „tömik tele” termékeiket káros növényvédő szerekkel, műtrágyákkal, és mesterséges anyagokkal.

Hasznosítsd újra a műanyag- és a papírszatyrokat!

Használj kevesebb nejlon-és papírtáskát! Ne dobd ki őket egyből a szemetesbe, amint hazaértél a boltból, hanem vidd el legközelebb is ugyanazt a szatyrot a vásárláshoz! Akár kukászsákként is felhasználhatod őket. Ezáltal nem kell olyan sok új táskát gyártani, így nagyon sok fa menekülne meg a kivágástól, a műanyag szatyrok pedig nem szennyeznék a természetet.

Ha kicsit is felelősnek érzed magad a környezeted megóvásáért, akkor fogadd meg ezeket a tanácsokat és a cikk első részében található tippeket! Egyszerűek, de annál hasznosabbak.
A természet meghálálja!

(KamaszPanasz - B.M.)