/ SZEX / Óvszer vagy tabletta?
  2016-05-11

Óvszer vagy tabletta?

+16
Oldalunk nyíltan foglalkozik a szexualitással. Cikkeink olvasása 16 éven felülieknek ajánlott!
Barátommal csaknem fél éve élünk nemi életet, s védekezésképpen óvszert használunk. Pár hete viszont felvetődött a kérdés, hogy mi lenne, ha tablettára váltanék. Sokat olvastam róla, de sok előnye mellett rengeteg mellékhatást is feltüntettek. Mi erről az Ön véleménye?

- hirdetések -

Kedves Kérdező!

Mindkét módszernek vannak előnyei és lehetnek hátrányai is. A tablettaszedés egy hosszú kapcsolatban kényelmesebb, mint az óvszer. A hormonális fogamzásgátlás sokkal megbízhatóbb is, de természetesen mint minden gyógyszernek, ennek is lehetnek mellékhatásai - azonban az esetek többségében nincsenek.

A gyógyszer felírása előtt a szakorvos feltesz néhány kérdést az egészségi állapotoddal, illetve a családban előforduló betegségekkel kapcsolatban, és a tablettát csak akkor írja fel, ha mindent rendben talál. Az esetleges mellékhatások esetén megfontolandó a gyógyszer cseréje.

A tabletta évekig szedhető folyamatosan. A szedés befejezése után fellépő vérzészavar nem túl gyakori, ha mégis kialakul, akkor gyógyszerrel eredményesen kezelhető.

Én úgy gondolom, hogy ha ellenérzésed van a tablettával szemben, akkor egyelőre hanyagoljátok a témát, később is visszatérhettek rá.

(KamaszPanasz - Dr. Szimuly Bernadett)