kalória
#Táplálkozás

Így szabadulhatsz meg 500 extra kalóriától naponta

2020.03.14.
2 perces olvasási idő

Itt a tavasz, amikor mindenki szeretne egy picit leadni a téli kilókból. A KamaszPanasz 7 egyszerű tippjét követve te is kiiktathatsz 500 felesleges kalóriát.

Naponta rengeteg felesleges kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, amivel nehezíthetjük a fogyást. Nem kell drasztikus módszereket alkalmaznunk ahhoz, hogy leadjunk pár felesleges kilót, csupán oda kell figyelni egy-két apróságra.

1. A méret igenis lényeg

Ha nagy tányérokból eszünk, hajlamosak vagyunk több ételt ráhalmozni, illetve többet enni, mint amennyire igazán szükségünk van. Egyél kisebb tányérokból, és csak akkor szedj még egyszer, ha igazán éhesnek érzed magad.

Ha étteremben eszel, érdemes előétel méretű adagokat kérned. Inkább kérj egy kisebb adagot, és egy köretet hozzá (például extra salátát), így akár 100-200 kalóriát is megspórolhatsz, hiszen az éttermek általában nagyobb adagokat adnak, mint amennyire valójában szükségünk van.

2. Hagyd az öntetet és szószt a tányér szélén

A szószok és öntetek (akár a salátákon is) több rejtett kalóriát, cukrot és transzzsírt tartalmazhatnak, mint hinnéd. Ezért ha étteremben vagy, mindig kérd az öntet a tányér szélére, vagy külön kis tányérba. Próbáld meg az öntetnek csak a felét ráönteni az ételre, illetve ahol csak tudod, nélkülözd a mesterséges, túlcukrozott szószokat (ketchup, majonéz, csoki öntet, stb.)

3. Kérj kis adagot

Akármennyire is akarjuk, a gyorséttermeket, pizzázókat szinte lehetetlen elkÍgy szabadulhatsz meg 500 extra kalóriától napontaerülni. Ha éppen nincs időd rendesen enni, és egy ilyen étterem felé visz az utad, mindig rendelj kis adagot. Csábító lehet az ajánlat, hogy pár forintért pluszért akár nagy menüt is kérhetsz, de ne tedd! Kérj mindenből kis adagot, válassz olyan menüt, amihez ásványvizet vagy gyümölcsöt is tudsz kérni. Ha tudsz, akkor inkább válassz salátát és valamilyen grillezett ételt! A pizzázókban kerüld a túl sok öntetet, illetve a zsíros feltéteket, ha épp nem salátát választasz.

4. Mondj búcsút a szénsavas üdítőknek

A szénsavas üdítők többnyire nem állnak másból, mint cukorból és mesterséges anyagokból. Így akár pár pillanat alatt megihatsz egy jó adagnyi felesleges, nem kívánt kalóriát. Cseréld ezeket az üdítőket szénsavmentes vízre, cukormentes limonádéra vagy természetes gyümölcs smoothie-ra.

5. Rántott helyett grillezett

A rántott ételek sokkal több zsírt, cukrot, de nem utolsó sorban felesleges kalóriát tartalmazhatnak. Amikor csak teheted, kérd az ételed grillezve vagy párolva, enyhén fűszerezve. A sült krumpli helyett válassz párolt zöldséget, vagy olaj nélkül sült krumplit, a chips helyett pedig egyél puffasztott rizst.

6. Olajban sült helyett párolt

Egy kanál olajban akár 120 kalória is lehet. Ezek a kis apróságok könnyen összeadódhatnak és a nap végére rengeteg felesleges kalóriát vihetsz be általuk. Otthon próbálj meg minél kevesebbet olajban sütni, inkább párold vagy grillezd az ételeket. Ezzel nem csak kalóriát spórolhatsz meg, hanem a szervezetednek is teszel egy szívességet. Ezeket az ételeket könnyebb lesz megemészteni és evés után kevésbé érzed majd magad fáradtnak.

7. Hagyj fel az unalommal

Hányszor ettél már meg valamit úgy, hogy nem is igazán kívántad, csak ‘unatkoztál’? Az ilyen jellegű nassolással hipp-hopp össze lehet szedni pár felesleges kilót. Csak akkor egyél meg valamit, ha tényleg nagyon kívánod vagy éhes vagy. Cseréld az egészségtelen nasikat gyümölcsökre és zöldségekre. A chipsek és ropik helyett mártogass répadarabkákat hummuszba, a sütiket, csokikat pedig cseréld le friss gyümölcsökkel felturbózott natúr joghurtra.

Ne feledd, hogy az egészséges fogyás, illetve az egészséges életmód része a megfelelő testmozgás és a rendszeres, helyes táplálkozás. Ne hagyj ki főétkezéseket csak azért, hogy kalóriát spórolj.

(KamaszPanasz - Gy.R., weightloss.allwomenstalk.com)