liszt
#Zöldövezet

19 tuti tipp a liszt használatához

2024.02.24.
3 perces olvasási idő

A legtöbb ember a lisztet a kamrában tartja, tésztát és kenyeret készítenek belőle, valamint mártásokat és szószokat sűrítenek vele. Használhatod azonban számos más célra is a réztisztítástól kezdve a pattanások kezeléséig. Íme, tippjeink.

Liszttel a kreatív művekért

1. Nem kell rögtön a boltba rohannod, hogy beszerezz néhány adag gyurmát. Csak keverj össze egy pohár meleg vizet, egy pohár lisztet és egy fél pohár sót egy evőkanál növényi olajjal, hogy elkészítsd a saját só-liszt gyurmádat.

2. Készíts egy különlegesebb állagú gyurmát: keverj össze egy pohár babaolajat 8 pohár liszttel. Meglátod, egy teljesen új élményt nyújt majd a kreatív kezeknek.

3. Légy még ravaszabb, hogy a felnőttek is szórakozhassanak. Készítsd el a saját agyagodat másfél pohár lisztből, fél pohár vízből, 1/8 pohár sóból és egy evőkanál növényi olajból. Gyúrd a tésztát, és formázd olyanra amilyenre szeretnéd. Változtasd át maradandó művészeti alkotássá, azzal, hogy kisütöd (körülbelül 1 órán keresztül 200 fokon). Megkeményedik és megőrizheted vagy akár el is ajándékozhatod.

Liszttel a szebb otthonért

4. Problémáid vannak a műanyag üvegek kinyitásával? Ha sikerült kinyitnod, érintsd az üveg szélét lisztbe. A kupak ezután nem fog odaragadni még egyszer, miután visszacsavarod.

5. A rozsdamentes acél fakónak és piszkosnak tűnik? A liszt kivilágosíthatja. Szórj rá lisztet a mosogatóban, ha megszáradt. Dörzsöld egy száraz ruhával, hagyd rajta, majd öblítsd le a ragyogó fény eléréséért.

6. A réz egy idő után a levegő hatására bezöldül, ekkor nem árt egy kicsit kezelésbe venni, hogy visszanyerje régi pompját. Keverj össze egyenlő mennyiségű lisztet, ecetet és sót a tisztító masszához. Vidd fel a rézre, hagyd megszáradni, majd tisztítsd meg egy puha ronggyal. Fantasztikusan fog kinézni!

7. Űzd el a hangyákat lisztcsíkkal. Szórj lisztet a földre a kertben vagy a bejáratnál, így megelőzheted azt, hogy bejussanak azokra a területekre, ahol nem szívesen látod őket.

8. A kártyapaklid ragad az olajos harapnivalóktól és a zsíros ujjaktól? Ha a kártyák összeragadnak, dobd őket egy tálba egy fél pohár liszttel, hogy felitasd a zsíros koszt. A következő kártyapartin már könnyebb lesz szétválasztani őket.

9. Távol akarod tartani a krumplitól a rovarokat? Védd meg a növényedet azzal, hogy lisztet szórsz rá. Egy természetes mód, amivel megszabadulhatsz tőlük, mindenféle vegyszer nélkül.

10. Szeretnél guacamolét készíteni? Ha az avokádód éretlen, tedd be egy tálba, majd fedd el liszttel. Hagyd állni addig, amíg meg nem érik.

11. Készítsd el a saját ragasztódat liszt, cukor, ecet és víz segítségével. Használhatod például papírok ragasztására – nem csak olcsó elkészíteni, de tökéletesen környezetbarát is.

12. Mosd a szennyest tisztára és frissre saját készítésű keményítővel. Keverj el két evőkanál lisztet egy pohár hideg vízben. Ezt add hozzá egy pohár forró vízhez és keverd, amíg sűrűvé nem válik. Hagyd meghűlni, majd használd keményítőként.

13. A ragasztóspray egy kényelmes megoldás, szinte minden esetre. Forralj 3 pohár vizet egy kevés sóval. Tedd fel közepes lángra és lassan keverj bele 3 evőkanál lisztet. Ezután hagyd a masszát meghűlni szobahőmérsékleten, majd tedd egy flakonba, amit negyed részig alkohollal töltöttél meg. Így kész is a saját készítésű ragasztóspray.

Liszttel a szépségért

A hatékony szépségápolás nem feltétlenül pénz kérdése. A liszttel kiváló szépségkezeléseket hajthatunk végre otthon, fillérekből.

14. Pattanásokkal küzdesz? Keverj össze egyenlő mennyiségű lisztet és mézet. Tedd a masszát a pattanásokra, takard le egy sebtapasszal, s a duzzanat lejjebb is megy, mire másnap felébredsz.

15. Ha nagyon sietsz valahová, a száraz sampon csodákra képes. A liszt remek szárazsamponná válik ilyenkor. Szórd rá a hajtövekre, majd söpörd le egy bolyhos sminkecsettel, hogy megszabadulj a felesleges olajtól.

16. A lisztből készült maszkokkal látványos eredményt érhetsz el a megjelenésedben. Az egyik módja a simább bőr elérésének a következő: keverj össze 2 evőkanál rizslisztet, 1 evőkanál zöldteát és 1 evőkanál mézet. Vidd fel az arcodra, hagyd megszáradni, majd öblítsd le az arcod, hogy simább legyen.

17. Egy másik lisztből készült maszk: 2 evőkanál csicseriborsólisztből, 3 evőkanál mandulatejből és ¼ evőkanál kurkumából áll. Egy növényi maszk ami felfrissíti a bőrödet. Hagyd száradni maximum 20 percig, majd öblítsd le.

18. Kiváló méregtelenítő a bőrödnek a lisztből és vörös szőlőből készült maszk. Keverj pépesre egy pohár vörös szőlőt, majd adj hozzá pár evőkanál lisztet. Keverd masszává, majd hagyd rajta az arcodon 15 percig. Öblítsd le, majd finoman törölgesd meg az arcod.

19. Szeretnéd fehéríteni és fényesíteni a bőrödet? Keverj össze két evőkanál lisztet egy evőkanál joghurttal és egy csipetnyi kurkumával. Vidd fel az arcodra és hagyd száradni 25 percig, majd mosd le meleg vízzel.

A liszt tehát nagyon sokoldalú, a legtöbb ember nem is gondolná, mennyire. Van más ötleted is arra, hogy hogyan lehet felhasználni a ház körül, vagy egyéb szépségtrükkökre? Oszd meg velünk kommentekben!

(KamaszPanasz - K.F.)