szódabikarbóna
#Zöldövezet

50 dolog, amire jó a szódabikarbóna

2023.01.08.
4 perces olvasási idő

A szódabikarbóna sütésen kívül több területen is felhasználható. Ez a természetes anyag, kevésbé ismert nevén nátrium-bikarbonát nemcsak a tortáid ízét javítja, hanem mérgező hatás nélkül, környezetbarát módon segít az élet számos területén (akárcsak a citrom és az olívaolaj).

A szódabikarbóna segít szabályozni és semlegesíteni a PH-értéket, vagyis a segítségével egy anyag nem lesz túl lúgos, illetve túl savas. Íme, a szóbabikarbóna 50 legjobb felhasználási módja:

Test

1. Csinálj belőle fogkrémet. Mártsd a nedves fogkeféd egy kis szódabikarbónába, és moss vele fogat. Régen fogfehérítésre használták, illetve a lehelet felfrissítésére. Egy kis vízzel, illóolajjal vagy fertőtlenítő hatású teafaolajjal elkeverve kiváló fogpasztát készíthetsz belőle.

2. Használd dezodorként. Simíts egy keveset a hónaljadra, hogy csökkentsd a testszagot.

3. Használd szájvízként. Semlegesíti a száj kellemetlen ízét, szagát. Egy pohár vízbe tegyél egy teáskanálnyi szódabikarbónát, és ezt forgasd meg a szádban, köpd ki, majd öblítsd ki.

4. Használd bőrradírként. Finoman eltávolítja az elhalt hámsejteket. Elkészítéséhez keverj össze három az egyhez arányban szódabikarbónát és vizet, majd ezzel dörzsöld végig körkörös mozdulatokkal a bőrödet, aztán öblítsd le.

5. Kezeld vele a rovarcsípéseket. Keverd össze vízzel, és kend be vele a csípésedet: enyhíteni fogja a viszkető érzést.

6. Próbáltad már samponként? Igaz, a szódabikarbóna befolyásolja a fejbőr PH-értékét, de almaecettel összekeverve tökéletesen alkalmazható sampon helyett.

7. Használd spa kezelésként. Adj a fürdővízhez egy kis szódabikarbónát vagy fürdősót, és máris élvezheted a kényeztető fürdőt.

8. Enyhíti a meleg/izzadság által okozott kiütéseket. A fürdővízhez adj két evőkanállal, hogy enyhítsd a viszkető kipirosodást.

9. Használd savlekötőként. Enyhíti a gyomorégést és a gyomorpanaszokat. Egy fél pohár vízhez adj fél teáskanál szódabikarbónát, hogy kezeld a problémáidat.

10. Megnyugtatja a lábat. Kényeztesd a lábaidat egy tál meleg vízben, amelyhez adj három evőkanál szódabikarbónát.

Tisztítás

11. Lefolyótisztításhoz keverj össze egy csésze szódabikarbónát és egy csésze ecetet, hogy megszüntesd a dugulást.

12. Tisztítsd a ruhákat kíméletesen. 3-4 liter vizet, egy lereszelt mosószappant és fél csésze szódabikarbónát összemelegítve vegyszermentes folyékony mosószert kapunk.

13. Tartsd a fésűidet és hajkeféidet tisztán. Ahhoz, hogy eltávolítsd a fésűidről a felhalmozódott olajokat, áztasd azokat egy tál meleg vízbe, amelyhez adj egy teáskanál szódabikarbónát. Ezután öblítsd le és hagyd megszáradni a fésűket, melyek így a fénytelen hajnak is csillogást adnak.

14. Fényesítsd ki az ezüstjeidet. A szódabikarbónát vízzel összekeverve készíts pasztát. Ha átdörzsölöd vele az ezüstláncod/karkötőd/gyűrűd egy tiszta ruhával, majd leöblíted és megszárítod, nagyon szép világos lesz újra az ékszered.

15. Tedd csillogó fényessé a padlót. Keverj össze fél csésze szódabikarbónát egy vödör meleg vízzel, hogy könnyedén megszabadulj a piszoktól. Töröld fel, majd élvezd az új csillogó padlódat.

16. Zsíroldás: az olajat, zsírt könnyebben el lehet távolítani, ha a megszokott mosogatószerhez adsz egy púpozott kanál szódabikarbónát. Hagyd ázni egy darabig.

17. Tisztítsd meg vele a mosogatógépet. Szagtalanítja és tisztítja, ha a mosogató fázishoz egy kis szódabikarbónát is adsz.

18. Autómosáshoz: meleg vízhez adj egy kis szódabikarbónát, majd egy puha ronggyal, szivaccsal vagy kefével távolítsd el a szennyeződéseket.

19. Távolítsd el az olaj- és zsírfoltokat. A kisebb, enyhe foltokat ki tudod szedni szódabikarbóna és egy nedves kefe segítségével.

20. Tisztítsd meg a mikrohullámú sütőt. Tegyél egy szivacsra belőle, majd tisztítsd meg a belsejét. Ezáltal a szagokat is csökkented.

21. Tisztítsd meg a sütőt. Szórd be a sütő felületét szódabikarbónával, majd permetezd meg vízzel - másnap reggel dörzsöld végig, majd alaposan öblítsd le.

22. Készíts egyszerű, kímélő súrolószert. Enyhén nedves szivacsra szórj szódabikarbónát, majd dörzsöld végig vele a kádat, a mosdót és a csempét. Öblítsd le és töröld szárazra.

23. Állítsd meg a gaz növekedését. Természetes gyomirtóként is használhatod. Szórj szódabikarbónát a repedésekbe.

24. Tisztítsd meg a konyhaedényeket. Távolítsd el a maradékokat úgy, hogy szódabikarbónát szórsz az edény aljára és összerázod. Adj hozzá forró vizet és mosogatószert, hagyd ázni 15 percig, majd mosd el.

25. Tisztítsd meg a bútort. Tegyél szódabikarbónát egy tiszta nedves szivacsra, majd dörzsöld át vele a bútorokat könnyedén. Végül töröld le egy száraz ruhával.

26. Tisztítsd meg a műanyag zuhanyfüggönyt. Szórd meg a szódabikarbónával, és egy nedves kefe segítségével dörzsöld át a zuhanyfüggönyt, majd öblítsd le.

27. Turbózd fel a mosószert. Adj fél csésze szódabikarbónát a folyékony mosószerhez, hogy a ruhák fényesebbek legyenek.

28. Töltsd ki a lyukakat a falon. Keverd össze fehér fogkrémmel és egészítsd ki a lyukakat a levakolt falon, ne aggódj, meg fog száradni.

29. Tűzoltásra. Kisebb tűzre szórj egy marék szódabikarbónát, hogy kialudjon a tűz.

Szagtalanítás

30. Légfrissítő. Többé már nem lesz szükséged vegyi anyagokra körülötted, ha desztillált vízhez adsz egy evőkanál szódabikarbónát és pár cseppet a kedvenc illóolajodból.

31. Szagtalanítsd a hűtőt. Tegyél egy nyitott dobozba szódabikarbónát és hagyd a hűtőben, hogy elvégezze a dolgát.

32. Frissítsd fel a szőnyeget. Szórj szódabikarbónát a szőnyegre, várj 15 percet vagy egy éjszakát, és porszívózd fel a szőnyegből a port.

33. Szagtalanítsd a szemetesvödröt. Szórj szódabikarbónát a szeméttároló aljára, hogy távol tartsd a szagokat.

34. Frissítsd fel a sportfelszerelésedet. Szórj egy keveset az edzőtáskádba, hogy csökkentsd a szagokat.

35. Szagtalanítsd a szekrényedet. Egy doboznyit tegyél a szekrényedbe, hogy felfrissítsd a ruhásszekrényedet. Adj hozzá néhány csepp levendulaolajt, hogy távol tartsd a molylepkéket.

36. Szüntesd meg a WC kellemetlen szagát. Tegyél a WC-be egy csészényit, hagyd állni egy órát, mielőtt leöblítenéd.

37. Szagtalanítsd a cicaalmot. Tegyél egy dobozba szódabikarbónát, majd helyezd az alom tetejére.

38. Frissítsd fel a plüssállatokat. Szórj szódabikarbónát a plüssre, hogy megtisztítsd. Várj 15 percet, mielőtt kimosod belőle.

39. Szagtalanítsd a kandallót, cserépkályhát! Tüntesd el a korom szagát azáltal, hogy eltávolítod a hamut a kandallóból és egy tál szódabikarbónát helyezel el benne.

40. Szagtalanítsd a fa vágódeszkádat. Szórd meg szódabikarbónával a deszkát, dörzsöld meg, majd öblítsd le.

41. Eltünteti a szagot a porszívóból, ha szódabikarbónát porszívózol fel vele.

42. Szagtalanítsd a tornacipődet. Rázz egy kis szódabikarbónát az éppen nem használt cipőbe, hogy frissen tartsd addig, amíg nem viseled újra.

43.Szagtalanítsd a kisállatod fekhelyét. Szórj bőséges mennyiséget házi kedvenced fekhelyére, várj 15 percet, majd porszívózd ki belőle.

Élelmiszer és növények

44. Őrizd a virágok frissességét. Adj egy teáskanálnyit a vázába, hogy hosszabb ideig életben tudd tartani a virágodat.

45. Szagtalanítsd az ételhordozódat. Mikor éppen nem használod az uzsonnás-dobozod, szórj bele egy kis szódabikarbónát, hogy elvegye az előző ételek szagát.

46. Semlegesítsd a babot. Felpuffadsz a babtól? Tegyél egy teáskanálnyit a vízbe, míg áztatod a száraz babot.

47. Zöldség- és gyümölcsmosásra. Víz alatt tisztítsd meg szódabikarbónával a gyümölcsöket és zöldségeket, hogy eltávolítsd róluk a növényvédő-szerek maradékát.

48. Készíts lágy omlettet. Ha minden három tojáshoz raksz fél teáskanálnyi szódabikarbónát, akkor a kívánt állagú omlettet éred el vele.

49. Készíts finomabb teát. Tegyél egy csipet szódabikarbónát egy liter frissen főzött teába, hogy megszüntesd a keserű ízt.

50. Tartsd a hangyákat távol. Keverd össze a szódabikarbónát és a sót fele-fele arányban, és szórd le oda, ahol a hangyák jönnek-mennek.

(KamaszPanasz - S.C., lifehack)