óvszer
#Vágyak

18 alatt nincs óvszer?

2011.05.15.
3 perces olvasási idő

Egy kisboltban akadt meg véletlenül a szemem a szokásosan kezdődő, de számomra meglepően végződő feliraton: „18 éven aluliakat nem szolgálunk ki alkohollal, dohányáruval és szexuális termékekkel”.

Elmosolyodtam, és feltettem a kérdést a fiatal eladónak, akivel egyébként is jóban vagyok – mégis hol tartanak a csemegeboltban szexuális termékeket? Mint elmagyarázta, ezt itt konkrétan az óvszerre értik – még ha nem is kapható itt helyben, kötelező volt kifüggeszteni a táblát. Igen. De vajon milyen alapon? És mióta ez a harmadik kikötés?

Talán rég jártam már hipermarketekben is, hiszen itthon rákerestem a dolgok tényállására, és meglepő fórum-bejegyzésekkel találtam szembe magamat. Több helyen is arról számolnak be, hogy nagy, ismert hipermarketekben nem szolgálták ki őket vagy „sorstársaikat” sem síkosítóval, sem sima óvszerrel. Egyes helyeken tábla is figyelmeztet, közvetlenül a termék alatt – én még ilyennel tényleg nem találkoztam, de talán én járok rossz helyekre. (Persze ígérem, hogy amint sikerül fotózni egyet, mindenképpen közszemlére teszem.)

Dugjuk homokba a fejünket?

A történet végére itt nem szeretnék pontot tenni, hiszen nem az a lényeg, hogy ez esetlegesen kényelmetlenséget, kellemetlenséget okoz nekünk, fiataloknak. Hiszen milyen ciki is lehet a helyzet, amikor a kasszánál a személyidet kérik, és visszarakatják veled a doboz kondomot. De sajnos tényleg nem erről szól a dolog.

A kamaszok igenis élnek nemi életet! Sajnos, vagy nem, de egyre hamarabb indul be szexuális életük. Dughatjuk homokba a fejünket, lehetünk prűdek és vakok – ám a számok nem minket fognak igazolni. Évente körülbelül 45 000 terhesség-megszakítást hajtanak végre 15 és 49 év közötti nőkön. Vagy az alsó korhatár miatt tegyük hozzá, hogy kislányokon?

Nem gondolom, hogy ez így lenne. Még ha mentálisan, lelkileg vagy érzelmileg akár kislányokról beszélhetünk egyes esetekben, akkor is törvényesen élnek nemi életet. Ezáltal – szerintem – teljesen joguk lenne óvszert venni, a biztos védekezés esélyét ezzel megadni nekik. Nekünk! Hiszen a tablettát sok esetben nem lehet felírni, legyen szó kockázatokról, egészségügyi állapotról, vagy esetleg csak lazább kapcsolatokról. Hiszen a nemi betegségek ellen mindannyian tudjuk, hogy csak az óvszer nyújt megfelelő védelmet.

Ezáltal az emberek csak a fejüket fogják a tini terhességeket hallva, ahelyett, hogy a megfelelő védekezésre buzdítanák a tiniket. Hiszen mégis, azt hiszik, hogy így elkerülhető a korai nemi élet? Ha valami, akkor azt mindenki tudhatná, hogy ha mi tinik szeretnénk valamit csinálni, akkor azt is fogjuk. Ilyen vagy olyan módszerrel, de mindig van rá mód. Tehát ezen szabályzat miatt lehet, hogy jóval kényelmetlenebb procedúrává válik, nagyobb testvért, ismerőst, vagy szülőt kell bevonni az óvszer vásárlásába. És a másik alternatíva? Ebbe jóval szomorúbb belegondolni, viszont jóval nagyobb az esély is rá – a lusta tinédzser nem fog kikerülőket tenni, így megfelelő védekezés nélkül ugyanúgy tovább fog nemi életet élni.

Sajnos nem tudom, hogy ki találta ki ezt a szabályt. Jót akarnak? Éppen hogy szorgalmazni kéne az óvszer használatát! És szerintem evidens, hogy éppen ellentétes eredményt fognak elérni ezzel – a kamaszok nem fogják feladni a nemi életüket, ám a tini terhességek száma igenis nőni fog. Nem baj, legalább majd itt is forgathatunk róla sorozatot. Nos, de nézzük akkor, hogy mi alapján is jöhetett ez.

A törvény betűit vizsgáltuk meg

Fogyasztóvédelmi törvény 1997. évi CLV. törvény:

2.§ v) szexuális termék: olyan birtokba vehető forgalomképes dolog, amelynek elsődleges célja a szexuális ingerkeltés, különösen amely nemi aktust vagy egyéb szexuális cselekményt nyíltan ábrázol, illetve emberi testet, testrészt szexuális ingerkeltésre alkalmas módon vagy szexuális ingerkeltés céljából ábrázol, ideértve a - rendeltetése szerint - szexuális ingerkeltésre szolgáló, nemi aktus vagy egyéb szexuális cselekmény során alkalmazható eszközt is, fogamzásgátlás céljából alkalmazható eszköz kivételével.

16/A § (2) Tilos tizennyolcadik életévét be nem töltött személy részére szexuális terméket értékesíteni, illetve kiszolgálni.

Igen, a vastagon kiemelt rész alapján az óvszernek kivételnek kéne lennie. Ennek ellenére valószínűleg sok helyen félreértelmezték ezt a részt, vagy csak nem vettek róla tudomást, ugyanis az óvszer az általam ismert definíciók alapján igenis fogamzásgátló eszköznek számít. Elfogadjuk, hogy szexuális segédeszközöket nem árulnak, bár ennek is megvan az összes hátulütője.

A síkosító szexuális segédeszköznek minősül. Mindez rendben, de sok tini erről sem fog lemondani. Mi lesz a megoldás? Síkosító helyett más, nem erre a célra kifejlesztett termékeket, például babaolajt fognak használni – amivel nem is lenne baj, ha nem csúszna le miatta a gumi. Így pedig, ha ezt a népszerű védekezési formát választják a fiatalok. (áthidalva a fenti szabályzat adta problémákat) akkor gyakran történhetnek balesetek, amelyek szerencsétlenebb esetekben egy nem kívánt terhességhez vezethetnek. Nem hinném, hogy ez kell nekünk, de úgy tűnik, hogy ebben nem mi döntünk.

Nem is egy adott kasszás, vagy bolt hibája, hanem azoké, akik ezt kitalálták. Kitalálták és nem egyértelműsítették annyira, hogy ez ne okozhasson gondokat, amik 9 hónap elteltével jóval súlyosabbak, mint egy kis kellemetlenség a pénztárnál. Sajnos nem rajtunk múlik az egész, mi csak elszenvedjük – gyűjtsük össze, hogy mit is tehetünk!

  • Keressünk egy óvszerautomatát, ahol gond nélkül hozzájuthatunk!

· Keressünk olyan helyeket, ahol nem alkalmazzák – vagy helyesebben – nem értelmezik félre a szabályt! Az ország második legnagyobb városában élek, mégis több olyan nagy drogériát, hipermarketet ismerek, ahol ez nem okozott még gondot. Így szerintem sok olyan hely van az ország más pontjain is, ahol még léteznek kellemetlenséget nem okozó helyek.

· Kérjünk meg valakit, aki idősebb! Legyen szó egy nagyobb barátról, testvérről, esetleg egy szülőről – a lényeg, hogy beszéljünk vele a problémáról, és valószínűleg meg fognak érteni minket, és segíteni fognak nekünk. Akármilyen hihetetlen, ez a szülőkre szerintem különösen vonatkozik – biztosan nem szeretnék, hogy ilyen hamar nagyszülőkké váljanak.

  • Ha tartós párkapcsolatban éltek rendszeres nemi életet, érdemes a fogamzásgátló tablettára váltani – természetesen csak akkor, ha nincsen egészségügyi akadálya, és nemi betegségekre is leteszteltétek magatokat. Fő a biztonság :)

(Gy. A.)