alufólia
#Zöldövezet

Alufólia: használd és hasznosítsd újra!

2024.03.28.
2 perces olvasási idő

Hogyan használhatod és hasznosíthatod újra a csillogó fémfóliát? Néhány tipp, hogy alumínium-felhasználásban is környezetbarát lehess.

Az alufólia élettartama a legrövidebb az alumíniumból gyártott termékek közül: a fóliát tekercsben megvesszük, reggel szendvicset csomagolunk bele, és az alu-galacsin már délben a kukában landol. Vajon megérdemli az alufólia ezt a kegyetlen bánásmódot?

A legtöbben nem tudják, hogy a boltokban kapható fólia milyen sok energia befektetésével készül. A gyártás alapjául szolgáló bauxitot először kibányásszák, majd ebből bonyolult kémiai átalakítás során nyerik a timföldet, majd a tiszta fémet – mindkettő energia- és erőforrásigényes folyamat. Az alumínium nagyon jól alakítható, így vékony lapot préselnek belőle, amit kedvünk szerint felhasználhatunk csomagolásra, sütéshez, tárolásra stb.

alufolia

A probléma az, hogy legtöbbször gondlkodás nélkül a kukába hajítjuk az elhasznált fóliát! Pedig az alumínium újrahasznosítható. Új fólia előállításához képest csupán 5%-nyi energia befektetésére van szükség újrahasznosításkor, vagyis anyagában megőrzi az előállítási energia 95%-át. A műanyagokhoz képest végtelenül sokszor újrahasznosítható, beolvasztáskor nem romlik a minősége. Szelektív gyűjtésnél a fémek között van a helye.

Ötletek újrahasználathoz

  • Mosd el a fóliát használat után! Ha a fólia épségben maradt, csak egy kicsit piszkos, mosd le mosogatószeres vízzel, szárítsd meg és lapítsd ki – így újra felhasználható. (Ne használd újra a fóliát, ha előtte nyers húst tároltál benne!)
  • Tömd ki a cipőidet. Szeretnéd, ha a cipőd megtartaná a formáját? Gyűrd az alufóliát megfelelő alakúra, esetleg vond be egy réteg papírral, és tedd a cipődbe amíg a szekrényben pihen!
  • Késélesítés alufóliával. Hajtogasd több rétegűre a fóliát, és vágd át néhányszor az élesíteni kívánt ollóval.
  • Alu-művészet: érdekes textúrát adhat a festményeknek a formázott alufólia.
  • Mesterséges napfény – a virágaidra nem jut elegendő fény? Béleld ki a cserepet alufóliával, meglátod a hatását. A virágaid azt fogják hinni, hogy mindenhonnan süti őket a nap.
  • Remek csali – horgászni indulsz? Csavarj fóliát a horogra – a csillogás hívogatja majd a halakat!
  • Ráadásul riasztónak is kitűnő – ragassz pár alufólia csíkot a teraszra vagy a kertbe, a madarak nem repülnek majd oda a csillogástól.
  • Miért kéne szárítólabda? Helyette gyúrj össze pár fóliagalacsint, és úgy szárítsd a ruhákat. Fokozzák a levegő hatását, nem lesznek szöszösek és még az elektrosztatikusságuk is csökken. (Rengetegszer újrahasználható így, nem kell egy szárítás után kidobni.)

Minél kevesebb alufóliát használunk, annál kisebb terhet rovunk a környezetre. A szendvicseket csomagoljuk papírszalvétába vagy folpackba, esetleg műanyag dobozba. Az alufóliában egyébként sem jó savas vagy sós dolgokat tárolni, mert a fémből kioldódó anyagok érintkeznek az étellel – ráadásul a fólia könnyen kiszakad. Az edényekre tároláskor és sütéskor alufólia helyett tegyünk fedőt!

(KamaszPanasz - M. N.)