szoba
#Zöldövezet

Újítsd fel a szobád olcsón, kreatívan!

2023.04.23.
2 perces olvasási idő

Nem tetszik a szobád? Meg szeretnéd változtatni, de nincs rá sok pénzed? Ne problémázz! Egy kis kreativitással és minimális anyagi ráfordítással máris teljesen más hangulatot varázsolhatsz a szobádba. Arról már nem is beszélve, hogy mindez egy családot vagy barátokat összehozó kiváló programmá is alakulhat.

Gondolj csak a különféle dekortapétákra, az egyszerűen felragasztható fotótapétákra, vagy a különféle egyszerű mintás tapétákra. Ezek költségei nem túl magasak, felrakásuk pedig egy kis odafigyeléssel megoldható. A siker szinte garantált. Természetesen csak abban az esetben, ha megfelelő kompozíciót választunk.

Ez egyben az egyik legfontosabb feladat is. Hiszen számos anyagot, tapétát kell megvizsgálnunk és egymáshoz passzintanunk ahhoz, hogy megtaláljuk a megfelelő párosítást. Fontos, hogy a szoba nyugodtságot árasszon, hiszen ez lesz a mi kis kuckónk, ahova bármikor elbújhatunk. Itt fogunk tanulni, itt fogunk aludni, TV-t nézni, olvasni és kikapcsolódni. Ezért fontos, hogy a lehető legjobb összeállítást találjuk meg.szoba

Kezdd először az alapszínekkel

Ha ezek megvannak, keressünk hozzá mintákat. Ezután figyeljük meg az egységet és a kompatibilitást. Ez alatt azt értem, hogy ha az elkövetkezendő években nem akarunk változtatni gyökeresen a szobán, a jövendő korok stílusai beleilleszkedjenek a képbe.

Vagyis legyen hely a posztereknek, a képeknek esetleges fali díszeknek anélkül, hogy a szoba giccsesség vagy túlzsúfoltság érzetét keltené. Ha a szobánkat a nagyközönség elé szeretnénk tárni, mindenképpen alkalmazzunk szemvezetőt. Erre a dekortapéták a legalkalmasabbak. Ekkor egy nem túl erős színű tapétán egy kisebb dekorcsík fut végig. Ez körbevezeti a vendég szemét a szobán anélkül, hogy mi bármit is mondtunk volna.

A fotó-tapéta szintén egy remek megoldás lehet. Ezt főleg azoknak ajánljuk, akik már kialakult ízlésvilággal rendelkeznek, és ahhoz szeretnék a szobájukat alakítani. Egy ilyen hatású nagy képhez ugyanis letisztult formavilág és egyszerű színek dukálnak. Ha azonban még nem döntötted el, hogy mit is szeretnél, számodra nem ez az ideális megoldás.

Azt tudnod kell, hogy egy ilyen tapéta felragasztása sokkal nagyobb munkával jár, mint egy sima tapétáé. Ugyanis az illesztésekre a kép vagy a minta miatt jobban oda kell figyelni. Előnye viszont, hogy nem igényel különösebb szerszámot, a használati útmutatót és a szükséges ragasztót általában a tapéta mellé adják. Ha azonban mégis valamilyen kérdésed merülne fel, menj be a szüleiddel együtt oda, ahol vettétek azt, és kérjétek szakember tanácsát.

Ha a tesóddal laksz

Ekkor a legjobb módszer, ha a szobát nem csak gondolatban, de színvilágban és díszítésben is elfelezitek. Ezáltal mindketten elegendő személyes térrel rendelkeztek, melyet mindketten a magatokénak tudhattok.

Bármelyik módszert is választod, a kulcs mindig az előzetes munkákban rejlik. Mérd fel előre, mennyi tapétára, ragasztóra, esetlegesen festékre lesz szükséged. Ha elbizonytalanodtál, a közeli hobbiboltban – például, ahol a tapétát veszed – kérj segítséget, hogy biztos mindent pontosan le tudj mérni. Miután ez megvan, jöhet a vásárlás. Ha az ízlés már kialakult és tudatosan mész oda, túl sok időt nem fogsz eltölteni a boltban.

Egy dologra azonban ügyelj! Mindenképpen számolj azzal, hogy hibázhatsz! Vagyis lehetőleg több tapétát, ragasztót és más hozzávalót vegyél, mint amennyi szükséges! Ezáltal, ha hibázol is, van esélyed javítani. Végül pedig mintás tapéta esetén minden tekercset még a boltban ellenőrizz, hogy valóban ugyanolyan árnyalatúak-e.

Nos, azt hiszem, a kezdőlöketet megadtuk. Most pedig indulj el a legközelebbi barkácsboltba, szerelkezz fel és változtasd meg te magad a szobád!

(KamaszPanasz - Cs. B.)