olívaolaj
#Zöldövezet

Olívaolaj: mire jó a konyhán kívül?

2023.08.23.
3 perces olvasási idő

A táplálkozási szakértők a végtelenségig tudják fokozni az olívaolaj dicséretét istenítését, a benne található rendkívül egészséges összetevők miatt. Ez az olaj gyakorlatilag meghódította az egész Nyugatot, arról nem is beszélve, mennyire elterjedt Keleten. De vajon mire használható az étkezésen kívül?

Zsiradékként használva ételeinkhez előkelő helyet foglal el a szívbarát rangsorban. Ám nem csak főzésnél használhatjuk, hanem számtalan más alkalommal is. A következő néhány felhasználási módhoz nem kell méregdrága csodaolajokat venned, csak egy palack természetes, extra szűz olívaolajat.

20 dolog, amire jó az olívaolaj

Borotválkozás: az olívaolaj biztonságos és vegyszermentes síkosítónak bizonyul a borotválkozásnál. Mosakodás és borotválkozás után masszírozz egy kiskanálnyit a bőrödbe! A hatás nem marad el! Nyugtatja és hidratálja az irritált bőrt.

Fa bútor polírozó: kend be egy elöregedett bútorodat egy kiskanálnyi olajjal, egy puha rongy segítségével. Ha szeretnéd fokozni a tisztító hatást, keverd el az olajat egy kis ecettel és citromlével, így még finom illata is lesz. A bútortisztává válik és ragyogóan fényes lesz a felülete.

Körmökre: használj egy kis olajat a körmeid ápolására, vagy áztasd a kezed olajos vízbe egy manikűr előtt, így a bőr felpuhul és könnyebben helyre tudod igazítani a körmeidet, ráadásul vitaminjai remekül táplálja a kezedet.

Edények tisztításának könnyítésére: a mézzel vagy zsírral szennyezett edényeket és evőeszközöket könnyebben el tudod mosni, ha rájuk kensz néhány csepp olajat.

Haj göndörödés szabályzása: elég néhány cseppnyi olajat eloszlatni a kusza fürtökön, így ha kimész az utcára, strapabíróbb lesz frizurád az időjárási viszontagságok ellenére is.

Javíts meg egy beragadt cipzárt: egy vattapamacs segítségével kend be a beszorult cipzár fogait és finoman húzd le. Már kész is!

Cica kényeztetéséhez: ha belecsempészel egy kis olajat cicád ételébe, biztosíthatod a szőrgolyómentességet, sőt az olaj ragyogó bundát is kölcsönöz kedvenceolívadnek.

Házi ajakbalzsamhoz: keverj össze méhviaszt és olívaolajat azonos arányban, és kész is a házi ajakír. Remek választás a tavaszi szél okozta kicserepesedés ellen...és még természetes is!

Horkolás megakadályozásához: lefekvés előtt nyelj le egy kiskanálnyi olajat, ez benedvesíti a torok izmait, és segít abban, hogy ne horkolj.

Rozsdamentes edények fényesítésére:egy ronggyal időnként töröld át az edényeket, ezzel megelőzheted a korróziót, a rozsdásodást.

Bőrradír: dörzsöld be bőrödet olajjal, majd cukorral vagy sóval, így kiváló házi bőrradírt kapsz! Az eredmény: pihe-puha bőr! Az olívaolaj emellett még azért van olyan jó hatással a bőrre, mert egészséges zsírokat, fenolos antioxidánsokat, E-vitamint, olajsavakat tartalmaz. Ezek a hatóanyagok segítenek megszabadulni a szabad gyököktől és orvosolják a Nap által okozott károkat.

Bőrkeményedés ellen: ha lábad extra szűz olívaolajba áztatod hetente legalább egyszer, akkor nem csak a körmeid lesznek szebbek, de az olaj a börkeményedéses, kirepedezett sarkaidrais jó hatással lesz. Ha nem szeretnéd az egész lábad beáztatni, akkor az is elég, ha bekened a sarkaidat,a talpaidat és zoknit húzol éjszakára, reggelre a talpad puha lesz.

Fürdésnél: adj 1-2 evőkanálnyi olajat a fürdővizedhez, el fog állni a szavad, amikor megtörölközöl, olyan puhává varázsolja a bőröd!

Nagyszerű hajkondícionáló: egyaránt jót tesz a fejbőrnek és a hajnak, ha nagyjából 20 percig rajta hagyod a vizes fejeden az olívaolajos pakolást.Csak fedd le alufóliával és törölközővel is a hajadat, majd a hatóidő letelte után samponnal mosd ki. Szárítás után alkalmazhatod szérumként is, már pár csepptől is fénylő lesz a hajkoronád. Korpásodás vagy hajhullás esetén masszírozd az olajat a fejbőrödbe, és egész éjjel hagyd fent.

Sminklemosónak: kenj egy keveset a szemed alá és az arcodra, majd töröld le a sminket egy vattapamacs segítségével!

A száraz arcbőr védelmezője: egy meleg olivaolajos pakolás csodákat művel - kíméletesen hidratálja és ápolja a bőrt.

Fülfájás gyógyítására: nagyon óvatosan kenj olajat a füled köré vattapamaccsal. Ez segít a fülfájásnál és a túlzott fülzsír képződés megakadályozásában!

Festék eltávolítása a bőrödről: kend be az érintett területeket olajjal, hagyd felszívódni kb. 5 percig, majd mosd le szappanos vízzel.

Tetvek ellen: olajozd be a hajad, hagyd rajta 40 percig, majd mosd ki samponnal.

Köhögés ellen: csak nyelj le egy evőkanállal, hogy megszüntesd azt a kis csiklandozó érzést, ami a köhögést okozza.

Ha a hajadba ragada rágó: ne nyúlj azonnal az olló után, inkább tégy egy kevés olívaolajat a rágógumira és a környező területre, majd várj pár percet. Mivel az olaj csúszóssá teszi a tincseket, így könnyedén ki tudod hámozni a rágót a hajszálak fogságából.

Nyikorgó ajtó javítására: kend be olajjal a nyikorgós részt egy vattapamaccsal vagy egy ronggyal.

Cipőfényezőnek: Garantált a csillogás!

Kerti szerszámok tisztításához: íme, egy tipp kertészkedőknek - olajozd be a kerti szerszámokat használat előtt, így könnyebben le fognak jönni a sárrögök. Ha ezzel kened be a kerti szerszámok szárát, akkor azok puhák maradnak és nem fognak kiszálkásodni. A fémeszközöknél megakadályozza a rozsda megjelenését.

(KamaszPanasz - Gy.P.F.)