sör
#Zöldövezet

Sörösdobozokkal a környezetvédelemért

2011.11.22.
2 perces olvasási idő

A környezettudatos életszemlélet része a megújuló energiaforrások – mint a szél vagy a víz - felhasználása. A napenergia hasznosításának egyik házilag is elkészíthető formája a sörkollektor, amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

A Föld fosszilis energiaforrásai – például a szén, az olaj, a földgáz – folyamatosan csökkennek, ezért egyre több kutatás irányul a megújuló energiaforrások minél sokoldalúbb kiaknázására.

Mi a sörkollektor?

A sörkollektor valójában egy olyan napkollektor, amelynek a megalkotásához alumíniumból készült sörös dobozokat használnak fel. A napkollektor pedig egy olyan berendezés, amellyelTe isát tudod alakítania Nap fényenergiáját hőenergiává. Hőcserélő közegként általában a vizet alkalmazzák, de a célnak megfelel a levegő is.

A sörkollektor az amerikai kontinensről származik, hazai változatát elsőként Szentgyörgyi Péter valósította meg. A mérnöki tapasztalatok szerint nagyjából 60.000 Ft szükséges egy sörkollektor előállításához, ha nem adjuk hozzá a sörös dobozok árát. A berendezés óránként 100 m3 40-50°C-os levegőt fúj a szobába. Így egy 2 m2-es felülettelrendelkező kollektorral a fűtési szezonban ideális körülmények között 300-400 kWh energiát lehet nyerni. Egy ekkora méretűsörkollektormár biztosítja egy 20m2 alapterületű helyiség hőkezelését (vagyis a szobádét biztosan), de a készülék teljesítményét befolyásolja, hogy milyen állapotban van az adott épület külső szigetelése, illetve a nyílászárók.sörösdoboz

Hogyan működik a sörkollektor?

A sörkollektor működése nagyon egyszerű. Dióhéjban arról van szó, hogy a sörös dobozokból csöveket kell készíteni, amelyekbe a levegő egy ventilátor segítségével, egy elosztó dobozon át kerül be. A hárfa elrendezésű csövekben a Nap közreműködésével a levegő felmelegszik, és felül – szintén egy elosztó dobozon keresztül – visszaáramlik a szobába.

A berendezés elkészítésének pontos útmutatása megtalálható az interneten, ahol a sörkollektorosok társaságának tagjai folyamatosan megosztják egymással a tapasztalataikat. A klubot hat évvel ezelőtt Horváth Zoltán tervezőmérnök alapította, aki Magyarországon az elsők között készített sörkollektort.

Néhány érv a sörkollektor alkalmazása mellett:

1. A szerkezet napenergiát, vagyis megújuló energiaforrást hasznosít.

2. A kollektor alapanyaga az általunk termelt szemét, amelynek újrahasznosítása hozzájárul a bolygónk védelméhez.

3. Működése költséghatékony. A napenergia ingyen van, a kollektor üzemeltetéséhez pedig mindössze egy ventilátor energiafogyasztásával kell számolnod.

4. Mivel a hőhordozó nem a víz, hanem a levegő, nem kell tartanod a fagyásveszélytől, sem a tömítési problémáktól.A felmelegedett levegő közvetlenül a fűtendő helyiségbe áramlik.

Magyarországon egyre több házilag előállított sörkollektorróltudnak, amely elsősorban azzal magyarázható, hogy kb. kéthavi fűtésszámlát lehet vele megspórolni. Elkészítésekor nem feltétlenül kell ragaszkodni a sörös dobozokhoz, a célnak bármilyen alumínium alapanyagú üdítős doboz is megfelel. A kollektor egyik legvonzóbb tulajdonsága, hogy egy rutintalan, átlagos képességekkel rendelkező szülő is képes megépíteni.

„Ha általános iskolában technikából nem húzták meg…” – teszi hozzá Horváth Zoltán. Válaszaiból az is kiderült, hogy iskolákra sajnos egyelőre nem szerelhető fel kollektor. „Ennek az az oka - magyarázza-, hogy minden közintézményre kikerülő épületgépészeti elem ÉMI (értsd: Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.) engedély köteles, de az ÉMI jelenleg nem tudja bevizsgálni a kollektorokat, mert nincs rá érvényben lévő TÜV vizsgálati eljárás.”

Azért némi reménykedésre ad okot, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pályázatot írt ki megújuló energiahordozó felhasználását elősegítő, használati meleg víz előállítását és fűtésrásegítést szolgáló napkollektor-rendszer kiépítésére. A pályázatok benyújtásának határideje 2011. december 31.

(Piroskáné Hajdu Petra)